Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Τετάρτη 28 Ιουλίου 1965 – Ο Τσιριμώκος έγλειφε εκεί που έφτυνε!

ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΗΛΙΑΣΟ Ηλίας Τσιριμώκος ήταν ο… αριστερός της Ένωσης Κέντρου. Δίστασε ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά τον θρίαμβο στις εκλογές να τον κάνει πρόεδρο της Βουλής, όπως δίστασε και να τον υπουργοποιήσει. Το παρελθόν του ως υπουργού στη κυβέρνηση του βουνού στον εμφύλιο έκανε τον… Γέρο να τον κρατήσει εκτός αξιωμάτων.
Ο Ηλίας Τσιριμώκος πήγε στη Θεσσαλονίκη ως πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΕΚ και σε μία γεμάτη παλμό ομιλία τα έβαλε με τους αποστάτες. Είπε μεταξύ άλλων:
«Μειδιόντες Ιάγοι και πυγμαίοι πολιτικοί κυκλοφορούν με δαιμωνιώδη δραστηριότητα εις τα παρασκήνια. Αλλά επανάστασιν ιδικήν μας δεν θα προκαλέσουν. Το… πραξικόπημα οδήγησε εις απότομον, ραγδαίαν, αστραπιαίαν δημιουργίαν του μεγάλου, ενιαίου, συνειδητού, ομοιογενούς, προοδευτικού, δημοκρατικού κινήματος, του οποίου έχει ανάγκη η χώρα δια να προχωρήσει».
Σημαντική λεπτομέρεια: Λίγο αργότερα έγινε κι αυτός αποστάτης!

Από την υποδοχή του Ηλία Τσιριμώκου στη Θεσσαλονίκη

Από την υποδοχή του Ηλία Τσιριμώκου στη Θεσσαλονίκη

  1. Η απάντηση από τη κυβέρνηση ήρθε με τη προφυλάκιση του πρώην υποδιοικητή της ΚΥΠ συνταγματάρχη Αλ.Παπαπέτρου ο οποίος κατηγορείται για υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτικών.
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΦΩΚΙΩΝ28-7

Διαβάστε ακόμη:

Τα σκίτσα του Αρχέλαου

Σχολιάστε