Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Δύο σεξ σκάνδαλα οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το ημερολόγιο δείχνει 5 Νοεμβρίου 1937. Στη μεγάλη στρατιωτική σύσκεψη στο Βερολίνο υπό τον Χίτλερ μετέχουν:

  • Ο Αρχηγός της Βέρμαχτ, αρχιστράτηγος Βέρνερ Εντουαρντ Φριτς φον Μπλόμπεργκ, ο ισχυρότερος στρατιωτικός την εποχή εκείνη στη Γερμανία
  • Ο επικεφαλής του στρατού ξηράς Βέρνερ φον Φριτς
  • Ο αρχηγός της «Λουφτβάφε», Χέρμαν Γκέρινγκ
  • Ο αρχιναύαρχος Εριχ Ρέντερ, και
  • Ο υπουργός Εξωτερικών Κονσταντίν φον Νόιρατ

Ο Χίτλερ τους ενημερώνει ότι σκοπεύει να ενισχύσει τον Φράνκο στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και θα αναλάβει δράση με κάθε κόστος σε Δύση και Ανατολή για την εξασφάλιση του «ζωτικού χώρου» της Γερμανίας. Στους πέντε, οι τρεις διαφωνούν. Οι δύο προέρχονται από το στρατό. Πρόκειται για τους φον Μπλόμπεργκ και φον Φριτς. Κι οι δύο λίγο αργότερα θα παραμεριστούν αφού γίνουν πρωταγωνιστές γαργαλιστικών ιστοριών. Ο τρίτος, ο φον Νόιρατ θα παραμεριστεί κι αυτός, αλλά για άλλους λόγους.

Ο φον Μπλούμπεργκ με την γυναίκα του Ερνα Γκριν

Ο φον Μπλόμπεργκ με την γυναίκα του Ερνα Γκριν

Η αρχή έγινε με τον πανίσχυρο φον Μπλόμπεργκ, τον άνθρωπο που εισηγήθηκε στον Χίτλερ τον όρκο πίστης και αφοσίωσης του Γερμανού Στρατιώτη προς τον Χίτλερ (Reichswehreid), ο οποίος για τους ευγενείς Πρώσους –κατά βάση – αξιωματικούς αποτελούσε  το κύριο λόγο να μείνουν πιστοί στον Χίτλερ. Ο φον Μπλόμπεργκ είχε μείνει χήρος το 1932. Λίγο αργότερα ως υπουργός Άμυνας γνωρίζει την Ερνα Γκριν η οποία γίνεται γραμματέας, ερωμένη του και σύζυγός του. Μόνο που η νεαρή δακτυλογράφος, 28 χρόνων τότε, έχει παρελθόν. Το ανακάλυψε ο αρχηγός της αστυνομίας του Βερολίνου Βολφ φον Χέλντορφ. Η όμορφη Έρνα ήταν πόρνη, το ίδιο επάγγελμα εξασκούσε και η μητέρα της που για προκάλυψη είχε ανοίξει ένα «σαλόνι μασάζ». Ακόμα είχε ποζάρει σε γυμνές πόζες με ένα Τσέχο εβραϊκής καταγωγής ο οποίος της έδωσε 60 μάρκα για τις φωτογραφίες.

Ο Βέρνερ φον Μπλόμπεργκ την εποχή της ακμής του

Ο Βέρνερ φον Μπλόμπεργκ την εποχή της ακμής του


Ο Χέλντορφ προτίμησε να ειδοποιήσει τους ανταγωνιστές του Μπλόμπεργκ στο στρατό. Τους Γκέρινγκ και Χίμλερ. Ο δεύτερος θέλει τα Ες – Ες να έχουν τον πρώτο λόγο στο στράτευμα κι όχι η Βέρμαχτ. Ο πρώτος θέλει να πάρει τη στρατρχική ράβδο. Ο Γκέρινγκ είναι ο άνθρωπος που ειδοποιεί τον Χίτλερ για το παρελθόν της Ερνα, ενώ Γκέρινγκ και Χίτλερ ήταν οι μόνοι μάρτυρες στον πολιτικό γάμο του στρατάρχη. Ο Χίτλερ ζητά από τον Μπλόμπεργκ να διαλυθεί ο γάμος. Αυτός αρνείται και η παραίτηση είναι δεδομένη. Μετά από ένα χρόνο εξορίας στο Κάπρι το ζευγάρι επιστρέφει στη Γερμανία. Ο Χίτλερ υπόσχεται στον πρώην, πια φίλο του, να τον δραστηριοποιήσει με την έναρξη του πολέμου και συνεχίζει να του καταβάλει τον μισθό που θα έπαιρνε ως εν ενεργεία αρχιστράτηγος. Ο πόλεμος άρχισε και τελείωσε, αλλά ο στρατάρχης ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε. Έζησε στο Μόναχο. Κλήθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης και πέθανε ενώ κατέθετε ως μάρτυρας στις 14 Απριλίου 1946 σε ηλικία 68 χρόνων (είχε γεννηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 1878).

Όσο για τη σύζυγό του, το 1952 πήρε άδεια μασέρ για να λειτουργήσει το μαγαζί μασάζ της μητέρας της και δεν δέχτηκε να μιλήσει τα όσα είχαν γίνει.

Ο Βέρνερ φον Φριτς ήταν ομοφυλόφιλος και το τέλος του ήταν τραγικό.

Ο Βέρνερ φον Φριτς ήταν ομοφυλόφιλος και το τέλος του ήταν τραγικό.

Το τέλος του φον Φριτς ήταν τραγικό. Όπως και η ιστορία του. Το 1935 είχε κατηγορηθεί για ομοφυλοφιλία. Ο Χίτλερ είχε ενημερωθεί, αλλά ζήτησε να καταστραφεί ο φάκελός του. Δεν καταστράφηκε και ανασύρθηκε τη κατάλληλη στιγμή. Σ’ αυτόν αναφερόταν ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν τύπο τον «Τζόε τον Βαυαρό» που συνήθιζε να παγιδεύει τους εραστές του για να τους απειλεί στη συνέχεια. Ο Τζόε που λεγόταν ‘Οτο Σμιντ δέχτηκε να αποσύρει τις κατηγορίες, αλλά ήταν για αυτόν αργά. Βρέθηκε σκοτωμένος λίγο αργότερα. Στις 4 Φεβρουαρίου 1938 παραιτήθηκε από τη θέση του, αλλά έμεινε στο στρατό. Στην εισβολή στη Πολωνία, στη διάρκεια της πολιορκίας της Βαρσοβίας βρέθηκε στη πρώτη γραμμή να επιθεωρεί τμήματα του στρατού. Εκεί κάποια σφαίρα, πιθανότατα από ελεύθερο σκοπευτή τον χτύπησε στο πόδι και πέθανε την επομένη 10 Σεπτεμβρίου 1939 στα 59 του χρόνια (είχε γεννηθεί στις 4 Αυγούστου 1880). Οι στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν ότι έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του αναζητώντας την λύτρωση μέσα από τον θάνατο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: