Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Ημερολόγιο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου-Σεπτέμβριος 1939

1939 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1 Οι 53 Γερμανικές μεραρχίες με τη συμπαράσταση 1.600 αεροπλάνων εισβάλλουν στις 4.45 πμ στην Πολωνία ανοίγοντας ουσιαστικά την αυλαία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι το επονομαζόμενο «Λευκό Σχέδιο» που στόχο έχει να κυκλώσει τις 24 Πολωνικές μεραρχίες.
– Ουδετερότητα δηλώνουν Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Φινλανδία και Ελβετία.
2 Βρετανία και Γαλλία στέλνουν τελεσίγραφο στη Γερμανία ζητώντας την αποχώρησή της από την Πολωνία.
– Η Ιταλία με τον Μπενίτο Μουσολίνο διακηρύσσει ότι θα παραμείνει αμέτοχη στη διαμάχη. Το ίδιο δηλώνει και η Ιρλανδία.
3 Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία μετά τη λήξη του τελεσιγράφου τους για αποχώρησή της από τη Πολωνία. Τις δύο χώρες ακολουθούν οι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
– Στο Αγγλικό πολεμικό συμβούλιο μετέχουν ο Α’ Λόρδος του Ναυαρχείου Ουίστον Τσόρτσιλ και ο υπουργός Αποικιών Άντονι Ίντεν.
– Το υπό βρετανική σημαία επιβατικό «Αθήνα» βυθίζεται από γερμανικό υποβρύχιο.
4 Η RAF αρχίζει βομβαρδισμούς στη βορειοδυτική Γερμανία. Στόχος το θωρηκτό «Admiral Scheer» το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Κίελο. Οι βόμβες πέφτουν το πλοίο, αλλά δεν καταφέρνουν να το βυθίσουν.- Η Ιαπωνία ανακοινώνει ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση στην Ευρωπαϊκή διαμάχη. Ανάλογη ανακοίνωση γίνεται και στις ΗΠΑ .
5 Η Νότια Αφρική δια του πρωθυπουργού της Γιαν Σμαρτς κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία. Νωρίτερα ο Σμαρτς έχει ανατρέψει τον πρωθυπουργό Μπάρι Χέρτζογκ.
6 Η Πολωνική κυβέρνηση εγκαταλείπει τη Βαρσοβία. Η προέλαση των Γερμανών συνεχίζεται. Περνούν το Λοτζ και στο νότο καταλαμβάνουν τη Κρακοβία
7 Στο Σααρμπρίγκεν αρχίζουν οι πρώτες αψιμαχίες Γερμανών και Γάλλων.
– Μετά τη βύθιση του πλοίου «Αθήναι» (3/9) αποφασίζεται να σχηματίζονται νηοπομπές για να προστατεύουν τα εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των υποβρυχίων.
8 Η 10η Στρατιά φτάνει στα προάστια της Βαρσοβίας
9 Στο Κούτνο οι Πολωνοί επιχειρούν αντεπίθεση με 10 μεραρχίες. Απέναντί τους είναι η Γερμανική 8η Στρατιά. Καταγράφονται οι πρώτες επιτυχίες των Πολωνών.
10 Ο Καναδάς κηρύσσει κι αυτός τον πόλεμο στη Γερμανία.
– Αρχίζει η αποβίβαση στη Γαλλία Βρετανικών Στρατευμάτων. Σε λίγες μέρες θα υπάρχουν 160.000 άνδρες και 24.000 οχήματα.
13 Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Νταλαντιέ σχηματίζει Πολεμικό Συμβούλιο
16 Οι εγκλωβισμένες στη Βαρσοβία Πολωνικές δυνάμεις αρνούνται να παραδοθούν και υπερασπίζονται τη πόλη μέχρι τις 27 του μήνα
17 Οι Σοβιετικοί σε εφαρμογή του μυστικού όρου της συμφωνίας με τη Γερμανία εισβάλλουν κι αυτοί στη Πολωνία. Η αντίσταση που συναντούν είναι μικρή αφού ο κύριος όγκος των Πολωνών μάχεται δυτικά.
– Το Βρετανικό αεροπλανοφόρο «Θαρραλέος» βυθίζεται έξω από τη νοτιοδυτική Ιρλανδία από γερμανικό υποβρύχιο. Το «Βασιλική Κιβωτός» γλυτώνει την τελευταία στιγμή. Οι Βρετανοί αποσύρουν προσωρινά τα αεροπλανοφόρα τους για να τα προστατέψουν.
18 Η Πολωνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαφύγει στη Ρουμανία, αλλά αιχμαλωτίζεται
19 Γερμανικά και Σοβιετικά στρατεύματα συναντιούνται σε Πολωνικό έδαφος. Ο ποταμός Μπουγκ ορίζει τις δύο περιοχές, τη γερμανική και τη σοβιετική. Στη πρώτη έχει περιέλθει το 48% του εδάφους (94.000 Km2) και 10 εκ. άνθρωποι, ενώ στη δεύτερη βρίσκονται 14 εκ. άνθρωποι.
21 Η φασιστική οργάνωση «Σιδηρά Φρουρά» δολοφονεί τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Αρμάν Kαλινέτσκου.
27 Ο Χίτλερ ανακοινώνει στους επιτελείς του το «Κίτρινο σχέδιο» που στόχο έχει την κατάληψη των Κάτω Χωρών. Το σχέδιο αναβάλλεται λόγω κακοκαιρίας και τροποποιείται
– Έπειτα από τετραήμερο ανηλεή βομβαρδισμό από τη Γερμανική αεροπορία η αντίσταση των Πολωνών υπερασπιστών της Βαρσοβίας κάμπτεται. Οι υπερασπιστές της αιχμαλωτίζονται. Η ολοσχερής κατάρρευση της χώρας θα γίνει λίγες μέρες αργότερα (6 Οκτωβρίου) χωρίς να υπογραφεί καμιά συνθήκη παράδοσης, ούτε με τους Γερμανούς, ούτε με τους Σοβιετικούς.
29 Η Σοβιετική Ένωση μετά την κατάληψη της Πολωνίας υπογράφει συμφωνίες «αμοιβαίας βοήθειας» με Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Η Φινλανδία αρνείται κάθε συνεργασία με τους Σοβιετικούς.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 31/08/2009 by in Β' Παγκόσμιος Πόλεμος,Ημερολόγιο.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: