Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Η «Ασπίδα» ήταν από χαρτόνι – Το τρίτο μέρος της πορείας προς τα Ιουλιανά του ’65

Ανδρέας Παπανδρέου και Μακάριος συμφωνούσαν σε όλα. Και ήσαν οι μόνοι

Ανδρέας Παπανδρέου και Μακάριος συμφωνούσαν σε όλα. Και ήσαν οι μόνοι

Το όνομα θα μπορούσε να είναι τίτλος ηρωϊκού αναγνώσματος των αρχών του 20ου αιώνα. Τότε που οι εγγράμματοι θαύμαζαν τους ήρωες της κλεφτουριάς από τις φτηνές εκδόσεις των εφημερίδων.
«Αξιωματικοί, Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν»
Αν τώρα από τα παραπάνω κρατήσουμε μόνο τα κεφαλαία γράμματα έχουμε τα αρχικά «ΑΣΠΙΔΑ». Έξυπνο, αλλά για λαϊκό μυθιστόρημα.
Στα 1965 σε ένα περιβάλλον καχυποψίας αρκούσε αυτή η οργάνωση να γίνει η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κι οδήγησε στην οριστική ρήξη βασιλιά και πρωθυπουργό.
Τα άσχημα νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Και πουλάνε. Ένα τέτοιο… άσχημο νέο σφύριξε ο Γρίβας από τη Κύπρο στον Πέτρο Γαρουφαλιά, υπουργό Εθνικής Άμυνας στη κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και στον Βασιλιά. Ήταν 12 Μαΐου 1965. Τι τους είπε:
«Κάτι δικοί σας εδώ κάτι ετοιμάζουν. Οργανώνονται κτλ κτλ. Αριστεροί του κερατά. Προσέξτε.»Τι ήταν ο Γριβας στη Κύπρο; Είχε αναλάβει την οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που χτυπούσαν τους Τουρκοκύπριους και το ανάποδο. Στον ελεύθερο χρόνο του υπονόμευε και τον Μακάριο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η μήπως αυτή ήταν η ιστορία αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο μόνος Ελλαδίτης πολιτικός που υποστήριζε 100% τον Μακάριο;
Τον πρωθυπουργό της χώρας τον Γεώργιο Παπανδρέου δεν τον ενημέρωσε ο Γρίβας. Δεν το ξέχασε. Απλά το παρέλειψε.

Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς προτίμησε να πάει με τον βασιλιά του παρά με τον αρχηγό και πρωθυπουργό του

Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς προτίμησε να πάει με τον βασιλιά του παρά με τον αρχηγό και πρωθυπουργό του

Οι δεξιές εφημερίδες άλλο που δεν ήθελαν μόλις έμαθαν από τις κατάλληλες διαρροές τα του ΑΣΠΙΔΑ. Ξεσάλωσαν. Έκαναν λόγο για οργάνωση που κατευθύνεται από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ή τον Παύλο Βαρδινογιάννη ή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σιγά – σιγά η σκόνη κάθισε σ’ αυτόν που ήταν στόχος ευθύς εξ αρχής. Στον Ανδρέα Παπανδρέου.Ο γιος του πρωθυπουργού έμοιαζε με ήρωα αστυνομικού μυθιστορήματος. Είχε όλα τα στοιχεία να είναι αυτός ο… δολοφόνος. Συγνώμη, ο αρχηγός.
Ήταν αντιαμερικανός, ήθελε πιο αριστερά την ΕΚ και δεν μπορούσε να περιμένει πότε θα πάει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον πατέρα του. Είχαν σειρά άλλοι πριν απ’ αυτόν. Κοντά σ’ όλα τα άλλα είχε ήδη συγκεντρώσει γύρω του έναν σοβαρό αριθμό βουλευτών και το βασικότερο ψηφοφόρων.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου στη κόντρα του με το Παλάτι και τους βουλευτές της ΕΚ στηριζόταν στη δημοφιλία του και την υποστήριξη του κόσμου

Ο Γεώργιος Παπανδρέου στη κόντρα του με το Παλάτι και τους βουλευτές της ΕΚ στηριζόταν στη δημοφιλία του και την υποστήριξη του κόσμου

Ο αντιστράτηγος Ι.Σίμος, ο οποίος αναλαμβάνει την διερεύνηση της υπόθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει οργάνωση, μετέχουν σ’ αυτή κατώτεροι αξιωματικοί, αλλά δεν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών προσώπων. Ιδρυτής της οργάνωσης είναι ο λοχαγός Μπουλούκος. Άποψή του είναι να επιβληθούν στους κατηγορουμένους πειθαρχικές κυρώσεις.

Η κρίση στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Αμύνης δεν ξεκίνησε το 1965

Η κρίση στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Αμύνης δεν ξεκίνησε το 1965

Ο Βασιλιάς έχει άλλη άποψη. Μέσω του Γαρουφαλιά ζητά από τον πρωθυπουργό να σταλούν στο Στρατοδικείο οι υπεύθυνοι.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου καταλαβαίνει ότι εξ αιτίας του γιου του Ανδρέα το πρόβλημα είναι λεπτό. Κι αποφασίσει συμψηφισμό. Ναι στην «υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ», αλλά, ναι και στο «σχέδιο Περικλής» που οδήγησε στις εκλογές βίας και νοθείας το ’61. Κι εκεί είναι μπλεγμένοι βασιλικοί αξιωματικοί. Άλλωστε εκεί είχε στηριχτεί όλος ο Ανένδοτος αγώνας κι είχε αναδειχθεί σε λαοφιλή ηγέτη του Κέντρου ο Παπανδρέου. Από έναν απλό και υπό κηδεμονία αρχηγό που ήταν ως τότε ο Ανένδοτος τον έκανε ηγέτη κύρους.
Ενδείξεις και μάλιστα αχνές υπήρχαν για ανάμειξη του Ανδρέα Παπανδρέου στον ΑΣΠΙΔΑ. Ο λοχαγός Μπουλούκος τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του, αλλά τα περισσότερα αιτήματα των κατωτέρων αξιωματικών ήταν για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Πολύ απλά ο Α.Παπανδρέου είχε γίνει στόχος των Ανακτόρων και των Αμερικάνων εξ αιτίας των δηλώσεων εναντίον του ΝΑΤΟ. Παράλληλα αύξανε την επιρροή του μέσα στο κόμμα προς μεγάλη δυσφορία των άλλων δελφίνων της ΕΚ όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον Γεώργιο Παπανδρέου την εποχή του Ανενδότου, αλλά διαπίστωνε ότι τώρα την εποχή της διακυβέρνησης η μετοχή του έπεφτε στο κυβερνητικό χρηματιστήριο.
Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ήταν η αφορμή για να τα σπάσουν Παλάτι και Πρωθυπουργός. Όχι η αιτία. Ήταν αυτό που έψαχναν και οι δύο πλευρές. Ο Παπανδρέου στηριζόταν στη δύναμη του κόσμου που συνέχιζε να τον στηρίξει. Το Παλάτι πάλι στηριζόταν στη διεθνή συγκυρία. Οι Αμερικανοί δεν ήθελαν και πολύ να πειστούν ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου επηρεάζεται από τον γιο του και είναι επιζήμιος για τα συμφέροντά τους. Άλλωστε με τη Κύπρο να φλερτάρει την ΕΣΣΔ και τους Αδέσμευτους, το Βιετνάμ σε κρίσιμη καμπή και τον ψυχρό πόλεμο στο φουλ δεν χρειαζόντουσαν πολλά επιχειρήματα.
Και το σαμποτάζ του Έβρου που κολλάει σ’ όλα αυτά; Μα έγινε ακριβώς για να φανεί ότι η κομμουνιστική διείσδυση είχε φθάσει ακόμα και στα σύνορα με την Τουρκία όπου για μία ακόμη φορά οι δύο πλευρές ήταν με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Απλά ο Παπαδόπουλος ούτε ένα σαμποτάζ της προκοπής δεν μπόρεσε να παρουσιάσει. Το σχέδιό του αποκαλύφθηκε γρήγορα. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να βάλει στο γύψο την Ελλάδα για επτά χρόνια…

Διαβάσαμε πριν γράψουμε:
Νικολακόπουλου Ηλία: Αποστασία, οι μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα, εκδόσεις «ΤΑ ΝΕΑ»
Αποστασία 37 χρόνια μετά, Ιστορικά τεύχος 142, έκδοση «Ελευθεροτυπία»
Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000, τόμος 8ος, έκδοση «Ελληνικά Γράμματα»
Ιστορία των Ελλήνων, τόμος 17,εκδόσεις «Δομή»
Ιστορικό Λεύκωμα 1963,1964,1965, εφημερίδα «Καθημερινή»
Αρχεία εφημερίδων «Ελευθερία», «ΤΑ ΝΕΑ»
Εγκυκλοπαίδειες: Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, ΔΟΜΗ
http://www.sarantakos.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: