Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Το χρονολόγιο της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο και οι άγνωστες φωτογραφίες και το βίντεο της ITV

20 Ιουλίου 1974

03

Τα πρώτα στρατεύματα αποβιβάζονται στη Κύπρο. Με παρατεταμένα τα όπλά οι στρατιώτες επιβλέπουν και συντονίζουν.

05.00 Εκδηλώνεται η Τουρκική επίθεση στην Κύπρο, Αλεξιπτωτιστές πέφτουν στον θύλακα  Λευκωσίας-Αγύρτας. Σε λίγο αρχίζουν οι συμπλοκές. Με βόμβες ναπάλμ χτυπούν τις βάσεις της Εθνοφρουράς.

06.30: Στη παραλία Πέντε Μίλι, κοντά στην Κηρύνεια αρχίζει η τουρκική απόβαση, Βατραχάνθρωποι ερευνούν για νάρκες κι όταν βεβαιώνονται ότι όλα είναι εντάξει δίνουν το σύνθημα για την απόβαση. Ακούγονται σποραδικά πυρά. Έξι χιλιάδες  Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάζονται σχεδόν ανενόχλητοι!

05

Η τουρκική νηοπομπή προσεγγίζει στη Κηρύνεια

09.00 Στην Αθήνα ο Ιωαννίδης έξαλλος απειλεί τον αμερικανό πρεσβευτή Χένρι Τάσκα με πόλεμο. Λίγο αργότερα συγκαλεί Πολεμικό Συμβούλιο και κηρύσσει Γενική Επιστράτευση.

04

Άλλο ένα στιγμιότυπο από την απόβαση των Τούρκων με ένστολο οπερατέρ να κινηματογραφεί το δεύτερο κύμα της απόβασης

17:00 Τα τουρκικά πλοία αναχωρούν και πάλι για την Μερσίνα για να παραλάβουν το δεύτερο αποβατικό σώμα. Οι στρατιώτες όμως που έχουν αποβιβαστεί δεν συναντούν αντίσταση. Οι πραξικοπηματίες περίμεναν, εάν γίνει απόβαση, αυτή να γίνει από την Αμμόχωστο. Κι εκεί βρίσκεται η κύρια δύναμη του αποδεκατισμένου από τις εμφύλιες μάχες των προηγούμενων ημερών, στρατού. Το ΡΙΚ καλεί όλους όσους μπορούν να πολεμήσουν ν’ αντισταθούν στην εισβολή. Παντού επικρατεί κατάσταση συναγερμού.  Ο Ετζεβίτ  δηλώνει πως η απόβαση έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και της ομαλότητας στην Κύπρο…

01

Τουρκικά στρατεύματα επιβιβάζονται στα παράλια της Μικράς Ασίας στα τουρκικά αποβατικά σκάφη

18.00 Οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις ανασυντάσσονται και προβάλουν αντίσταση. Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος τους γιατί πρέπει να προλάβουν το δεύτερο αποβατικό κύμα. Ο Ετζεβίτ τα παίζει κι αυτός όλα για όλα. Παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις των στρατιωτικών διατάσει βομβαρδισμούς σε όλο το νησί, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι ή άμαχοι.  Στις Βρυξέλες καλείται έκτατο συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

21 Ιουλίου
04.30
Το σχέδιο «βροχή του θανάτου» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τουρκικά βομβαρδιστικά αδειάζουν τις βόμβες τους σε όλο το νησί. Στην Κυρήνεια το ελληνικό Σύνταγμα αποδεκατίζεται και οι Τούρκοι στρατιώτες που έχουν αποβιβαστεί τη προηγούμενη μπορούν να συνεχίσουν την προέλασή τους. Ξεσπά φωτιά στην οροσειρά του Πενταδάχτυλου.

06

Κατεστραμένο ελληνικό τανκ

06.20 Στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο φθάνει η πληροφορία ότι μια νηοπομπή κατευθύνεται προς τη Κύπρο. Ο Ετζεβίτ διατάζει δυνάμεις του στρατού να προωθηθούν στη Θράκη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

07

Κύπριοι συσπειρώνονται γύρω από τα τανκ της εθνοφρουράς

10.30 Ο στρατηγός Μπονάνος ανακοινώνει στους αρχηγούς των τριών όπλων την απόφαση του Ιωαννίδη να επιτεθεί στη Τουρκία. Το σχέδιό του είναι επίθεση από τον Έβρο και παράλληλα απόβαση σε καθορισμένες περιοχές των Μικρασιατικών παραλίων. Οι τρεις αρχηγοί δηλώνουν ότι δεν είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο. Μαζί τους συμφωνεί και ο Μπονάνος.

13.00 Ο Χένρι Κίσινγκερ τηλεφωνεί στον Ετζεβίτ και του ζητά να σταματήσει η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων. Αυτός συμφωνεί, αλλά καθυστερεί να υλοποιήσει την απόφασή του, Θέλει να υπάρχουν προγεφυρώματα αφού έχει στο μυαλό του τον «Αττίλα ΙΙ».

08

Τούρκοι στρατιώτες τις πρώτες ώρες της απόβασης

15:00 Δύο τουρκικά αντιτορπιλικά και ένα θωρηκτό δέχονται επίθεση από τουρκικά αεροπλάνα. Τα περνούν για ελληνική νηοπομπή. Το αντιτορπιλικό «Καζιαντεπέ» βυθίζεται. Τα άλλα δύο έχουν μεγάλες ζημιές.

18.00 Σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Φαίδωνα Γκιζίκη και παρόντες τον Ιωαννίδη, αλλά και την στρατιωτική ηγεσία αποφασίζεται να σταλεί στη Κύπρο μια συμβολική δύναμη καταδρομών με 12 παλαιά μεταγωγικά. Όταν φθάνουν όμως στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας δέχονται πυρά από την Εθνοφρουρά που τα περνά για Τουρκικά. Ένα καταρρίπτεται. Πολλά παθαίνουν σοβαρές ζημιές.

09

Φωτογραφία ντοκουμέντο από τις πρώτες τουρκικές μονάδες που αποβιβάζοναι στη Κύπρο

21.00 Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται εκτάκτως κι εγκρίνει ειδικό ψήφισμα, το 353 που ζητά από την Τουρκία να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

10

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν τη σύγχυση των πρώτων ωρών και δημιούργησαν προγεφυρώματα στο νησί. Η Εθνοφρουρά είχε στο μυαλό της να κυνηγήσει τους οπαδούς του Μακάριου και του άνδρες της Προεδρικής Φρουράς.

22 Ιουλίου
16.00
Το αρχηγείο της Εθνοφρουράς διατάζει κατάπαυση του πυρός σ’ όλα τα μέτωπα έπειτα από ψήφισμα για εφαρμογή της αντίστοιχης απόφασης του ΟΗΕ, (4 μμ). Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις επιθέσεις . Ο Σαμψών παραιτείται. Τον διαδέχεται ο Γλαύκος Κληρίδης, πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κι αντικαταστάτης του Μακάριου σύμφωνα με το Σϋνταγμα.

11

Ο Μεξικανός Λουίς Βέκμαν, απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στη Κύπρο ανέλαβε υπηρεσία την 1η Ιουλίου, λίγες μόνο μέρες πριν το πραξικόπημα και την εισβολή. Η φωτογραφία ντοκουμέντο είναι από την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γλαύκο Κληρίδη. Τα χαμόγελα και των δύο γρήγορα έδωσαν τη θέση τους στο σκεπτικισμό από τις εξελίξεις που ακολούθησαν

23 Ιουλίου
Οι Τούρκοι δημιουργούν προγεφύρωμα που συνδέει το θύλακο Λευκωσίας-Αγύρτας με το προγεφύρωμα Κυρήνειας.
Ενισχύονται συνεχώς κι διευρύνουν την κατοχή τους στο έδαφος της Κύπρου.
Στην Ελλάδα οι ένοπλες δυνάμεις αφήνουν την εξουσία στην πολιτική κυβέρνηση .
Στις 5 μμ ο Κληρίδης  συναντιέται με τον Ντενκτάς παρουσία του αρχηγού της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο, Μεξικανός,  Λουίς Βέκμαν Μουνιόθ και του Ινδού στρατηγού Πριέμ Τσιάντ. Συζητήθηκε ο τρόπος εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός.

 Διαβάστε ακόμα

Οι 5 μέρες που άλλαξαν τη Κύπρο

Ετσι προδόθηκε η Κύπρος

Ο Κίσινγκερ και δύο μυστηριώδεις θάνατοι Αμερικανών πρεσβευτών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: