Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Πέμπτη 5 Αυγούστου 1965 – Ημερολόγιο αποστασίας

Σκίτσο του Αρχέλαου από την "Αθηναϊκή"
Μέχρι τις 4 Αυγούστου η χώρα είχε κυβέρνηση η οποία δεν είχε την έγκριση της βουλής. Από τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου η χώρα δεν έχει ούτε κυβέρνηση, ούτε στο βάθος του τούνελ φαίνεται κάποιος να μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση.
* Ο Γεώργιος Παπανδρέου έχει 145 βουλευτές. Μπορεί να έριξε τη κυβέρνηση με τους 22 της ΕΔΑ, αλλά μαζί τους δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση. Το 1989 πέφτει πολύ μακριά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
* Οι 98 βουλευτές της ΕΡΕ, οι 8 των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη, αλλά και οι 25 που έφυγαν από την ΕΚ επίσης δεν μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Ο αριθμός τους φθάνει το 131. Με τέτοιο αριθμό, τότε, στη καλύτερη περίπτωση μάθαινες την ώρα από τον ΟΤΕ.
ΑΘΗΝΑΙΚΗ 5-8
Ο Κωνσταντίνος έπρεπε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Μόνο που η φωτιά πλέον ήταν καυτή. Η Βουλή με το λαϊκό αίσθημα ήταν σε πλήρη δυσαρμονία. Τα ραντεβού εκείνης της μέρας αλλεπάλληλα.
* 11.30 το πρωί ο Νόβας προσέρχεται στα Ανάκτορα και καταθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
MAKEDONIA-SKITSO 5-8
* 12.15 ο προεδρεύων της Βουλής Μανώλης Μπακλατζής προσέρχεται να ενημερώσει τον βασιλιά για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο Μπακλατζής ασκούσε χρέη προέδρου της Βουλής, αφού ο μέχρι πρότινος πρόεδρος ήταν πρωθυπουργός έστω και για λίγες μέρες.
* 17.30, ο Γεώργιος Παπανδρέου 20 μέρες μετά την παραίτησή του και το τελευταίο ραντεβού του με τον Κωνσταντίνο επιστρέφει στο Παλάτι. Ζητά να του δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή εκλογές. Ο βασιλιάς δεν απάντησε. Ζήτησε προθεσμία για να μιλήσει και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
* 19.00, ο αρχηγός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος ζητά από τον ανώτατο άρχοντα να βρεθεί λύση από την παρούσα βουλή. Αν και πάλι δεν σχηματιστεί κυβέρνηση τότε μόνη λύση είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση κι εκλογές.
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: