Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Σημίτης: «Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων»

Ο Κώστας Σημίτης θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια «πειράζοντας» τις σχετικές στατιστικές.

Θα περάσει, ακόμα, στην ιστορία  ως ο πρωθυπουργός του οποίου οι συνεργάτες είχαν στήσει πάρτι διαφθοράς χωρίς ο ίδιος να πάρει είδηση.

Είναι, ακόμα, ο πρωθυπουργός που η μόνη του συμμετοχή στην υπόθεση των Ιμίων ήταν το «ευχαριστώ» προς τους Αμερικάνους για την εκτόνωση της κρίσης!

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίζει κανείς ότι τα Μνημόνια έχουν αφετηρία την διακυβέρνηση Σημίτη.

Κι όμως ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει ακόμα λόγο στα πολιτικά μας πράγματα. Κάθε τρεις και λίγο υπάρχουν διαρροές που τον φέρουν δυσαρεστημένο για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ κι άλλες για τους φόβους του ότι μια κρίση όπως αυτή των Ιμίων μπορεί να επαναληφθεί.

Υπάρχει απάντηση και στα δύο.

 Στο πρώτο,  κανείς άλλος δεν έκανε τόσο βρώμικο πόλεμο σε αρχηγό όσο ο ίδιος στον Ανδρέα Παπανδρέου ,και

στο δεύτερο, αποκλείεται να υπάρξει ξανά δίδυμο Σημίτη στην θέση του πρωθυπουργού και Πάγκαλου ως υπουργού Αμυνας.

Διαβάστε προσεκτικά  την παρακάτω θέση

Όχι, δεν ανήκει στον Κουτσούμπα ή κάποιον άλλο του ΚΚΕ. Ανήκει στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος παραμονές των εκλογών του 1977 μετείχε σε «στρογγυλό τραπέζι» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Ουσιαστικά ήταν ένας διάλογος με τον Γιάγκου Πεσματζόγλου, δεδομένου φιλοευρωπαϊστή. Ο μετέπειτα πρωθυπουργός εξέφραζε, τότε, την τάση του ΠΑΣΟΚ «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Ως βουλευτής προσπαθούσε να πείσει τους αναγνώστες της εφημερίδας για τα άσχημα της τότε ΕΟΚ!

Πρόβλεψε ότι η Ελλάδα θα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ένωσης, αλλά το ξέχασε αργότερα ως Πρωθυπουργός.

Μιλούσε και για τα προβλήματα που μας δημιουργεί το ΝΑΤΟ για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Κι αυτά τα ξέχασε όταν έγινε πρωθυπουργός. Πολλοί υποστηρίζουν η εποχή Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου ήταν  η πιο φιλοαμερικανική της Μεταπολίτευσης. Όχι δεν ακούστηκε ούτε ένα «Νο», αλλά τα «Yes» λέγονταν πριν καν υποβληθεί το αίτημα!

Μιλούσε και για την Ευρώπη των εργαζομένων κι όχι των μονοπωλίων. Δεν ξέρουμε τι πήγε στραβά στην Ευρώπη και δεν έγινε, αλλά στην Ελλάδα δεν υπήρξε, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, πρωθυπουργός που να αγαπήθηκε τόσο πολύ από το ντόπιο κεφάλαιο. Απόδειξη η στήριξη, μέχρι παρεξηγήσεως, των ισχυρών μιντιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κλείνουμε μια πρόβλεψη για το ελληνικό λάδι και τις ελιές. Θεωρούσε ότι τα προϊόντα αυτά κινδύνευαν από πιθανή ένταξη. Αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: