Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Το επίσημο ανακοινωθέν της 15ης Αυγούστου μια για υποβρύχιο αγνώστου εθνικότητος.

«Το εύδρομον Έλλη ετορπιλλίσθη αιφνιδίως παρά υποβρύχιον αγνώστου εθνικότητος, ευρισκομένου εν καταδύσει…Τρεις τορπίλλαι εξεσφενδονίσθησαν κατά της Έλλης, εκ των οποίων η μία έπληξε το πλοίον εις το μέσον, αι δε δύο ηστόχησαν του σκοπού και εξερράγησαν επί του λιμενοβραχίονος. Η τορπίλλη, η οποία έπληξε την Έλλην, εξερράγη κάτωθεν ακριβώς του εν ενεργεία λεβητοστασίου. Εβυθίσθη την 9.45 ώραν. Θύματα εις νεκρός, ο κελευστής Παπανικολάου και 29 τραυματίαι»
Τελικά οι νεκροί ήταν εννιά ενώ μια γυναίκα αρμενικής καταγωγής πέθανε από συγκοπή στο λιμάνι.
Ο πλωτάρχης Δούσης αμέσως μετά τον τορπιλισμό φωτογράφησε το πλοίο, αλλά και τα θραύσματα από τη τορπίλη που χτύπησε τη βάση του κυματοθραύστη. Αργότερα άλλα τρία θραύσματα μεταφέρθηκαν στο «Αβέρωφ» για επεξεργασία.
Η επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρόεδρο τον Αρχηγό Στόλου Ε.Καββαδία, έβγαλε το πόρισμά της στις 21 Αυγούστου:
«Τα τεμάχια ανήκουν σαφώς εις δύο τορπίλας, μίας διαμέτρου 45 εκ. και ετέρας των 53 εκ.. Τα τεμάχια της διαμέτρου 45 εκ. ευρέθησαν πλησίον του ρήγματος του λιμενοβραχίονος. Τα τεμάχια της διαμέτρου των 53 εκ. εις μεγαλυτέραν απόστασην. Η τορπίλλη των 45 εκ.είναι η δευτέρα βληθείσα, μετά την πρώτην η οποία έπληξεν την Έλλην, και είναι εκείνη, ήτις προεκάλεσε το ρήγμα εις τον λιμενοβραχίονα. Η τορπίλλη των 53 εκ.,εβλήθη τρίτη και εξερράγη προσκρούσασα επί υφάλου, πλησίον του λιμενοβραχίονος. Δια τα τεμάχια της πληξάσης την έλλην της πρώτης βληθείσης τορπίλλης, δεν εγένετο έρευνα και αλιεία καθ’ ότι ταύτα ή θα ήσαν εντός του βυθισθέντος σκάφους ή πέριξ αυτού εις μέγα βάθος και δεν υπήρχον ούτε κατάλληλα μέσα, ούτε χρόνος. Άπαντα τα ανευρεθέντα τεμάχια εφαίνοντο σαφώς ότι προσφάτως ευρίσκοντο εις την θέλασσαν…»
Και φθάνουμε στην ουσία της έκθεσης:
«Εις τα τεμάχια είναι καθαρά χαραγμένες ιταλικές επιγραφές όπως Unione Tim Vert. (δηλ. Τιμόνι Verticali), Pompeta, καθώς και τα χαρακτηριστικά γράμματα R.M. (Regia Marina).
-Η τορπίλλη των 45 εκ. ήτο ιταλικού τύπου109, με αριθμό μητρώου 11529. Η τορπίλλη των 53 εκ. τύπου 92, επίσης ιταλική με αριθμό μητρώου 15630.
– Οι τορπίλλες αυτές δεν επωλήθησαν σε ξένο κράτος, διότι θα ήταν εύκολο με τον αριθμό μητρώου να ευρεθεί το κράτος αυτό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 11/08/2009 by in Β' Παγκόσμιος Πόλεμος,Ελλης τορπιλισμός.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: