Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ήταν Χριστιανός ο Μωάμεθ ο Πορθητής;

Χθες κλάψαμε για την Πόλη που χάσαμε, προσπεράσαμε το γεγονός ότι την ευθύνη την φέρει η… από δω πλευρά με την επιμονή της να μην συνεργαστεί με τους Δυτικούς. Θέλαμε δηλαδή τους… Βελόπουλος κι όχι τους φιλοευρωπαίους εκείνη την περίοδο. Κι όπου Ευρωπαίοι ο Πάπας!

Τώρα που στέγνωσαν τα δάκρυα ας φωτίσουμε μερικές πτυχές του ανθρώπου που άλωσε την Πόλη, του Μωάμεθ ο οποίος ονομάστηκε Πορθητής. Δεν είναι τυχαία προσωπικότητα, κι όπως όλοι οι μεγάλοι κρύβει πολλά μυστήρια.

Από τις συναντήσεις του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή με τον Πατριάρχη Γεννάδιο

Ακόμα και για τη μητέρα του μαλώνουν οι ιστορικοί. Το πιθανότερο είναι να είναι η Χιούμα Χατούν, μια σκλάβα που βρέθηκε στο χαρέμι του πατέρα του Μουράτ Β’. Δεν ήταν Μουσουλμάνα, αλλά Χριστιανή. Στον τάφο της γράφτηκε ότι είναι η Χατούν Μπιν Αμπντουλάχ, δηλαδή η κόρη (μπιν) του Αμπντουλάχ που σημαίνει «δούλος του Θεού» και τα χρόνια εκείνα το έπαιρναν οι μη Μουσουλμάνοι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν Εβραία Γαλλίδα που λεγόταν Στέλλα. Την άρπαξαν Αλγερινοί πειρατές στα εννιά της χρόνια.

Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής

‘Άλλοι, όπως ο Αγγλος Βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσμαν υποστηρίζουν ότι μητέρα του ήταν η Μάρα Μπράνκοβιτς, κόρη του Σέρβου ηγεμόνα Γεωργίου Μπράνκοβιτς και της Βυζαντινής πριγκίπισσας Ειρήνης Καντακουζηνού μια από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές της εποχής της. Άρα ο Μωάμεθ που στα πρώτα χρόνια της ζωής του βρισκόταν με τη μητέρα του ανατράφηκε σε περιβάλλον που δεν είχε σχέση με το Ισλάμ. Αγάπησε τους Πέρσες και τον Μέγα Αλέξανδρο. Από τον τελευταίο πήρε το όνειρο της δημιουργίας μιας Αυτοκρατορίας που θα μπορούσαν όλοι να ζήσουν ανεξάρτητα από φυλή ή θρησκεία. Από το ίνδαλμα του πήρε την σκληρότητα του χαρακτήρα. Αυτός πρόσθεσε την πίστη στους συνεργάτες του.
Στα 12 του ήταν Σουλτάνος αφού πέθαναν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του κι ο πατέρας του αποφάσισε να αποσυρθεί και στα 28 του είχε πατήσει στην Πόλη. Εκεί συμπεριφέρθηκε, περίπου, όπως ο Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα, Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να ορίσει Πατριάρχη των Ρωμιών, Πατριάρχη των Αρμενίων και θρησκευτικό ηγέτη για τους Εβραίους. Και στους τρεις έδωσε και πολιτικές εξουσίες επάνω στους πιστούς τους.

Μουράτ Β’, ο πατέρας του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή

Με τον Σχολάριο που έγινε Πατριάρχης με το όνομα Γεννάδιος περνούσε πολλές  ώρες συζητώντας. Μάλιστα αυτές οι συζητήσεις βγήκαν και σε βιβλίο. Η γλώσσα δεν ήταν πρόβλημα αφού μιλούσε Ελληνικά, Περσικά και Λατινικά. Αυτές οι πολύωρες συζητήσεις έκαναν τους πρώτους συνεργάτες του να υποψιαστούν ότι φλέρταρε με την Ορθοδοξία. Πέθανε στα 69 του χρόνια και πολλοί πιστεύουν ότι δηλητηριάστηκε.

Τώρα μπαίνουμε στην ουσία. Ο Μωάμεθ θάφτηκε στο μεγαλόπρεπο τέμενος Φατίχ. Εκεί νωρίτερα βρισκόταν η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων όπου έθαβαν τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες. Η επιμονή του να γίνει εκεί το Τέμενος δημιούργησε υποψίες. Το 1908 έσπασαν κάτι σωλήνες κοντά στο Τέμενος κι ο Σουλτάνος Αμντούλ Χαμίτ Β’ διέταξε να ανοιχτεί ο τάφος του Μωάμεθ για να διαπιστωθεί εάν έχουν προκληθεί ζημιές.

Έκπληκτοι οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο Μωάμεθ ήταν θαμμένος εκεί που υπήρχαν οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες στα υπόγεια της παλιάς εκκλησίας. Εκεί οδηγούσε μια στοά στο Μαυσωλείο του. Έπεσαν από δίπλα και κάτι ιστορικοί που ήξεραν πολλά κι άρχισαν να του λένε ότι «μπορεί να δηλητηριάστηκε ο Μωάμεθ από συνεργάτες του». Συνδύασε τα δύο γεγονότα, φοβήθηκε ότι εάν γινόταν γνωστό  όλα αυτά θα κινδύνευε κι ο δικός του θρόνος – μην ξεχνάμε ότι τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε κρίση – κι αποφάσισε να… κουκουλώσει το θέμα. Βέβαια ο ίδιος την επόμενο χρόνο εκθρονίστηκε από τους Νεότουρκους.

Ο Αμπντούλ Χαμίτ Β’ ου έδωσε εντολή να ανοιχτεί ο τάφος του Μωάμεθ Β’

Στην Τουρκία γίνεται κουβέντα, σε επιστημονικό επίπεδο φυσικά, για τον Μωάμεθ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι όπως ο Αλέξανδρος αγκάλιασε και σεβάστηκε όλες τις θρησκείες, έτσι κι ο Μωάμεθ δεν ήταν με κανένα. Ήθελε απλά να έχει ένα ακόμα εργαλείο για να ελέγχει τους υπηκόους του. Υπάρχουν όμως κι οι άλλοι που πιστεύουν ότι την… έκανε την κουτσουκέλα του λίγο πριν πεθάνει. Την έσκασε στους Μουσουλμάνους. Το μυστήριο θα παραμένει όσο ο τάφος είναι ερμητικά κλειστός κι όσο δεν γίνεται κάποια εξέταση στο ταριχευμένο σώμα του για να αποκαλυφθεί  η αιτία θανάτου.

Είναι λογικό όσο υπάρχει Ερντογάν στην Τουρκία δεν θα ανοίξει ο τάφος και δεν θα γίνει καμία εξέταση στο σώμα του Μωάμεθ. Αρκετά προβλήματα έχει ο σύγχρονος Σουλτάνος. Δεν θέλει να βάλει κι άλλα στο κεφάλι του!  

2 comments on “Ήταν Χριστιανός ο Μωάμεθ ο Πορθητής;

 1. Danastas
  07/06/2020

  Ο Βελόπουλος είναι μια εντελώς άστοχη σύγκριση. Οι Δυτικοί, δήθεν ομόθρησκοι σταυροφόροι, αφ’ενός ήταν ο λόγος της αρχής της παρακμής του Βυζαντίου μετά την ..»φίλια » λεηλασία το 1204 ,χειρότερη αυτής των αλλόθρησκων οθωμανών που ακολούθησε, και αφ’ ετέρου βασικός σκοπός των Δυτικών ήταν η απόλυτη υποταγή στον Πάπα η οποία δεν επετεύχθη παρά τις ανηλεείς διώξεις των ορθοδόξων κατά την κατοχή αυτού. Το ότι δεν τους «θέλαμε» είναι τουλάχιστον ανακριβές αφού μέχρι την τελευταία στιγμή ο Βυζαντινός ενωτικός αυτοκράτορας προσπαθούσε, να σταλεί βοήθεια, αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ λόγω της εμπάθειας του Παπικού καθεστώτος που όριζε τις κινήσεις των Δυτικών, λόγω της απόρριψης του από τον ορθόδοξο λαό.

  • Sporos
   08/06/2020

   Ο Παλαιολόγος ήταν ενωτικός. Η πλειοψηφία του πληθυσμού όχι. Οι ισχυρές οικογένειες προτιμούσαν τον Σουλτάνο. Παράδειγμα η οικογένεια Νοταρά και η τραγική ιστορία με το γιό της. Όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι κάτοικοι της Πόλης τον πάπα θεωρούσαν εχθρό. ¨Οχι τον Μωάμεθ.
   Τον Βελόπουλο τον ανέφερα ως παράδειγμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: