Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Κυριακή 8 Αυγούστου 1965 – Ημερολόγιο αποστασίας

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΣΚΙΤΣΟ8-6Οι μόνοι που δεν κάνουν διακοπές στην Ελλάδα του ’65 είναι οι πολιτικοί. Και μαζί τους ο διχασμός. Καθημερινά βήμα – βήμα όλοι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Εκείνη τη Κυριακή ο Κωνσταντίνος στις 9 το πρωί πήρε το αεροπλάνο του και πέταξε για τη Κέρκυρα. Όχι για να κάνει διακοπές, αλλά για να συναντήσει τη μητέρα του Φρειδερίκη και να ζητήσει τη συμβουλή της για τις εξελίξεις. Έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο για το νεαρό μονάρχη.
19:00: Συναντά τον Γεώργιο Παπανδρέου. Μιλούν μόνο για 12’. Τόσο είχαν μιλήσει και στις 15 Ιουλίου όταν ο γηραιός πολιτικός παραιτήθηκε από πρωθυπουργός. Στη συνάντηση απλά επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο. Ο Κωνσταντίνος αρνείται στον Παπανδρέου τη πρωθυπουργία, αλλά και τις εκλογές. Ο Παπανδρέου με τη σειρά του δεν δέχεται να στηρίξει οποιοδήποτε άλλο πρωθυπουργό.
21:00: Το επόμενο ραντεβού είναι με τον Στέφανο Στεφανόπουλο, αντιπρόεδρο του Παπανδρέου. Η συνάντηση κρατά 50’. Του προτείνεται η πρωθυπουργία. Ο Στεφανόπουλος δέχεται με την προϋπόθεση να το δεχτεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΚ. Θεωρεί την εντολή που παίρνει διερευνητική.
22:38 Στο Καστρί ο Παπανδρέου συναντά τον Στεφανόπουλο. Συμφωνούν να φέρνουν το θέμα της διερευνητικής εντολής στη ΚΟ της ΕΚ που συνέρχεται την επόμενη. Ο Παπανδρέου αποσπά από τον τέως αντιπρόεδρό του την υπόσχεση να υποταχτεί η μειοψηφία στη θέληση της πλειοψηφίας. Κι ο Στεφανόπουλος αποσπά από τον Παπανδρέου την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμος έξω από τη Λέσχη των Φιλελευθέρων που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.
Την ίδια περίπου ώρα ο Βασιλιάς συναντά το Νόβα και λίγο αργότερα ο Νόβας επισκέπτεται τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη Γλυφάδα.
Μέσα στο γενικό χαμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιορτάζεται «η μέρα του πολεμιστού». Ο Βασιλιάς είναι απών. Οι περισσότερο δημοσιογράφοι, Έλληνες και ξένοι, θεωρούν ότι δεν πήγε για να μην αποδοκιμαστεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: