Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Τρίτη 13 Ιουλίου 1965 – Ημερολόγιο αποστασίας

Τρίτη και 13 συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κέντρου. Λίγο πριν τις…13. Στις 12.20 το μεσημέρι. Ήταν μια καθαρά επικοινωνιακή συνεδρίαση. Για να μπορέσει ο Γεώργιος Παπανδρέου να… πιάσει το κλίμα με τις τόσες διαδόσεις για αποστασία και να μπορέσει να πει κάποια πράγματα που σίγουρα θα έγραφαν την επόμενη οι εφημερίδες. Το τι θα γινόταν ήταν σε όλους γνωστό.
Επικοινωνιακός ήταν και ο περίπατος των βουλευτών με το τέλος της συνεδρίαση στη Βασιλίσσης Σοφίας για να φανεί και φωτογραφικά η ενότητα του κόμματος.
ΕΚ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Μόνο που η… αριθμητική είχε αρχίσει να ροκανίζει την παντοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή. Οι 171 βουλευτές είχαν γίνει ήδη 168. Οι Διαμαντόπουλος, Ρουσσόπουλος δεν είχαν κληθεί και ο Γαρουφαλιάς διαγράφηκε με ομόφωνη απόφαση. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας δεν ήταν απλά ένας φίλος για χρόνια του Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά και από τους βασικούς χρηματοδότες του κόμματός του.
Τι είπε όμως εκείνη τη μέρα ο Γεώργιος Παπανδρέου;
«Θέλω να πληροφορηθούν όλοι ότι προδόται δεν θα υπάρξουν εις την ΕΚ. Κυβέρνησις προδοτών δεν θα υπάρξη
Όσο για τις σχέσεις πρωθυπουργού – βασιλιά τόνισε:
«Η έννοια της Βασιλευομένης Δημοκρατίας είναι ότι ο λαός είναι κυρίαρχος και η κυβέρνησις της εμπιστοσύνης που ασκεί πλήρη εξουσίαν και αναλαμβάνει πλήρεις ευθύνας. Αυτή είναι η γραμμή μας: Σεβασμός του πολιτεύματος και του γράμματος του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας
Μετά την διαγραφή βασιλιά ο Παπανδρέου μίλησε για τα επόμενα βήματα:
«Τώρα θα ζητηθεί η υπογραφή του διατάγματος από τον Βασιλέα. Κι αν υπογραφή, θα είμεθα κυρίαρχος κυβέρνησις. Εάν δεν υπογραφή, θα είμεθα λαοπρόβλητον κόμμα

19650714 EKNY

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους συνεχίζουν να πιέζουν. Ο επιτετραμένος της πρεσβείας Νόρμπερτ Ανσουτς μεσολάβησε στον Ανδρέα Παπανδρέου για να δεχτεί ο πατέρας του τις θέσεις του νεαρού βασιλιά. Αυτό τουλάχιστον γράφει ο Έλληνας πολιτικός στο βιβλίο του «Η δημοκρατία στο απόσπασμα»:
«Ο Ανσουτς υποστήριξε την άποψη πως ο βασιλιάς έκανε καλά να αρνηθεί στον Γεώργιο Παπανδρέου το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Αμύνης. Σε παρατήρησή μου όπως αυτό δεν συμβιβαζόταν με το Σύνταγμα μας, χαμογέλασε:
Έγινε ποτέ σεβαστό το Σύνταγμά σας; Γιατί πρέπει να γίνει σεβαστό τώρα; Με την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ανοιχτή πως θα δεχτεί ο βασιλιάς να παραδώσει το υπουργείο Αμύνης στον πατέρα σου; Εξ άλλου η ανάμιξή σου στην υπόθεση αυτή είναι σαφής… Ξέρεις πολύ καλά πως η κυβέρνησή μου έχει επενδύσει τεράστια ποσά στο στρατιωτικό κατεστημένο της Ελλάδος. Αν κάθε νέα ελληνική κυβέρνηση άλλαζε την ηγεσία του στρατεύματος, τι εγγύηση θα είχαμε πως οι ένοπλες δυνάμεις θα παίξουν το ρόλο που τους έχει αναθέσει το ΝΑΤΟ;
Κάθε συζήτηση θα ήταν μάταιη. Ήταν ολοφάνερο πως είχε ολότελα ταχθεί με τον βασιλιά στην αναμέτρησή του μαζί μας… Για μία ακόμα φορά οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν στο προσκήνιο. Στην πιο κρίσιμη ώρα έριξαν την υποστήριξή τους στον βασιλιά, πράγμα όμως που δεν μας ξένισε. Ο βασιλιάς και το ελληνικό κατεστημένο περνούσαν στην επίθεση μόνο όταν είχαν εξασφαλίσει την συγκατάθεση και τη συμπαράσταση των Αμερικανών. Εξ άλλου, η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι δορυφόρος»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: