Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

ΒΟΥΤΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠ: Τα «ντοκουμέντα» και οι αντιδράσεις

Τον Απρίλιο του 1976 η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αρχίζει τη δημοσίευση των αρχείων της ΕΑΤ – ΕΣΑ. Μετά την πτώση της χούντας τα αρχεία αυτά εξαφανίστηκαν. Κι ήσαν πολύτιμα αφού περιείχαν μαρτυρίες για πρόσωπα της εποχής που έπαιξαν ρόλο τόσο στη δικτατορία, όσο και μετά από αυτήν.

Ο Αλέκος Παναγούλης έβαλε σκοπό της ζωής του να τα ανακαλύψει. Ήταν βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου η οποία ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και είχε το τσαγανό να ξεπερνά τις δυσκολίες με το καλό ή το… κακό. Φαίνεται πως τα κατάφερε. Σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση, από τους καλύτερους ρεπόρτερ των «Νέων» άρχισε τη δημοσίευση μέρους των αρχείων. Ο Παναγούλης έστελνε στον Φάτση τα ντοκουμέντα που στη συνέχεια τα επεξεργαζόταν ο δημοσιογράφος και τα παρουσίαζε στην εφημερίδα.

Στις 21 Απριλίου 1976 δημοσιεύεται ένας πίνακας ο οποίος αφορούσε τη δράση της δημοσιογράφου της εφημερίδας Λίνας  Αλεξίου που εξελίχτηκε σε μια από τις κορυφαίες δικαστικές ρεπόρτερ. Είναι φανερό ότι η δημοσίευση αφορούσε την Αλεξίου στην οποία αναφερόταν και η λεζάντα.

Το επίμαχο δημοσίευμα. Η διαφορετική γραφομηχανή με την οποία συμπληρώθηκε η «συνεργασία» του σημερινού προέδρου της Βουλής είναι εμφανής.

Στο νο 24 η Αλεξίου, στο νο 25 η Ιωάννα Καρυστιάνη, μετέπειτα συγγραφέας και σεναριογράφος, σύζυγος του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, στο νο 25 ο Νίκος Βούτσης, 25 χρόνων τότε που μόλις άρχιζε την πολιτική του καριέρα από τις τάξεις της «ΕΚΟΝ – Ρήγας Φεραίος». Την περιγραφή της δράσης του, όπως για όλους τους άλλους, ακολουθεί μια σημείωση που τον χαρακτηρίζει συνεργάτη των αρχών. Εδώ μπορούμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις. Χωρίς να έχουμε ειδικές γνώσεις φαίνεται η γραφομηχανή που χρησιμοποιήθηκε για την επίμαχη σημείωση να είναι διαφορετική ή έστω η σημείωση να μπήκε σε διαφορετικό χρόνο. Το «αποκαλύπτουν» τα διαστήματα που είναι διαφορετικά.

Ακολούθησε σάλος. Η ανταγωνίστρια «Ελευθεροτυπία» έκανε βασικό θέμα στη στήλη για τους φοιτητές τις αντιδράσεις.

Την μεθεπόμενη και  ο «Ριζοσπάστης» φιλοξένησε την ανακοίνωση της ΕΦΕΕ παρά το γεγονός ότι οι τρεις εμπλεκόμενοι (Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Γκέκας αντέδρασαν επίσης) ανήκαν στην αντίπαλη παράταξη του ΚΚΕ ες.

Παρά τις αντιδράσεις «ΤΑ ΝΕΑ» δεν αφιέρωσαν ούτε μια γραμμή στη διάψευση. Κι όμως μια μέρα νωρίτερα είχαν φιλοξενήσει ανάλογη επιστολή του Πέτρου Γαρουφαλιά , του πολιτικού που αποτέλεσε την αφορμή για την Αποστασία του ’63 και αργότερα ηγήθηκε της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ. Διαμαρτυρόταν για άλλο θέμα των αρχείων της ΕΣΑ που τον αφορούσε.

Μια μέρα μετά πάντως απαγορεύτηκε η δημοσίευση των αρχείων και λίγες μέρες αργότερα την Πρωτομαγιά του 1976 ο Αλέκος Παναγούλης έχανε τη ζωή του σε τροχαίο. Όλα τα μυστικά των αρχείων του ΕΑΤ – ΕΣΑ παρέμειναν μυστικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: