Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

1921-Ο άρρωστος και ερωτευμένος Κωνσταντίνος παθαίνει κρίση στο Εσκί Σεχίρ!

Αγαπημένη μου Πάολα,

Βρίσκομαι εδώ 500 χλμ από τη Σμύρνη. Από αυτά διέσχισα τα 300 σιδηροδρομικώς και τα υπόλοιπα με αυτοκίνητο σε δρόμους φοβερούς και με τόση σκόνη όσο σ’ εκείνους από το Μιλάνο στο Σαλσοματζόρε…Οι πόλεις που πέρασα μέχρι τώρα είναι τουρκικές, με κακά πλακόστρωτα, στενούς φιδωτούς δρόμους απ’ όπου δεν μπορεί να περάσει ένα μεγάλο αυτοκίνητο. Είναι περίεργο πόσο λίγο πολιτισμένοι είναι οι Τούρκοι. Βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με αυτή του 1500 όταν έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη. Είναι καιρός να εξαφανιστούν εκ νέου και να μπουν στο εσωτερικό της Ασίας από όπου βγήκαν..

Paola Ostheim

Η Πάολα φον Οστχάιμ ήταν όμορφη και θερμή σε αντίθεση με την Βασίλισσα Σοφία που ήταν άσχημη και βλοσυρή

Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε κάποιον υπερεθνικιστή, αλλά σε έναν ερωτευμένο Βασιλιά. Τον Κωνσταντίνο τον Α’. Τα έγραψε στην ερωμένη του,  Κόμισα Πάολα φον Οστχάιμ, στις 9 Αυγούστου 1921 από το Εσκί Σεχίρ, την πιο προωθημένη γραμμή του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα πριν την Άγκυρα και απέναντι στον Κεμάλ. Σε ένα χρόνο όλα θα ήταν διαφορετικά. Το τέλος της Μικράς Ασίας και των Ελλήνων κατοίκων της θα σήμαινε και το δικό του τέλος από τον θρόνο της Ελλάδας.

1922 κωνσταντινος και σοφια

Ο Κωνσταντίνος και η Σοφία το 1922. Η κούραση από την ασθένεια είναι φανερή στο πρόσωπο του Βασιλιά

Ο Κωνσταντίνος δεν αγάπησε τη γυναίκα του Σοφία, δεν αγάπησε τον Βενιζέλο και πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν αγάπησε και την Ελλάδα. Ένοιωθε περισσότερο στρατηγός και λιγότερο μονάρχης.

Όμως την επομένη ο Στρατηγός που ήταν άρρωστος έδειξε ότι είναι ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση. Η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου στο βιβλίο της «Κωνσταντίνος – Πάολα, εκατό ερωτικές επιστολές» περιγράφει γλαφυρά τη κρίση που έπαθε ο Βασιλιάς στο πιο κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο όλης της εκστρατείας:
‘Στις 10 Αυγούστου 1921 ο Κωνσταντίνος είναι πάντα στο Εσκί-Σεχίρ. Είναι μεσημέρι και γευματίζει με ανώτερους αξιωματικούς του επιτελείου του και με τον γιατρό των Ανακτόρων Α.Αναστασόπουλο. Αιφνιδίως ο Κωνσταντίνος χάνει τις αισθήσεις του. Ο γιατρός Αναστασόπουλος τον βλέπει να στρέφει ελαφρά το κεφάλι του προς τα αριστερά και να καρφώνει το βλέμμα του σε ένα σημείο του παραθύρου, σαν να παρακολουθεί κάτι περίεργο. Ο Αναστασόπουλος κοιτάζει το παράθυρο. Δεν υπάρχει καμιά κίνηση. Παρατηρεί και πάλι τον Κωνσταντίνο. Οι μύες του προσώπου του συσπώνται. Το κεφάλι του και το πάνω μέρος του κορμιού του κλίνουν προς τα πίσω, τα χέρια συγκλονίζονται από σπασμούς, ενώ τα κάτω άκρα μένουν ανοικτά. Ο Αναστασόπουλου σπεύδει να συγκρατήσει τον Κωνσταντίνο να μην πέσει στο έδαφος.

mikrasiatikos

Χάρτης των θέσεων του ελληνικού στρατού κατά την εκστρατεία στη Μικρά Ασία

Η απώλεια των αισθημάτων συνοδεύεται από εμετούς, ρόγχο και πελιδνότητα και μέχρι να συνέλθει  ο Κωνσταντίνος συμπληρώνεται μιάμιση ώρα. Όταν ξαναβρίσκει τις αισθήσεις του δεν θυμάται τίποτε.

  • Τυπική επιληπτική κρίση που οφείλεται στην εγκεφαλοπάθεια, είναι η διάγνωση του Αναστασόπουλου.

Συμφωνούν και οι γιατροί Χρηστομάνος και Μανούσος και αποφασίζεται φλεβοτομή. Αφαιρούνται τριακόσια πενήντα κυβικά εκατοστά αίματος. Την επόμενη μέρα ο Κωνσταντίνος είναι απύρετος. Οι γιατροί αποφασίζουν να τον στείλουν στη Προύσα να συνέλθει από τη νέα κρίση που πέρασε…

Crown_Prince_Constantine_of_Greece,_1890s

Ο Κωνσταντίνος όταν ακόμα ήταν διάδοχος του ελληνικού θρόνου

Ένας άρρωστος Βασιλιάς με εμμονές, μερικοί στρατηγοί που εξ αρχής δεν πίστευαν στον πόλεμο, πολιτικοί που κέρδισαν τις εκλογές με την υπόσχεση της αποστράτευσης και της πολιτικής λύσης του θέματος «Μικρά Ασία» συνθέτουν το κάδρο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Αν απέναντί τους βάλουμε τον Κεμάλ Ατατούρκ που εφάρμοζε έξυπνη πολιτική και έπεισε τον δικό του στρατό ότι αγωνίζεται για την πατρίδα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ακολούθησε ότι ακολούθησε…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: