Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Η έκθεση του πρεσβευτή στη Ρώμη Ιωάννη Πολίτη προς το υπουργείο Εξωτερικών

Ο Ιωάννης Πολίτης, πρεσβευτής της Ελλάδας στο Βερολίνο

Ο Ιωάννης Πολίτης, πρεσβευτής της Ελλάδας στο Βερολίνο

16 Αυγούστου 1940Ενισχύεται η εντύπωσις ότι η Ιταλία επιδιώκει να αγάγη την Ελλάδα δια τρομοκρατήσεως από τούδε εις την διαδικασίαν των εδαφικών συζητήσεων και παραχωρήσεων εν Ηπείρω ή να επιτύχη ωρισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα εν των θαλασσίω αγώνι ή και αφότερα. Παρά τας διαβεβαιώσεις περί της αγνώστου εθνικότητος του υποβρυχίου του τορπιλλίσαντος την «‘Ελλην», οι διπλωμάται, οι ξένοι δημοσιογράφοι και ακόμα ωρισμένοι ιταλικοί κύκλοι αποφαίνονται δια βοής ποιοι είναι οι δράσται. Αναμένεται ότι οι Ιταλοί θα μετέλθουν και άλλα τοιαύτα μέσα μέχρις ου καταστώμεν ώριμοι προς συζήτησιν.
Περί του τορπιλλισμού της «Έλλης» τα ιταλικά φύλλα παραδόξως δεν αναφέρουν τίποτε. Το μυστήριον της σιγής ταύτης διευκρινίζεται το απόγευμα, διότι αι μεσημβριναί εφημερίδες δημοσιεύουσαι την θλιβεράν είδησιν , την συνοδεύουν με σχόλια δια των οποίων αποδίδουν την ευθύνη του τορπιλλισμού εις την Αγγλίαν εξηγούσαι, ότι εάν η βύθισις της «Έλλης» δεν ήτο έργον αγγλικού υποβρυχίου, η αγγλική προπαγάνδα δεν θα ήτο εις θέσιν να διαδώση την είδησιν ευθύς ως έλαβεν χώραν ο τορπιλλισμός και σχεδόν πριν πληροφορηθή αυτό η ελληνική κυβέρνησις.
17 Αυγούστου 1941: Όλαι σχεδόν αι εφημερίδες σχολιάζουν τον τορπιλλισμόν της «Έλλης», επαναλαμβάνουσαι τα υπό του κ.Γκάυντα υποστηριχθέντα περί ευθύνης της Αγγλίας. Η εφημερίς του κ.Φαρινάτσι «Ρετζίμε Φσασίστα» προσθέτει ότι η Ελλάς δεν είχεν ακόμα πληρώσει την «Έλλην» εις τα αγγλικά ναυπηγεία και συνεπώς η ζημία εκ της βυθίσεως του πλοίου υπό της Αγγλίας διαμοιράζεται…Υπογραμμίζεται επίσης, ότι η βύθισις της «Έλλης» και η εν Γερμανία αποδίδεται εις τον Τσώρτσιλ επιδιώκοντας να επεκτείνει τον πόλεμον εις τα Βαλκάνια».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 11/08/2009 by in Β' Παγκόσμιος Πόλεμος,Ελλης τορπιλισμός.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: