Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη το 1453

Είναι το ρεπορτάζ που δεν γράφτηκε ποτέ. Οι τελευταίες ώρες πριν την Άλωση και οι πρώτες μετά από αυτήν. Ένας δημοσιογράφος του 21ου αιώνα γράφει το ρεπορτάζ του μακρινού 1453…

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΙΟΥ 1453

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ

Καβάλα στο άσπρο αραβικό άλογό κι ένα μεγάλο ρουμπίνι στο σαρίκι του ο Σουλτάνος έκανε επιθεώρηση στα παρατεταγμένα στρατεύματά του.

«Αύριο θα είμαστε μέσα στη Πόλη. Η αμοιβή σας διπλασιάζεται κι έχετε το δικαίωμα να λεηλατήσετε για τρεις μέρες ότι κινητό υπάρχει σε αυτήν, Δεν έχετε δικαίωμα να καταστρέψετε κανένα σπίτι, ούτε μνημείο. Η Πόλη είναι δική μου και θα την κάνω πρωτεύουσα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Χιλιάδες πιστοί συμμετέχουν στις λιτανείες μέσα στη Πόλη. Στους δρόμους κρατούν σταυρούς και εικόνες. Ψέλνουν το «Κύριε ελέησον». Το βράδυ έντρομοι οι κάτοικοι βλέπουν τον χρυσό τρούλο της Αγίας Σοφίας να φωτίζεται από μια απόκοσμη λάμψη. «Κακό σημάδι» λένε οι προληπτικοί. Στη θέα του ο Αυτοκράτορας λιποθυμά. Ελάχιστοι αποδίδουν το φαινόμενο στις πολλές φωτιές που έχουν ανάψει στο στρατόπεδο του Μωάμεθ κι αντανακλούν στο τρούλο. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος συνέρχεται όταν μέλη της ακολουθίας βρέχουν το πρόσωπό του με νερό. Κατευθύνεται στο Ιερό Παλάτι, αποχαιρετά τους δικούς του και ζητά συγγνώμη από όσους άθελά του έβλαψε ή αδίκησε. Με μόνο συνοδό τον υπασπιστή και πιστό του φίλο Γεώργιο Φραντζή κατευθύνεται προς την Αγία Σοφία. Πηγαίνει να κοινωνήσει. Στη συνέχεια και οι δύο πάνω στα άλογά τους πηγαίνουν στη Πύλη του Ρωμανού που αναμένεται να δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση. Αγκαλιάζονται, φιλιούνται και παίρνει ο καθένας το πόστο του.

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ 1453

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ – Ξημερώματα

Ξημερώνει Τρίτη. Χιλιάδες τύμπανα και σάλπιγγες δίνουν το σύνθημα της επίθεσης. Ορδές βασιβουζούκων (ΣΣ: άτακτοι πολεμιστές που χρησιμοποιήθηκαν ως εμπροσθοφυλακή για την κατάληψη της Πόλης) ορμούν στα τείχη. Ο Μωάμεθ δεν περιμένει να τα καταλάβουν, αλλά θεωρεί ότι με τις κραυγές τους θα κλονίσουν το ηθικό των πολιορκημένων. Γύρω στις 10 το πρωί ο Σουλτάνος αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα. Ρίχνει στη μάχη τους τρομερούς Γενίτσαρους. Τους έχει υποσχεθεί ότι θα γίνει διοικητής επαρχίας ο πρώτος Τούρκος στρατιώτης που θα ανέβει στο τείχος. Ο Χασάν, ένας πανύψηλος γενίτσαρος ορμά στην κορυφή του Πύργου. Τον ακολουθούν 30 συμπολεμιστές του. Οι 18 σκοτώνονται, άλλοι 12, όμως, τον ακολουθούν. Στέκεται πάνω στα τείχη. Ο στρατός από κάτω επευφημεί τον ήρωα. Οι Βυζαντινοί καταφέρνουν να τον γκρεμίσουν και μια βροχή από βέλη διαπερνά το άψυχο, ήδη, κορμί του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Μεσημέρι

Πλησιάζει μεσημέρι. Οι αμυνόμενοι είναι εξαντλημένοι από την πεντάωρη μάχη, όταν βλέπουν το λάβαρο του Προφήτη να κυματίζει σε μια μικρή πύλη, την Ξυλόπορτα που είχαν αφήσει αφύλακτη. Έχουν ήδη μπει μέσα στα τείχη πενήντα, περίπου, γενίτσαροι, σκαρφάλωσαν στον Πύργο κι έστησαν τη σημαία τους. Οι Χριστιανοί προσπαθούν να τους διώξουν, αλλά εκείνη τη στιγμή έρχεται μια ακόμα άσχημη είδηση. Ο Ιωάννης Ιουστινιάνης  που διευθύνει με εξαιρετική ψυχραιμία τις επιχειρήσεις είναι βαριά τραυματισμένος κι απαιτεί να τον μεταφέρουν σε ένα γενοβέζικο πλοίο. Ο Αυτοκράτορας τον ικετεύει να μην εγκαταλείψει τη μάχη γιατί όλη η άμυνα θα καταρρεύσει. Η είδηση ότι ο Ιουστινιάνης εγκαταλείπει τη μάχη διαδίδεται σε ελάχιστο χρόνο και δημιουργεί πανικό.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΊΟ – Μεσημέρι

Ο Σουλτάνος βρίσκεται στην εξωτερική τάφρο, πλαισιώνεται από τους γενίτσαρους και διαπιστώνει τη σύγχυση που επικρατεί στους αμυνόμενους. «Η Πόλη είναι δική μας» φωνάζει και διατάζει γενική έφοδο. Οι Τούρκοι δεν συναντούν, πια, καμιά αντίδραση, περνούν πάνω από τα τείχη κι ανοίγουν τις πύλες. Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας για να μπουν 30.000 στρατιώτες στη Πόλη. Σφάζουν και λεηλατούν. Το αίμα τρέχει ποτάμι και βάφει δρόμους και σοκάκια. Ο Κωνσταντίνος έχει μείνει σχεδόν μόνος στη Πύλη του Ρωμανού. Καταλαβαίνει ότι όλα έχουν χαθεί. Πετάει από πάνω του όλα τα αυτοκρατορικά εμβλήματα. Κάποιος τον ακούει να φωνάζει: «Δεν υπάρχει ένας Χριστιανός να με γλυτώσει δίνοντάς μου τον θάνατο;» Ρίχνεται στην καρδιά της μάχης για να έχει τέλος αντάξιο ενός Αυτοκράτορα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Απόγευμα

Στα μισά του απογεύματος ο Μωάμεθ Β΄ μπαίνει στην Πόλη που του αντιστάθηκε για 53 μέρες. Οι ζητωκραυγές των στρατιωτών σκεπάζουν τη φασαρία που κάνουν οι σάλπιγγες και τα τύμπανα. Κατευθύνεται έφιππος στην Αγία Σοφία. Μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας , κατεβαίνει από το άλογό του και μπαίνει μέσα. Κατευθύνεται προς το Ιερό. Βλέποντας έναν Τούρκο στρατιώτη να ξεκολλάει μια μαρμάρινη πλάκα απ’ το πολύτιμο δάπεδο, τον χτυπά με την ανάστροφη της σπάθας του.

Δεν σε πρόσταξα, του λέει, να λεηλατήσεις ότι θέλεις, μα να μην πειράξεις κανένα κτίριο; Τα λάφυρα είναι δικά σου, μα η Πόλη είναι δική μου

Ύστερα, ο Μωάμεθ πηγαίνει στο εγκαταλειμμένο παλάτι, όπου έζησε ο τελευταίος Αυτοκράτορας των Ρωμαίων. Διασχίζει τις λεηλατημένες αίθουσες μουρμουρίζοντας στίχους ενός Πέρση ποιητή για τη ματαιότητα της δόξας των ανθρώπων. «Η αράχνη ύφανε τον ιστό της στο αυτοκρατορικό παλάτι και ο γκιώνης κράζει λυπητερά στους πύργους του Αφρασιάμπ».

Ζητά να μάθει τι απέγινε ο Κωνσταντίνος. Δύο άνδρες του δείχνουν ένα κεφάλι που μερικοί Έλληνες; αναγνωρίζουν ότι είναι του Αυτοκράτορά τους, μα πολλοί αμφιβάλλουν, Έχουν, επίσης, βρει ένα αποκεφαλισμένο κορμί που φορούσε κόκκινα πέδιλα, του αυτοκράτορα. Μα κι εδώ δεν μπορεί κανένας να εκφραστεί σε βεβαιότητα.

Έξω οι στρατιώτες περνούν κατά χιλιάδες μπροστά στο παλάτι επευφημώντας το βασιλέα τους. Λυγίζοντας   κάτω από το βάρος του χρυσού που έχουν αρπάξει και σέρνοντας τους αλυσοδεμένους σκλάβους, υμνολογούν το μεγάλο αρχηγό που τους χάρισε αυτή τη περίλαμπρη νίκη. Σ΄αυτόν που ως τώρα ήταν αυτοκράτορας των Τούρκων, άρχοντας των Τριών Θαλασσών, Αδελφός του Ήλιου, Αρχηγός των Πιστών και αντιπρόσωπος του Προφήτη στη Γη, αυτοί οι μεθυσμένοι από αλαζονεία στρατιώτες απονέμουν ένα καινούργιο τίτλο που θα περάσει στις επόμενες γενιές: Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής!

Διαβάστε ακόμη:

Ήταν χριστιανός ο Μωάμεθ ο Πορθητής; (πατήστε εδώ)

Αυτός ο Βασιλιάς είναι ο νόμιμος κάτοχος του τίτλου του θρόνου του Βυζαντίου (πατήστε εδώ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: