Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Από το κρεβάτι του Φρόϊντ στο κρεβάτι του πρίγκιπα της Ελλάδος και της Μαρίας Βοναπάρτη

Ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδος

Ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδος

Ο Σίγκμουντ Φρόϊντ πιθανότατα θα κατέληγε σε κάποιο στρατόπεδο συγκεντρώσεως εάν δεν υπήρχε η Μαρία Βοναπάρτη να εξαγοράσει τους Ναζί για να τον αφήσουν να εγκαταλείψει τη Βιέννη.
Η Μαρία Βοναπάρτη δεν θα είχε γνωρίσει ποτέ τον διάσημο ψυχαναλυτή εάν δεν είχε προβλήματα στον γάμο της με τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδος.
Ο πρίγκιπας Γεώργιος θα ήταν ευτυχισμένος δίπλα στη Μαρία Βοναπάρτη εάν δεν είχε δώσει την καρδιά του στον θείο του Βλάντεμαρ, τον μικρότερο αδελφό του πατέρα του και πρώτου βασιλιά της δυναστείας των Γλίξμπουργκ στην Ελλάδα!
Μην τρομάζετε. Λογικό είναι να σας μπερδέψουν όλα αυτά. Το κουβάρι αυτής της ιστορίας θα μπορούσε να το πλέξει με τέτοια δεξιοτεχνία μόνο η ίδια η ζωή. Ας το πιάσουμε το νήμα από την άκρη του:
Έχουμε και λέμε: Στη Δανία ο Βασιλιάς Χριστιανός ΙΧ (δηλαδή ο 9ος) απέκτησε 5 παιδιά που ήταν τα:
* Φρειδερίκος VIII (8ος), αργότερα βασιλιάς της Δανίας
* Αλεξάνδρα, αργότερα βασίλισσα της Αγγλίας
* Γεώργιος Ι, αργότερα βασιλιάς της Ελλάδας
* Θύρα, αργότερα πριγκίπισσα του Ανοβέρου και
* Βαλντεμάρ
Όπως βλέπετε κι από τον κατάλογο ο μόνος ριγμένος, ο μόνος που δεν έγινε τίποτα… αργότερα ήταν αυτός ο τελευταίος ο Βαλντεμάρ που έμεινε απλός πρίγκιπας σ’ όλη του τη ζωή. Δηλαδή από τις 27 Οκτωβρίου 1858 έως τις 14 Ιανουαρίου 1939. Όχι πως δεν προσπάθησε. Και βασιλιάς της Νορβηγίας, αλλά και της Βουλγαρίας συζητήθηκε να γίνει, αλλά….κόπηκε στις εισαγωγικές εξετάσεις των μεγάλων δυνάμεων.

Ο πρίγκιπας Βαλντεμάρ με τον βασιλιά του Σιάμ, Τσουλαλονγκορν

Ο πρίγκιπας Βαλντεμάρ με τον βασιλιά του Σιάμ, Τσουλαλονγκορν

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Γεώργιος παντρεύτηκε τη Ρωσίδα πριγκίπισσα Όλγα κι άρχισαν να κάνουν παιδιά. Σταμάτησαν στον αριθμό… επτά. Κι ήταν οι:
* Κωνσταντίνος Α’, ο οποίος έγινε βασιλιάς με πολλές διακοπές
* Γεώργιος, που θα μας απασχολήσει σήμερα
* Αλεξάνδρα (θα μας απασχολήσει σε πρώτη ευκαιρία)
* Νικόλαος
* Μαρία
* Ανδρέας
* Χριστόφορος

Ο Γεώργιος, ο πρίγκιπας, όχι ο βασιλιάς, δεν είχε καμία τύχη να γίνει βασιλιάς. Ήταν δευτερότοκος. Όμως ο Γεώργιος, ο βασιλιάς, όχι ο πρίγκιπας, σαν καλός πατέρας προόριζε τα παιδιά του για μεγάλα πράγματα. Μια σταλιά χώρα ήταν τότε η Ελλάδα. Έβλεπε όμως ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν θα το γλύτωνε το κανόνι. Ονειρευόταν λοιπόν τους γιούς του μικρούς βασιλιάδες σε κάποιες περιοχές που θα κέρδιζαν την αυτονομία τους. Άλλος στη Κρήτη, άλλος στη Μακεδονία, άλλος στη Θράκη, άλλος στη Κύπρο. Δουλειά να υπάρχει για όλους.
Τον Γεώργιο λοιπόν τον έστειλε στην Δανία στον μικρότερό του αδελφό του τον Βαλντεμάρ για να του μάθει τα μυστικά του Πολεμικού Ναυτικού. Στρατηλάτης ο πρώτος γιος ο Κωνσταντίνος, Ναύαρχος ο δεύτερος. Ευτυχώς για τον τρίτο γιό το Νικόλαο δεν είχε δημιουργηθεί ακόμα η αεροπορία γιατί θα ντυνόταν με το ζόρι στα μπλέ.
Ο θείος έμαθε κι άλλα πράγματα στο νεαρό πρίγκιπα Γεώργιο που δεν θα τα μαθαίναμε ίσως ποτέ εάν δεν μιλούσε η καθ’ ύλην αρμόδια, η ίδια του η γυναίκα. Όλα με τη σειρά τους.

Ο Νικόλαος Β' της Ρωσίας θα έμενε απλά τσάρβιτς, δηλαδή διάδοχος του θρόνου εάν δεν μεσολαβούσε ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας

Ο Νικόλαος Β’ της Ρωσίας θα έμενε απλά τσάρβιτς, δηλαδή διάδοχος του θρόνου εάν δεν μεσολαβούσε ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας

Ο πιτσιρικάς πήγε το 1883, στα 14 χρόνια του δηλαδή, να γίνει άνθρωπος της θάλασσας στη Κοπεγχάγη. Το 1891, στα 22 χρόνια του μαζί με τον θείο του συνόδευε τον μετέπειτα τσάρο της Ρωσίας, Νικόλαο Β’ σ’ ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Ανέμελα πράγματα με περιηγήσεις, επισκέψεις σε περιοχές άγνωστες στους Ευρωπαίους –εκείνη την εποχή – και τα σχετικά. Μόνο που το απόγευμα της 11ης Μαΐου 1891 (με το δυτικό ημερολόγιο που ακολουθούσε η Δανία) ή 29ης Απριλίου (με το Ανατολικό που ακολουθούσαν Ελλάδα και Ρωσία) έγινε το αναπάντεχο. Η παρέα του διαδόχου και της ακολουθίας του επέστρεφαν από μια βόλτα στη λίμνη Μπίβα στο Ότσου όταν ένας Ιάπωνας αστυνομικός που προστάτευε -υποτίθεται- τον διάδοχο του ρωσικού θρόνου έβγαλε το σπαθί του και πήγε να τον σκοτώσει.

Ο παρ' ολίγον δολοφόνος του διαδόχου του ρωσικού θρόνου, ιάπωνας εθνικιστής Σάνζο Τσούντα

Ο παρ’ ολίγον δολοφόνος του διαδόχου του ρωσικού θρόνου, ιάπωνας εθνικιστής Σάνζο Τσούντα

Εκεί ο δικός μας, ο Γεώργιος, πετάχτηκε μπροστά και κατάφερε να τον αφοπλίσει. Βέβαια του άφησε η προσπάθεια αυτή μια ουλή εννιά εκατοστών στο δεξί μάγουλο, αλλά κέρδισε τη συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη του τσάρεβις. Όσο για τον επίδοξο δολοφόνο, τον Τσούντα Σάνζο τον παρέδωσε στους συμπατριώτες του για τα… υπόλοιπα. Ο Σάνζο αν και καταδικάστηκε σε ισόβια, πέθανε τέσσερις μήνες αργότερα στη φυλακή από άγνωστη ασθένεια!
Ο Γεώργιος ανακηρύχτηκε ναύαρχος του ρωσικού στόλου. Λίγο νωρίτερα είχε πάρει την ίδια διάκριση και στην Δανία, ενώ με την επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε υπασπιστής του πατέρα του και φυσικά ναύαρχος της Ελλάδας. Έγινε ο μόνος που είχε τον ίδιο βαθμό σε τρεις στόλους (Ελλάδα – Ρωσία – Δανία).
Το 1897 πήρε μέρος στον αποκλεισμό της Κρήτης ως επικεφαλής του ελληνικού στόλου κι ένα χρόνο αργότερα με εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων ανέλαβε ύπατος αρμοστής της Κρήτης.
Εκεί ήρθε σε σύγκρουση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1899 συγκρότησε την Κρητική Χωροφυλακή, αλλά το 1905 υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη Κρήτη. Οι κατηγορίες για σκληρότητα και η αθυροστομία του ήταν οι βασικές αιτίες. Η καχυποψία των Άγγλων που δεν ενέκριναν την φιλορωσική του πολιτική (άλλωστε κι η μητέρα του ήταν Ρωσίδα) ήταν ο ουσιαστικός λόγος της απόσυρσής του από το προσκήνιο.

Η Μαρία Βοναπάρτη ντυμένη νύφη

Η Μαρία Βοναπάρτη ντυμένη νύφη

Ο πατέρας του κατάλαβε ότι περισσότερους μπελάδες θα του δημιουργούσε ο γιος του παρά θα του έλυνε προβλήματα κι αποφάσισε να τον παντρέψει.
Η Μαρία Βοναπάρτη είχε ένα ένδοξο όνομα που θύμιζε… Ναπολέοντα, ένα πλούσιο πατέρα κι αναζητούσε έναν άνδρα που θα την έκανε ευτυχισμένη, αλλά θα είχε και κάποιους τίτλους που έλειπαν από την οικογένειά της. Το deal κλείστηκε μεταξύ του πατέρα της και του υποψηφίου γαμπρού. Για να δώσουν τα χέρια χρειάστηκε ο Γεώργιος να παραιτηθεί κάθε δικαιώματος επάνω στη περιουσία της νύφης. Ο γάμος έγινε το 1907 και από το 1909 το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Παρίσι αφού ο Βενιζέλος δεν ήθελε στα πόδια του τον πρίγκιπα με τον οποίο μάλωνε στη Κρήτη.
Το 2004 η δημοσιογράφος Σελιά Μπερτέν έγραψε τη βιογραφία της Μαρίας Βοναπάρτη που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Εκεί διαβάζουμε ότι ο Έλληνας πρίγκιπας τον οποίο – και σωστά – χαρακτηρίζει σκανδιναβό γίγαντα ήταν ερωτευμένος με τον θείο του!

Η Μαρία Βοναπάρτη με τον γιό της Πέτρο

Η Μαρία Βοναπάρτη με τον γιό της Πέτρο

Το… μυστικό δεν ήταν τόσο κρυφό. Το ήξεραν οι ενδιαφερόμενες. Εκτός από τη Μαρία Βοναπάρτη και η πριγκίπισσα Μαρία της Ορλεάνης, η σύζυγος του Βάλντεμαρ. Κι ενώ η Μαρία της Ορλεάνης έκανε πέντε παιδιά, η Μαρία Βοναπάρτη σταμάτησε στα δύο κι από νωρίς άρχισε να έχει προβλήματα. Η πρώτη της αντίδραση ήταν να αλλάζει εραστές σαν τα πουκάμισα. Η δεύτερη να βρει έναν άνθρωπο να του μιλήσει για τα προβλήματά της. Και ενώ γκόμενο βρίσκεις, στον ακροατή κολλάς εδώ έγινε το ακριβώς αντίθετο. Οι εραστές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα κι ανάμεσα τους ήταν διάσημοι όπως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Αριστείδης Μπριάντ (1862-1932), ο γαλλοπολωνός ψυχαναλυτής Ρούντολφ Λόβενστάϊν (1898-1976), αλλά στον… ακροατή έκανε διάνα. Βρήκε τον Σίγμουντ Φρόϊντ τον άνθρωπο που εφάρμοσε και θεμελίωσε την ψυχανάλυση.

Η Μαρία Βοναπάρτη με τον δάσκαλό της στο Παρίσι

Η Μαρία Βοναπάρτη με τον δάσκαλό της στο Παρίσι

Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ μάλιστα που κι η ίδια έγινε ψυχαναλύτρια. Από το 1925 που γνωρίστηκε με τον μεγάλο Βιεννέζο φρόντισε να διαδώσει τις ιδέες του. Μάλιστα στην Ελλάδα θεωρείται – και δικαίως – από τους θεμελιωτές της ψυχανάλυσης. Το ίδιο και στη Γαλλία.

Η Μαρία Βοναπάρτη σε νεαρή ηλικία

Η Μαρία Βοναπάρτη σε νεαρή ηλικία

Στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, το 1952, η Μαρία Βοναπάρτη κάθισε δίπλα σ’ ένα νεαρό καλεσμένο τον οποίο υπέβαλε σε κανονική ψυχανάλυση με αποτέλεσμα να μη δει τίποτα από τη τελετή. Το όνομά του; Φρανσουά Μιτεράν!
Η Μαρία Βοναπάρτη όμως είναι αυτή που θα σώσει τον Εβραίο Φρόϊντ από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μαρία Βοναπάρτη και Ζίγκμπουντ Φρόϊντ στο σπίτι της Βιέννης

Μαρία Βοναπάρτη και Ζίγκμπουντ Φρόϊντ στο σπίτι της Βιέννης

Οι Ναζί με την είσοδό τους στην Αυστρία δήμευσαν την περιουσία της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης, αλλά και το διαμέρισμα του Φρόϊντ. Η Βοναπάρτη έδωσε 4.824 δολάρια σε διάφορους αξιωματούχους για να εξασφαλίσει την άδεια εξόδου του δασκάλου από τη Βιέννη. Ο Φρόϊντ πήγε στο Λονδίνο. Οι τέσσερις αδελφές του που έμειναν στην Αυστρία πέθαναν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η Μαρία Βοναπάρτη και ο Γεώργιος της Ελλάδος

Η Μαρία Βοναπάρτη και ο Γεώργιος της Ελλάδος

Ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδος έζησε στη Γαλλία και πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 1957. Στα 88 του χρόνια. Θάφτηκε στο Τατόϊ. Στο τάφο του τοποθετήθηκε η φωτογραφία του θείου του Βάλντεμαρ και μια τούφα από τα μαλλιά του. Ζήτησε μάλιστα να γράψουν στον τάφος του «Γεώργιος ο Κρης». Ο θείος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή πολλά χρόνια νωρίτερα. Στις 14 Ιανουαρίου 1939. Ήταν 80 χρόνων. Η Μαρία Βοναπάρτη έζησε στη Γαλλία. Εκεί πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 1962. Στα 80 της χρόνια. Θάφτηκε κι αυτή στο Τατόϊ.

Η αναγγελία θανάτου του πρίγκιπα στην εφημερίδα "Ελευθερία"

Η αναγγελία θανάτου του πρίγκιπα στην εφημερίδα \»Ελευθερία\»

Το ρεπορτάζ από τη Γαλλία για τον θάνατο του γηραιού πρίγκιπα

Το ρεπορτάζ από τη Γαλλία για τον θάνατο του γηραιού πρίγκιπα

georgios-kideia

Ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδος

Ρεπορτάζ από τη κηδεία του γηραιού πρίγκιπα από την εφημερίδα "Ελευθερία"

Ρεπορτάζ από τη κηδεία του γηραιού πρίγκιπα από την εφημερίδα «Ελευθερία»

Όσο για το αρχείο της θα «απελευθερωθεί» μετά από θέλησή της το 2020. Όμως εκτός από τη βιογραφία της το 2004 γυρίστηκε και η τηλεταινία «Πριγκίπισσα Μαρία» με την Κατρίν Ντενέβ στον ομώνυμο ρόλο η οποία στηρίζεται στη προσπάθεια της Βοναπάρτη να βγάλει από τη Βιέννη του Γ’ Ράϊχ τον Ζίγκμουντ Φρόϊντ.
Να μην το ξεχάσουμε: Η Γεωργιούπολη ένα θαυμάσιο χωριό δίπλα στη λίμνη μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου από αυτό το Γεώργιο πήρε τ’ όνομά της.

Διαβάσαμε πριν γράψουμε:
Μπαλσάμο Μαουρίτσιο: «Σίγκμουντ Φρόϊντ», εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2007
Μπερτέν Σελιάν: «Μαρία Βοναπάρτη – Η ζωή της». Μετάφραση – επίμετρο: Ρούλα Τσιτούρη, εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα 2008
Πάπυρος, Λαρούς, Μπριτάνικα εγκυκλοπαίδεια, έκδοση Πάπυρος, Αθήνα 2005
Ρούσσου Γιώργου: «Ασπασία Μάνου, το μαύρο πρόβατο μιας δυναστείας», περιοδικό Ταχυδρόμος
Ρούσσου Γιώργου: «Νεότερη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», εκδόσεις Μορφωτική Εστία
Συλλογικό: «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000», εκδόσεις Ελληνικά γράμματα.

Advertisements

3 comments on “Από το κρεβάτι του Φρόϊντ στο κρεβάτι του πρίγκιπα της Ελλάδος και της Μαρίας Βοναπάρτη

 1. Clemence
  05/12/2010

  δεν είχε 5 παιδιά ο χριστιανός (ο IX) της δανίας, 6 είχε!

 2. anonymos
  15/07/2011

  μπορειτε να κανετε zoom για την τελετη κηδειας του πριγκηπος γεωργιου?ευχαριστω

  • Ανώνυμος
   18/03/2016

   Γιατί έχεις κανέναν γνωστό εκεί?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: