Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα

Έλληνες κομάντος στη Συρία!

Οι περιπέτειες του εκστρατευτικού σώματος του Βάσου Μαυρβουνιώτη στη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

maxell

Τη Συρία αυτή τη στιγμή βομβαρδίζουν οι δύο ισχυρότερες πολεμικές μηχανές. Οι ΗΠΑ κι η Ρωσία. Βομβαρδισμούς διενεργούν και σμήνη της Γαλλικής αεροπορίας, ενώ στο έδαφος της χώρας μάχονται αλλήλους τρεις στρατοί:

  • Οι κυβερνητικοί του προέδρου Ασαντ
  • Οι αντικυβερνητικοί που θέλουν την ανατροπή του Ασαντ
  • Ο ISIS που δεν θέλει κανένα από τους δύο.

Ελληνικές μονάδες, προς το παρόν, δεν έχουν εμπλοκή στη διαμάχη. Όμως πόσοι ξέρουν ότι στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, όταν όλη σχεδόν η Μέση Ανατολή ήταν υπό τον έλεγχο των προγόνων του Ερντογάν, των Οθωμανών, Ελληνικές δυνάμεις επεχείρησαν να ξεσηκώσουν σε επανάσταση Σύριους και Λιβανέζους; Τους κατοίκους της γνωστής από τα χρόνια του Αλεξάνδρου ως Κοίλης Συρίας.

Το φιλόδοξο σχέδιο εξετάστηκε το 1824. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα δεύτερο μέτωπο μακριά από την Πελοπόννησο που θα απασχολούσε μεγάλες δυνάμεις των Οθωμανών. Επαθλο θα ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου στην οποία υπήρχαν εστίες επαναστατημένων, αλλά και ο Λίβανος με τη Συρία.

Την εποχή εκείνη Λιβανέζοι και Σύριοι θεωρούνταν ένα έθνος. Χωρίστηκαν ένα αιώνα αργότερα για τις ανάγκες των Γάλλων αποικιοκρατών.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρισκόταν σε Ελληνικά χέρια με Πατριάρχη τον  Μεθόδιο από τη Νάξο (Μπαρότης το κοσμικό του όνομα), που βρισκόταν υπό τον αυστηρό περιορισμό των Οθωμανών, ενώ ο Ορθόδοξος πληθυσμός της περιοχής έφθανε το 20%. Ο εμίρης του Λιβάνου που είχε υπό τον έλεγχό του και τη Συρία, ο Μπασίρ Σιμπάπ Β’, ήθελε να επαναστατήσει κατά των Τούρκων και δεσμεύτηκε ότι θα τους έδινε βοήθεια 20.000 ανδρών.

ΒΑΣΟΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ.jpg

Η προτομή του Βάσου Μαυρβουνιώτη στη Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου

Δύο χρόνια αργότερα κι ενώ το σχέδιο είχε ξεχαστεί η επανάσταση στην Ελλάδα βρισκόταν σε δεινή θέση. Οι Τούρκοι πολιορκούσαν το Μεσολόγγι και ο Ιμπραήμ είχε αποβιβαστεί στη Πελοπόννησο. Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης, ένας εξελληνισμένος Μαυροβούνιος, μαζί με τους Χατζημιχάλη Νταλιάνη, Νίκο Κριεζιώτη και άλλους μάζεψαν χίλιους άνδρες στη Τζιά και χωρίς την άδεια της κυβέρνησης ξεκίνησαν να κηρύξουν την επανάσταση σε Λίβανο κα Συρία. Ξεκίνησαν στις 18 Μαρτίου 1826.

BashirChehab

Ο Μπασίρ που κάλεσε τους Έλληνες στη Κοίλη Συρία, αλλά στη συνέχεια τα… βρήκε με τους Τούρκους

Στη Κύπρο οι ιερείς διαφώνησαν για το εάν έπρεπε να βοηθήσουν το ένοπλο σώμα. Αλλωστε πέντε χρόνια νωρίτερα, το 1821 με την έκρηξη της επανάστασης στην Ελλάδα η κορυφή της εκκλησίας είχε εκτελεστεί. Οι διάδοχοί τους ήθελαν να είναι πιο προσεκτικοί. Ένας μόνο Μητροπολίτης, ο Βικέντιος έδωσε έγκριση για την συνέχιση της επιχείρησης. Στη Βηρυτό το ελληνικό σώμα κατέλαβε ένα Πύργο σε μια περιοχή που είχε αρκετούς Έλληνες και πολύ περισσότερους ελληνορθόδοξους. Οι 20.000 άνδρες όμως του Μπασίρ δεν φάνηκαν ποτέ. Βλέπετε  είχε αλλάξει στο μεταξύ στρατόπεδο και τάχει βρει με τους Τούρκους.

Ο Μαυροβουνιώτης και οι άνδρες του έμειναν ξεκρέμαστοι. Άλλη μια προσπάθεια να ξεσηκώσουν σε επανάσταση την πιο ανυπότακτη ισχυρή εθνότητα της περιοχής τους Δρούζους επίσης απέτυχε κι αναγκάστηκαν να αρχίσουν τις λεηλασίες για να ζήσουν.

Η ενέργειά τους αυτή δημιούργησε ακόμα περισσότερες αντιπάθειες. Αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πέρασαν κι από τη Κύπρο όπου συνέχισαν τις λεηλασίες, πλατσικολόγησαν κι ένα εμπορικό Αυστριακό πλοίο που βρήκαν στο Χαλέπι πριν επιστρέψουν στη βάση τους. Όχι στη Τζιά, αλλά στην Εύβοια όπου διέσωσε το εκστρατευτικό σώμα του Φαβιέρου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 29/11/2015 by in Χωρίς κατηγορία.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: