Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Παρασκευή 30 Ιουλίου 1965– Ημερολόγιο αποστασίας

Αναμνηστική φωτογραφία της κυβέρνησης Νόβα

Αναμνηστική φωτογραφία της κυβέρνησης Νόβα

Στη Βουλή η πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Νόβας επρόκειτο να διαβάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του για να ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών. Όμως τελικά κατέληξε μέσα στο ναό της δημοκρατίας σχεδόν μόνος του. Με 26, μόνο, βουλευτές από την ΕΔΑ, τους Προοδευτικούς, την ΕΡΕ και 21 υπουργούς της κυβερνήσεώς του δεν μπορούσε να ζητήσει τίποτα. Η συνεδρίαση φυσικά διακόπηκε από έλλειψη απαρτίας.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΦΩΚΙΩΝ29-7

Τι είχε γίνει;
Ο Γεώργιος Παπανδρέου σκεφτόταν την αποχή για να ελέγξει τις διαρροές των βουλευτών του. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος από την πλευρά του, ως αρχηγός της ΕΡΕ, προσήλθε στη Βουλή και ζήτησε να εμφανιστεί ο τέως πρωθυπουργός για να εξηγήσει:
Τι ακριβώς συνέβη με τη συνωμοσία στο στράτευμα και τις κατηγορίες για την ύπαρξη οργανώσεως μέσα σ’ αυτό.
Τι ήταν η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών των συνομιλιών των πολιτικών αρχηγών.ΑΡΧΕΛΑΟΣ30-7
Ο Γεώργιος Παπανδρέου τελικά αποφάσισε να μην παραστεί στη Βουλή, τον ακολούθησε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τους βουλευτές της ΕΡΕ αφού είχε απειλήσει με αποχώρηση σε περίπτωση απουσίας του κ.Παπανδρέου.
Εκ των υστέρων οι βουλευτές της ΕΚ θεώρησαν τη στάση του κ.Κανελλόπουλου ως ελιγμό για να διασώσει την κυβέρνηση Νόβα καθώς δεν μπορούσε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Με τη διακοπή της συνεδρίασης η κυβέρνηση πήρε παράταση ζωής λίγων ημερών μήπως και βρεθούν κι άλλοι πρόθυμοι βουλευτές της ΕΚ να την ακολουθήσουν. Και θεωρούσαν τον Κωνσταντίνο Χοϊδά, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βασιλιά εμπνευστή της εξέλιξης.
Η κατάσταση ήταν έκρυθμη από νωρίς.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Εμμανουήλ Μπακλατζής

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Εμμανουήλ Μπακλατζής

Τη Βουλή την είχαν ζώσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από νωρίς το απόγευμα. «Αύρες» της αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα και πολλοί ένοπλοι είχαν πάρει θέσεις. Οι βουλευτές της ΕΚ και της ΕΔΑ διαμαρτυρήθηκαν στον αντιπρόεδρο της Βουλής Εμμανουήλ Μπακλατζή. Ο τελευταίος ζήτησε την απομάκρυνσή τους. Παράλληλα έξω από τη βουλή χιλιάδες κόσμου φώναζε «κάτω οι προδότες» και «ζήτω ο Παπανδρέου».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: