Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Το «λάθος» της Θράκης να μην επαναληφθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα

Το ελληνικό κράτος μπορεί να ντρέπεται για πολλά πράγματα. Διαχρονικά. Πηγαίνει σε κρίσιμα εθνικά θέματα από λάθος σε λάθος. Οι Πομάκοι είναι ένα από τα γνωστότερά του. Μια ιδιότυπη πληθυσμιακή ομάδα στα χρόνια μετά τον εμφύλιο καταδικάστηκε σε αποξένωση από την υπόλοιπη χώρα απλά επειδή κατοικούσαν στα σύνορα με την τότε κομμουνιστική Βουλγαρία. Τους χρέωσαν στους Βουλγάρους επειδή  χρησιμοποιούσαν το κυριλλικό αλφάβητο.

 Κτηνοτρόφοι και γεωργοί δεν έδιναν σημασία στο ποιος έχει τη γη τους. Η αποξένωση από την Ελλάδα για χρόνια τους οδήγησε στην αγκαλιά των μειονοτικών μουσουλμάνων. Το… ωραίο είναι ότι η αντίστοιχη Βουλγαρική πολιτική, από την άλλη πλευρά των συνόρων, τους οδήγησε στην αγκαλιά της εκεί Μουσουλμανικής μειονότητας. Κι αργότερα με τις διώξεις και απελάσεις επί Ζίφκοφ στην Τουρκία.

Στιγμιότυπο από την τελευταία συγκέντρωση πριν τις Ευρωεκλογές

Κυνηγημένοι η σωστότερα ξεχασμένοι, οι Πομάκοι,  από τους Έλληνες, βρήκαν στη μειονότητα  καταφύγιο και φωνή. Με τον καιρό ακόμα κι αυτοί που ήταν Χριστιανοί έγιναν Σουνίτες όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Μουσουλμάνων της Θράκης. Παρένθεση: Οι Σουνίτες αποτελούν το 85% του Μουσουλμανικού κόσμου και πλειοψηφούν σε Σ. Αραβία, Τουρκία και Αίγυπτο.

Τώρα μαθηματικά οδηγούμαστε σε ένα ακόμα λάθος: Να χαρίσουμε στους Μουσουλμάνους της Θράκης όλους τους Μουσουλμάνους που βρίσκονται στην Ελλάδα και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την Τουρκία. Μιλάμε για ατούς που στοιβάζουμε σε άθλια στρατόπεδα στα νησιά και τους κρατάμε «ομήρους» με τις συμφωνίες που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον καιρό οι άνθρωποι αυτοί θα αποκτήσουν δικαιώματα. Κι αν δεν το κάνουν αυτοί θα το κάνουν τα παιδιά τους που γεννιούνται στην Ελλάδα. Ήδη οι πρώτοι μετανάστες αποκτούν επίσημα χαρτιά. Ψηφίζουν και έχουν λόγο στη πολιτική ζωή.

Δεν είναι κακό να αποκτήσουν δικαιώματα. Επιβάλλεται αφού ζουν στην Ελλάδα, Το θέμα είναι η Ελλάδα τι τους προσφέρει για να έχουν ένα υποφερτό επίπεδο διαβίωσης. Ας παίρνουν λιγότερα χρήματα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και περισσότερα οι πρόσφυγες. Ας βρεθεί μια λύση.

Το μειονοτικό «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» που έχει τόση σχέση με την «Ειρήνη» και τη «Φιλία» όσο και το ομώνυμο γήπεδο στο Φάληρο, έχει περάσει στον έλεγχο του Τουρκικού προξενείου. Δηλαδή του Ερντογάν. Από την Τουρκία χαράσσεται η πολιτική του. Ενώ λοιπόν στην Ξάνθη και στη Ροδόπη το κόμμα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παρουσιάζει πτώση κατά τρεις και έξι μονάδες αντίστοιχα από ψήφους που προφανώς ανήκουν στους οπαδούς του Γκιουλέν ή σε αυτούς που δεν θέλουν τον Ερντογάν να ανακατεύεται στα δικά τους ζητήματα, στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφει παρουσία. Στους περισσότερους νομούς, χωρίς να κάνει εκστρατεία, μετρά τις δυνάμεις του. Προς το παρόν είναι ασήμαντες, αλλά οι άνθρωποι ξέρουν να εργάζονται μεθοδικά.

Από το 1996 το Κόμμα συνεργάστηκε με όλο το φάσμα των σχημάτων που είτε διεκδικούσαν την εξουσία (ΠΑΣΟΚ το 1996 και 2000, ΝΔ το 2004, ΠΑΣΟΚ το 2007 και 2009), είτε όχι (ΔΗΣΥ το 2012 και ΔΗΜΑΡ).

Οι δικές μας κομματικές διαφορές μας εμποδίζουν να δούμε τη «μεγάλη εικόνα». Το Κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ που με τον θάνατό του σε τροχαίο το 1995 έγινε ήρωας για τη μειονότητα, δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή.

*Στη Βουλγαρία όπου υπάρχει ισχυρή μουσουλμανική μειονότητα λέγεται «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες». Είναι το τέταρτο κόμμα στη χώρα και συγκεντρώνει κάτι λιγότερο από το 10% των ψηφοφόρων.

*Στο Κόσσοβο  λέγεται «Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα Κοσυφοπεδίου». Τώρα οργανώνεται και εκπροσωπείται από τρεις βουλευτές σε ένα Κοινοβούλιο 120 μελών.

*Στη Βόρεια Μακεδονία  είναι το «Δημοκρατικό Κόμμα Τούρκων» με μία έδρα στις 123.

*Στη Ρουμανία η «Δημοκρατική Τουρκική Ένωση της Ρουμανίας» με ένα βουλευτή (στους 329) και ένα Γερουσιαστή (στους 136).

Τα γράφουμε όλα αυτά για να δείξουμε ότι υπάρχει μέθοδος και επιμονή στο στόχο. Ηδη στη Θράκη οι Μουσουλμάνοι που δεν ψηφίζουν το «επίσημο» κόμμα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους και το ελληνικό κράτος δεν τους προστατεύει για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία. Έχει δικαίωμα η οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει «δώρο» στο «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» όλους τους Σουνίτες Μουσουλμάνους που υπάρχουν στην Ελλάδα; Μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις  γενναίες χρηματοδοτήσεις από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία;

Η απάντηση πρέπει να δοθεί με έργα κι όχι με λόγια!

Σχολιάστε