Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Άλογα αριθμομνήμονες!

Στην ιστορία δεν έμειναν μόνο οι άνθρωποι που μπορούσαν να κάνουν σύνθετες μαθηματικές πράξεις ( πατήστε εδώ). Ιστορία έγραψαν ή σωστότερα προσπάθησαν να γράψουν και τα άλογα της Ρημανίας.
Από το 1910 έως το 1913 έκαναν την εμφάνισή τους στη πόλη Ελμπεργελντ στη Ρηνανία. Ο Χανς, ο Μοχάμεντ και ο Ζαρίφ που ανήκαν σε κάποιον Μ.Κραλ. Πως έκαναν τις μαθηματικές τους πράξεις; Στον μαυροπίνακα! Έγραφαν τους αριθμούς και στη συνέχεια ζητούσαν τη τετραγωνική ρίζα. Έγραφαν διάφορους αριθμούς στον πίνακα, αλλά όταν εμφανιζόταν ο σωστός τα άλογα χτυπούσαν το πόδι τους. Ένας σπουδαστής του τμήματος ψυχολογίας του Βερολίνου, ο Όσκαρ Πφούνγκστ, που καταγόταν από την ίδια πόλη αμφισβήτησε το… θαύμα. Είπε ότι το αφεντικό τους έκανε κάποια νοήματα στα άλογα που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν οι υπόλοιποι.
Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, αυτή του Χαν ίσως έχει δίκιο. Και ο Κραλ και το προηγούμενο αφεντικό του αλόγου ήταν αριθμομνήμονες.
Όμως τι γινόταν με τον Μοχάμεντ που έβρισκε τη λύση ακόμα κι όταν έλειπε ο Κραλ και ο ιπποκόμος του; Το 1914 ο γιατρός Ζορζ Μπον, διευθυντής του εργαστηρίου συγκριτικής βιολογίας και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Παρισιού πήρε απάντηση από το ζώο χωρίς τη παρουσία τρίτων! Ο γιατρός όμως δεν σταμάτησε εδώ. Υποπτευόμενος ότι το άλογο μπορεί με κάποιο μυστήριο τρόπο να διαβάζει τη σκέψη έβαλε προβλήματα των οποίων ούτε ο ίδιος δεν ήξερε τη λύση. Κι όμως το άλογο πάλι απαντούσε σωστά.
Ο καθηγητής Σαρλ Ρισέ στο έργο του «πραγματεία μεταψυχικής» λέει για την περίπτωση των… αλογο-αριθμομνημόνων:
«Ο κύριος Σεζάρ ντε Βεσμ πιστεύει πως υπάρχει στα άλογα του Έλμπερφιλντ ένας αυτοματισμός σκέψεως ανάλογος με εκείνον ενός μέντιουμ και νομίζω ότι η άποψη αυτή πρέπει να γίνει δεκτή αν και δεν είναι πραγματική ερμηνεία του φαινομένου

Διαβάσαμε πριν γράψουμε:
Αριθμομνήμονες, περιοδικό Ιστορία Εικονογραφημένη, τεύχος 33 (Μάρτιος 1971), σελ.126-129, έκδοση Πάπυρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 13/08/2009 by in Αριθμομνήμονες.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: