Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ο άνθρωπος που ήθελε να κάνει Χόλιγουντ τη Θεσσαλονίκη

Ονειρευόταν να γίνει ο Μεγαλέξανδρος της μεγάλης οθόνης, στη Θεσσαλονίκη, δεκαετίες πριν αυτή γίνει διάσημη για τα κινηματογραφικά της φεστιβάλ. Ήθελε να δημιουργήσει ένα «μικρό Χόλυγουντ» στη πόλη και να παράγει ταινίες και αστέρια που θα πρωταγωνιστούσαν σ’ αυτές. Τι έγινε τελικά; «Μεγαλέξανδρος της απάτης». Όπως ο στρατηλάτης σε σύντομο χρόνο άπλωσε στα πέρατα του κόσμου την Αυτοκρατορία του έτσι κι ο Αλέξανδρος Εξαρχόπουλος σε χρόνο μηδέν… άπλωσε σε όλη την πόλη την απάτη της «Εραρχ-φιλμ»

Βρισκόμαστε στα 1931. Ολο τον χειμώνα από στόμα σε στόμα κυκλοφορεί η είδηση ότι ένας εποιχειρηματίας που αντιπροσωπεύει ξένους επενδυτές ανοίγει σχολή για ηθοποιούς του κινηματογράφου. Οι αριστούχοι θα γίνονται πρωταγωνιστές και θα εξασφαλίζουν χρήμα και δόξα.

Υπόσχεται να διδάξουν κορυφαίοι σταρ του σινεμά, ακόμα και μεγάλοι σκηνοθέτες που θα έρθουν από το εξωτερικό.

Οσο πλησίαζε το τέλος του σπουδαστικού έτους οι υποψήφιοι σταρ του σινεμά ένοιωθαν ότι έπεσαν θύμα απάτης. Λίγο πριν τελειώσουν τα μαθήματα υποβλήθηκαν ομαδικές μηνύσεις αφού κατά δεκάδες ήταν οι «μαθητές» που αποβάλλονταν από την σχολή. Και δεν ήταν μόνο αυτοί.

Στον εισαγγελέα τα θύματα της απάτης ήταν λαλίστατα.

Η κυρία Κοκκίνου κατήγγειλε ότι κάθε τρεις και λίγο της έπαιρναν μέτρα για καπέλα και τουαλέτες που ήσαν απαραίτητες στην ταινία που θα γύριζαν. Κι όλα αυτά για να πληρώνει εγκαίρως τα δίδακτρά της, αφού μόνο έτσι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ταινία!

Η δεσποινίς Σούλα Πετρίδου (φωτογραφία), υποστήριζε, ότι ένα πρωί ετοιμάστηκε να πάει στη Βέροια για γύρισμα. Είχε μαζί της ρούχα, βαλιτσάκι για μακιγιάζ, αλλά ενώ βρισκόταν στον σταθμό την τελεταία στιγμή ο συνεργάτης του Εξαρχόπουλου την ειδοποίησε ότι το ταξίδι ματαιώνεται επειδή «τα τοπία της Βέροιας δεν έχουν…. φωτογένεια!»

Οι μαθητές της σχολής περιέγραφαν ότι γύριζαν κάποια «δοκιμαστικά» που όμως ποτέ δεν είχαν δει κι ότι μάθημα υποκριτικής αντί για διεθνούς φήμης καθηγητές, τους έκανε ένας βετεράνος ηθοποιός μπουλουκιών που τους δίδασκε απαγγελίες, συνήθως, πατριωτικών ποιημάτων!

Μεταξύ των θυμάτων κι ένας ευθυτενής χωροφύλακας μέλος του έφιππου τμήματος.

Την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν κι άλλοι στον εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση.

*Ενας ανάπηρος ιδοκτήτης περιπτέρου είπε ότι δάνεισε ένα σεβαστό ποσό τον Εξαρχόπουλο για να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της ταινίας. Οταν είδε ότι ούτε η ταινία γυριζόταν, ούτε τα λεφτά τον απείλησε με μήνυση κι ο Εξαρχόπουλος του απάντησε ότι θα τον μηνύσει κι αυτό ως τοκογλύφο!

Ο οπερατέρ Τζακ Αγκοπιάν υποστήριζε ότι δεν πληρώθηκε για τα δοκιμαστικά που γύρισε και για το λόγο αυτό κρατούσε τις ταινίες στο εργαστήριο του.

Ο κουρέας Αλβέρτος Κοέν πήρε την υπόσχεση να τον προσλάβουν ως μακιγιέρ με μισθό 7.000 δρχ. Τους πίστεψε, έκλεισε το κουρείο του, εγκαταστάθηκε στην Ακαδημία όπου του είπαν να λέει ότι είχε σπουδάσει στο Παρίσι και το μόνο που έκανε ήταν να ξυρίζει κάθε πρωί τον Εξαρχόπουλο και τον συνεργάτη του Καπακτσίδη και μάλιστα δωρεάν. Ο μισθός θα… έτρεχε μόλις άρχιζαν τα γυρίσματα!

Το απάντησε ο Εξαρχόπουλος. Αρχικά έστειλε επιστολή στις εφημερίδες της πόλης στην οποία έγραφε:

Στον εισαγγελέα επανέλαβε ότι οι μαθητές αποβλήθηκαν λόγω διαγωγής. «Οι περισσότεροι ήταν κορτάκιδες και δημιουργούσαν προβλήματα στην λειτουργία της σχολής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: