Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Η άγνωστη Ελληνίδα βασίλισσα

Ελισάβετ της Ριυμανίας 4
Είναι η πιο άγνωστη Ελληνίδα βασίλισσα. Πρέπει να είναι κανείς εξπρέρ στα… μοναρχικά για να θυμηθεί ότι το ελληνικό στέμμα το φόρεσε και μια πριγκίπισσα από τη Ρουμανία.
Η εξήγηση είναι μάλλον απλή. Η Ελισάβετ, αυτό είναι το όνομά της, έμεινε ελάχιστα στην Ελλάδα κι ο σύζυγός της ο Γεώργιος ο Β’ έμεινε παντρεμένος στο θρόνο ακόμη λιγότερο.
Κι όμως όλα είχαν αρχίσει σαν παραμύθι. Με διαδόχους και πριγκίπισσες. Και βασιλικούς γάμους. Μόνο οι καλές νεράιδες έλειπαν. Όμως στην Ευρώπη του μεσοπολέμου οι καλές νεράιδες ήταν πιο σπάνιες κι από τη δημοκρατία.

* Στο Βουκουρέστι στις 27 Φεβρουαρίου 1921 ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Γεώργιος παντρευόταν την κόρη του βασιλιά της Ρουμανίας Φερδινάνδου Α’, την Ελισάβετ.
Δεκαεννιά μήνες αργότερα το ζευγάρι θα ανέβαινε στο θρόνο της Ελλάδας. Όχι για πολύ. Η πρώτη περίοδος της βασιλείας του Γεωργίου κράτησε 13 μήνες όλους κι όλους. Από τις 27 Σεπτεμβρίου 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την παραίτηση του πατέρα του Κωνσταντίνου Α’ μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1923 που η επαναστατική επιτροπή του είπε ευγενικά να τα μαζεύει και να φύγει. Τους άκουσε και πήγε στη πατρίδα της γυναίκα του, στη Ρουμανία.

Η Ελενα της Ελλάδος δεν ταίριαξε κι αυτή με τον ερωτύλο Κάρολο

Η Ελενα της Ελλάδος δεν ταίριαξε κι αυτή με τον ερωτύλο Κάρολο

* Στις 10 Μαρτίου 1921, λίγες μέρες μετά το γάμο του Γεωργίου ο διάδοχος του Ρουμανικού θρόνου ο Κάρολος παντρευόταν στη Μητρόπολη της Αθήνας την αδελφή του Γεωργίου την Ελένη. Έτσι οι δεσμοί ανάμεσα στα ζευγάρια έγιναν πιο στενοί. Ή μήπως όχι;

Η Ελισάβετ με τη μητέρα της Μαρία και την αδελφή της Μαριάνα. Οι σχέσεις μάνας και κόρης ήταν κάκιστες. Η βασίλισσα Μαρία αγαπούσε τη φιλάργυρη Μαριάνα και τη σκανδαλιάρα Ιλεάνα

Η Ελισάβετ με τη μητέρα της Μαρία και την αδελφή της Μαριάννα. Οι σχέσεις μάνας και κόρης ήταν κάκιστες. Η βασίλισσα Μαρία αγαπούσε τη φιλάργυρη Μαριάννα και τη σκανδαλιάρα Ιλεάνα

Στην Αθήνα η Ελισάβετ αντιμετώπιζε την ψυχρότητα της πεθεράς της, αλλά και του συζύγου της. Ξινός μέχρι αηδίας ο Γεώργιος ήταν τότε γερμανόφιλος και κλειστός στον εαυτό του. Αργότερα στη δεύτερη βασιλική του θητεία θα παρέμενε….ξινός, αλλά θα γινόταν αγγλόφιλος.

Σπάνια φωτογραφία του γάμου του Γεώργιου με την Ελισάβετ.

Σπάνια φωτογραφία του γάμου του Γεώργιου με την Ελισάβετ.

Ο Κάρολος πάλι είχε βγάλει όνομα στο Βουκουρέστι για τα σκάνδαλά του. Η ελληνικής καταγωγής Ζιζί Λαμπρινού είχε αποκτήσει μαζί του ένα αγοράκι τον Μιρτσέα Γρηγόριο Λαμπρινό που πέθανε το 2006 στο Λονδίνο στα 86 του χρόνια. Με την Λαμπρινού ο Κάρολος είχε παντρευτεί στην Οδησσό, στην Ουκρανία στις 31 Αυγούστου 1918, αλλά το 1919 ο γάμος τους ακυρώθηκε. Παρ’ όλα αυτά συζούσε μαζί της.

Ο Κάρολος Β' της Ρουμανίας

Ο Κάρολος Β’ της Ρουμανίας

Ακόμη και τη δική μας πριγκίπισσα την… κατέστησε έγκυο, όπως θα έγραφαν και οι κοσμικές στήλες της εποχής, μερικούς μήνες πριν το γάμο. Κι όταν γεννήθηκε ο γιος της ο Μιχαήλ προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι μπορεί να γεννηθεί ένα υγιέστατο παιδάκι στους έξι μήνες.
Ο Γεώργιος την κοπάνησε γρήγορα από το Βουκουρέστι για το Λονδίνο. Εκεί σιγά – σιγά γνώρισε μια Αγγλίδα που έγινε ερωμένη του και κρατήθηκε στη σκιά του μέχρι το τέλος της ζωής του (πέθανε την 1η Απριλίου 1947 ενώ ήταν 56 χρόνων).

Δεν πρόκειται να δείτε σε καμία φωτογραφία τις γάμπες της Ελισάβετ. Όχι από σεμνοτυφία. Έπασχε από ένα είδος... ελεφαντίασης και οι γάμπες της ήταν χοντρές. Ετσι κατέφευγε πάντα σε μακριά φορέματα

Δεν πρόκειται να δείτε σε καμία φωτογραφία τις γάμπες της Ελισάβετ. Όχι από σεμνοτυφία. Έπασχε από ένα είδος… ελεφαντίασης και οι γάμπες της ήταν χοντρές. Ετσι κατέφευγε πάντα σε μακριά φορέματα

Όμως κι η Ελισάβετ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Το ελληνικό αίμα την τράβηξε και στο Βουκουρέστι στο Μέγαρο των Νεγρεπόντηδων γνώρισε τον ανιψιό της οικογένειας Σάντι Σκαναυή με τον οποίο δέθηκε περισσότερο του αναμενομένου. Το διαζύγιό της με τον Γεώργιο βγήκε στις 6 Ιουνίου 1935 λίγους μήνες πριν αρχίσει η δεύτερη βασιλική θητεία του.
Κι ο αδελφός της ο Κάρολος όμως δεν τα πήγε καλά με την δική του γυναίκα. Παράτησε στα κρύα του λουτρού την Ειρήνη (το διαζύγιο βγήκε στις 21 Ιουνίου1928) για την Μάγδα Έλενα Λουπέσκου μια εβραϊκής καταγωγής κόρη φαρμακοποιού που ήταν παντρεμένη με έναν αξιωματικό του στρατού. Ο Κάρολος κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να τίποτα να περάσει τον γάμο και για να μην την ξαναπατήσει παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Μιχαήλ. Έτσι όταν πέθανε ο Φερδινάνδος της Ρουμανίας το 1927 ο Μιχαήλ έγινε βασιλιάς. Το 1930 η ναζιστική «σιδηρά φρουρά» έφερε πίσω τον Κάρολο Β’. Στα 10 χρόνια που έμεινε στην εξουσία με την Λουπέσκου κατάφερε να μισηθεί απ’ όλους. Όχι για τις περιπέτειές του, αλλά για τις περιπέτειες στις οποίες έβαζε τη χώρα του. Τη Βεσαραβία την έδωσε στους Σοβιετικούς, τη βόρεια Τρανσυλβανία στους Ούγγρους και τη Δοβρυτσά στους Βουλγάρους. Έτσι ήθελαν οι Γερμανοί. Ακόμα και η «σιδηρά φρουρά» επαναστάτησε. Τον ανέτρεψε με πραξικόπημα κι επανέφερε τον Μιχαήλ ο οποίος θέλησε να αποκαταστήσει και τη μητέρα του. Της έδωσε τον τίτλο της «βασιλομήτορος». Κι ο Μιχαήλ δεν είδε προκοπή. Η Ρουμανία συνεργάστηκε με τον Άξονα και το1947 καθαιρέθηκε.
Κι η Ελισάβετ της Ρουμανίας; Η θεία του τι να έγινε; Το ειδύλλιο της με τον Σκαναυή έδωσε τη θέση του σε άλλο κι όταν υποχρεώθηκε να φύγει κι αυτή από τη Ρουμανία το 1947 προτίμησε τις Κάνες στη Γαλλία. Εκεί βρήκε ένα νεότερο της στον οποίο άφησε την περιουσία της. Μάλιστα λίγο πριν πεθάνει στις 14 Νοεμβρίου 1956 (60 χρόνων) τον υιοθέτησε.
Ο Κάρολος πέθανε στις 4 Απριλίου 1953 στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Ήταν 59 χρόνων. Έξι χρόνια νωρίτερα στις 3 Ιανουαρίου 1947 σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ρίο είχε παντρευτεί την Μάγδα Λουτσέσκου.

Κάρολος και Μάγδα το 1940 στην Καραϊβική, λίγο μετά την εκθρόνισή τους

Κάρολος και Μάγδα το 1940 στην Καραϊβική, λίγο μετά την εκθρόνισή τους

Κάρολος και Μάγδα πολλά χρόνια αργότερα στο Εστορίλ

Κάρολος και Μάγδα πολλά χρόνια αργότερα στο Εστορίλ

Διαβάσαμε πριν γράψουμε:
Ρούσσος Γεώργιος: Ελληνίδες βασίλισσες, περιοδικό Ταχυδρόμος, 6 Δεκεμβρίου 1956
Ρούσσος Γεώργιος: Νεώτερη ιστορία του ελληνικού έθνους.
Δομή: Εγκυκλοπαίδια
Wikipedia

Advertisements

One comment on “Η άγνωστη Ελληνίδα βασίλισσα

  1. Ανώνυμος
    06/04/2013

    Η εστεμμένη στην παραπάνω φωτογραφία (με το διάδημα και τη μακριά τουαλέτα) δεν είναι η Ελισάβετ του Γεωργίου, αλλά η Βασίλισσα Σοφία των Ελλήνων, μητέρα του Γεωργίου Β΄και σύζυγος του ένδοξου Στρατηλάτη Βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: