Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ξεχασμένες εκλογικές ιστορίες

Σε λίγα, η πολλά χρόνια ελάχιστοι θα ξέρουν τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη. Πολύ λιγότεροι την Γεννηματά και τον Βενιζέλο. Κάπως έτσι είναι και οι ήρωες των σημερινών ιστοριών. Στην εποχή τους ήταν διάσημοι, κάποιοι και λαοφιλείς. Με αφορμή την σημερινή εκλογική διαδικασία τους βγάζουμε από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας (και της λήθης…). Αυτή είναι η μοίρα τους. Να ξεπερνιούνται από την εποχή τους. Στην καλύτερη περίπτωση γίνονται άγαλμα σε κάποια πλατεία ή δρόμος. Στη χειρότερη… αναζήτηση στο google.

Ιωάννης Κωλέττης

Η ΜΑΪΜΟΥ ΤΟΥ ΚΩΛΕΤΤΗ: Ο Ιωάννης Κωλέττης ήταν από τους πρώτους που αξιοποίησαν τα ρουσφέτια. Αρχηγός του γαλλικού κόμματος έμενε απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το σπίτι του είχε μεγάλη αυλή κι εκεί μια μαϊμού έκανε το σκέρτσα της βλέποντας τόσο κόσμο καθημερινά να έρχεται για να ζητήσει «εξυπηρετήσεις» από τον πολιτικό. Κάποιοι την… τράταραν κι αυτή έκανε χαρές. Έτσι έμεινε η έκφραση «κάνεις σαν την μαϊμού του Κωλέττη».

Κωνσταντίνος Λομβάρδος, γιατρός και βουλευτής Ζακύνθου, ο πρώτος που μίλησε για βασιλιά – κομματάρχη

ΒΑΣΙΛΙΑΣ – ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ: Ο Γεώργιος ο Α’ δεν μπορούσε μα κρύψει τη συμπάθειά του προς τον Δημήτρη Βούλγαρη το 1874, όταν τον έχρισε πρωθυπουργό, χωρίς να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή . Ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος βουλευτής Ζακύνθου σε μνημειώδη ομιλία είπε:

«Η θέσις ενός κομματάρχη έχει θέλγητρα. Η θέσις βασιλέως – κομματάρχη έχει θέλγητρα περισσότερα.Αλλά μη λησμονήσεις βασιλεύ, ότι ο κομματάρχης δύναται πίπτη να εγέρθη εκ νέου και εν τη πτώσει του να λάβη νέας δυνάμεις. Όμως βασιλεύς – κομματάρχης δεν πίπτει, ειμή δια να μη εγερθεί πλέον: Βασιλεύς – κομματάρχης εν Ελλάδι δεν ημπορεί, επί πολύ, ορθός να σταθή!».

Και καλά ο Γεώργιος Α’ τη γλύτωσε. Οι απόγονοί του όμως έκαναν τα αδύνατα δυνατά να γίνουν κομματάρχες και στο τέλος έγιναν παρελθόν!

Ο εκδότης – διευθυντής του «Ραμπαγά» Κλεάνθης Τριανταφυλλίδης (αριστερά) και δεξιά ο τίτλος του δημιουργήματος του

ΖΩΝΤΑΝΟΙ… ΝΕΚΡΟΙ: Οι εκλογικοί κατάλογοι σπάνια ενημερώνονται. Κι όσοι αποδημούν εις Κύριον, θεωρητικά, μπορούν να ψηφίσουν. Αυτό το τέχνασμα, παλαιότερα, το αξιοποιούσαν οι κυβερνήσεις για να μην χάσουν την εξουσία. Κι ο «Ραμπαγάς» έγραφε το 1881:

«Μετ’ εκπλήξεως, φίλοι του προ δύο και ημίσεως ετών αυτοκτονήσαντος δια δηλητηρίου ατυχούς κλητήρος του Εφετείου, Μιχαήλ Καρδανάκη, τον είδον εις τους εκλογικούς καταλόγους ολοφάνερον! Στην συνοικίαν Ψυρρή οι φίλοι του οινοπώλου Κωνσταντίνου Στεργίου, αποθανόντος πρό δύο περίπου ετών, βλέποντας το όνομά του μεταξύ των εκλογέων έλεγαν: Μωρέ τούτοι πέρασαν και τον Χριστό

Ο Μιλτιάδης Γουλιμής

«ΑΝΘ’ ΗΜΩΝ ΓΟΥΛΙΜΗΣ»: Το 1895 το Τρικουπικό κόμμα υπέστη συντριβή. Ο ίδιος ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν κατάφερε να εκλεγεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μεσολόγγι. Έχασε από τον άσημο Μιλτιάδη Γουλιμή που είχε αποστατήσει για το κόμμα του Δεληγιάννη. Η διαφορά ήταν μόλις τέσσερις  ψήφοι. Τότε ο Τρικούπης είπε το ιστορικό: «Ανθ’ ημών Γουλιμής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: