Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

17 φορές στις κάλπες – Οι πραγματικοί και οι απίθανοι λόγοι που γίνονται νωρίτερα εκλογές

Το πράγμα ξεκίνησε στραβά, συνεχίστηκε στραβά και πιθανότατα θα διαιωνιστεί. Τα κόμματα δεν έχουν μάθει να συνεργάζονται, ο κόσμος ψηφίζει τους ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς κι αντί να πηγαίνουμε στις κάλπες όποτε έχει Μουντιάλ πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο.

Από το 1974 που έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση  έπρεπε να πάμε 12 φορές στις κάλπες με επόμενη εκλογική διαδικασία το 2022, στο Μουντιάλ του Κατάρ. Τώρα πηγαίνουμε για 17η.

Αξίζει να θυμηθούμε τους λόγους που μας έστειλαν στις κάλπες από το 1974 και μετά, αλλά και τις δικαιολογίες που επικαλέστηκαν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί.

*Νοέμβριος 1974: Γίνονται οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση της χούντας.

*Νοέμβριος 1977: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφασίζει να στήσει κάλπες ένα χρόνο νωρίτερα επικαλούμενος «Εθνικά θέματα». Η αλήθεια είναι ότι φοβόταν ότι με εκλογές το 1978 ίσως να μην είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980.

Οκτώβριος 1981: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαντλεί την τετραετία. Στο ενδιάμεσο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκλεγεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός ο Γεώργιος Ράλλης.

Οκτώβριος 1985: Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου προκηρύσσει εκλογές τέσσερις μήνες νωρίτερα. Εχει ήδη ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρήστο Σαρτζετάκη στέλνοντας σπίτι του τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ιούνιος 1989: Εξαντλείται η τετραετία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Νοέμβριος 1989: Αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης οδηγεί τους ψηφοφόρους στις κάλπες.

 Απρίλιος 1990: Τρίτη φορά στις κάλπες οι ψηφοφόροι για να σχηματιστεί κυβέρνηση που διαθέτει την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οκτώβριος 1993: Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Συμπιλίδη.

Σεπτέμβριος 1996: Ο Κώστας Σημίτης έχει διαδεχτεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και στην Πρωθυπουργία. Οι εκλογές γίνονται για να υλοποιηθεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ και να μπει η χώρα στην ΟΝΕ.

Απρίλιος 2000: Οι εκλογές έγιναν λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η τετραετία.

Μάρτιος 2004: Εχει ολοκληρωθεί η τετραετία της προηγούμενης κυβέρνησης. Μεταβολή και στο ΠΑΣΟΚ όπου τον Κώστα Σημίτη διαδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Κυβέρνηση σχηματίζει η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή.

Σεπτέμβριος 2007: Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής  επικαλείται μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την Οικονομία για τις πρόωρες εκλογές.

Οκτώβριος 2009: Η δυσχερής κατάσταση της οικονομίας είναι αιτία των εκλογών. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που ο λόγος των πρόωρων εκλογών είναι αληθινός.

Μάιος 2012: Τα προβλήματα στην οικονομία οδηγούν τους ψηφοφόρους στις κάλπες. Η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ιούνιος 2012: Κανένα κόμμα δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συνεργάζονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ιανουάριος 2015: Δεν συμφωνούν τα κόμματα στο πρόσωπο που θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στήνονται κάλπες στα 2,5 χρόνια.

Σεπτέμβριος 2015: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την αποστασία μεγάλου μέρους βουλευτών που αρνούνται να ψηφίσουν το τρίτο Μνημόνιο καταφεύγει σε εκλογές.

Ιούνιος 2019: Η μείωση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του ζητά πρόωρες εκλογές επικαλούμενος  κινδύνους για την οικονομία από παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το φθινόπωρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: