Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Τετάρτη 14 Ιουλίου 1965 – Το ημερολόγιο της αποστασίας

Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Βασιλιάς και Παπανδρέου μέρα με τη μέρα βρισκόντουσαν ακόμα πιο μακριά. Λένε ότι πριν την καταιγίδα υπάρχει ηρεμία. Ε, λοιπόν μία μέρα πριν το κρίσιμο ραντεβού μόνο ηρεμία δεν υπήρχε.
Το αντίθετο.

Διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι η αντιπαράθεση φθάνει στα άκρα. Ήδη η ΓΣΕΕ και 34 επιστημονικές οργανώσεις είχαν ανακοινώσει συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στη πλατεία Κλαυθμώνος, στον κλασσικό χώρο των εκλογικών συγκεντρώσεων εκείνη την εποχή.

Σκίτσο του Φωκίωνα Δημητριάδη από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Σκίτσο του Φωκίωνα Δημητριάδη από την εφημερίδα \»ΤΑ ΝΕΑ\»

Ανάλογες συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης είχαν οριστεί στον Υμηττό, στο Ηράκλειο, τη Φλώρινα και άλλες πόλεις.
Ειρωνεία: Η συγκέντρωση στη Κλαυθμώνος απαγορεύτηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη. Αυτή ήταν η τελευταία αποφασή του πριν παραιτηθεί!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ήταν «ακλόνητη η απόφαση του ελληνικού λαού να αποκρούσει δια παντός μέσου οιανδήποτε απόπειρα καταλύσεως των δημοκρατικών θεσμών του πολιτεύματος ή περιορισμό των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της νομίμου κυβερνήσεως.»
Πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Βασιλιά Κωνσταντίνος Χοϊδάς ανέβηκε στο Καστρί για να δώσει στον Γεώργιο Παπανδρέου μία ακόμη επιστολή του Κωνσταντίνου. Τέσσερα λεπτά αργότερα αναχώρησε από το Καστρί.

19650714 ΕΘΝΟΣ
Ολόκληρη η επιστολή του Κωνσταντίνου στον Γεώργιο Παπανδρέου εδώ
Νωρίτερα στη βίλα «Γαλήνη» στο Καστρί παίζεται το τελευταίο χαρτί για να υποκύψει ο πρωθυπουργός της χώρας στις απαιτήσεις του βασιλιά. Μητσοτάκης, Τσιριμώκος, Αλλαμανής, Παπασπύρου και άλλοι που λίγο αργότερα άλλαξαν στρατόπεδο προσπαθούν ν’ αποτρέψουν την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Κάτι αντίστοιχο επιδιώκει και η ΕΔΑ για άλλους λόγους. Με ανακοίνωσή της καλεί τον πρωθυπουργό να μην παραιτηθεί διότι «παραίτησις της κυβερνήσεως κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα έδινε την δυνατότητα διαδικασίας προς το συμφέρον κύκλων της ανωμαλίας».

Μέσα στον… κακό χαμό φθάνει στην Αθήνα ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής (λεπτομέρειες εδώ) στην Αθήνα. Ο ρόλος του στη συνέχεια θα είναι καθοριστικός.

 

Advertisements

One comment on “Τετάρτη 14 Ιουλίου 1965 – Το ημερολόγιο της αποστασίας

  1. Παράθεμα: Γκάλης-Βαστίλλη-Νόμπελ και Μητσοτάκης! 10 γεγονότα για τις 14 Ιουλίου | 10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: