Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Η στροφή της «Έλευθερίας»

Η «Ελευθερία» του  Κόκκα δεν έχει καμία σχέση με την «Ελευθερία του Τύπου» του Μαρινάκη. Αυτή η πρώτη «Ελευθερία» ήταν η πρωταγωνίστρια στον ανένδοτο αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου. Και φυσικά πίσω της είχε μια ένδοξη ιστορία. Στη περίοδο της Κατοχής κυκλοφορούσε παράνομα με αγγλική βοήθεια, όπως λέγεται. Με την απελευθέρωση στήριξε τις δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά κρατούσε ίσες αποστάσεις τόσο από την δεξιά όσο και την αριστερά.

Στην κρίση όμως που έφεραν τα Ιουλιανά στάθηκε απέναντί του στον Γεώργιο Παπανδρέου. Πήρε από την αρχή θέση υπέρ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στήριξε τους αποστάτες. Οι οπαδοί της Ε.Κ δεν συμφώνησαν με αυτή την αλλαγή και όπως φαίνεται από το άρθρο που ακολουθεί συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας. Οσο για την κυκλοφορία της έπεσε δραματικά κι έκλεισε με την εκδήλωση του πραξικοπήματος του 1967.

Ο εκδότης της Πάνος Κόκκας πέθανε εξόριστος λίγο πριν πέσει η χούντα το 1974. Τι κοινό συνδέει τις δύο «Ελευθερίες«, του Κόκκα και του Μαρινάκη; Η προς την οικογένεια Μητσοτάκη στήριξη. Τότε προς τον Κώστα, τώρα προς τον Κυριάκο.

Σημαντική λεπτομέρεια: Παρά τις προσπάθειες της τότε «Ελευθερίας» δεν μπόρεσε να δει τον εκλεκτό της πρωθυπουργό (έγινε δεκαετίες αργότερα όταν δεν κυκλοφορούσε η εφημερίδα). Λέτε η ιστορία να επαναληφθεί με τον Κυριάκο;
ΠΡΟΣ ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΝΤΑΣ

Advertisements

One comment on “Η στροφή της «Έλευθερίας»

  1. Παράθεμα: Δευτέρα 19 Ιουλίου 1965 – Ημερολόγιο αποστασίας | Πασατέμπος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Information

This entry was posted on 20/07/2009 by in Αποστασία,Μητσοτάκης Κωνσταντίνος.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: