Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Οι άλλοι μετανάστες – Οι «δουλέμποροι» του 1905 και τα καραβάνια μεταναστών για τις ΗΠΑ.

Στις μέρες μας τα κύματα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατακλύζουν την Ελλάδα. Πριν ένα αιώνα και κάτι η κατάσταση ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Μετανάστες από την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη κατέκλυζαν τις ΗΠΑ.

Και τότε, όπως και τώρα, ήταν κάποιοι που θησαύριζαν από την ελπίδα των φτωχών ανθρώπων, των Ελλήνων μεταναστών. Τότε δεν λεγόντουσαν «δουλέμποροι», αλλά πλοιοκτήτες. Χρήματα από τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους έβγαζαν και οι πράκτορες που  έκοβαν επιπλέον  εισιτήρια, ενώ δεν δίσταζαν να αφήσουν εκτός πλοίων  όσους δεν είχαν πληρώσει προμήθεια!

Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Αθήναι» της 7ης Μαρτίου 1905:

«Εις αληθή μαρτύρια υπεβλήθησαν οι κατ αυτάς εις Αμερικήν αναχωρούντες μετανάσται εκ μέρους των εν Πειραιεί πρακτόρων διαφόρων εταιρειών, διότι ούτοι συμπληρώσαντες τα θέσεις των ατμομπλοίων τους  δια των μεταναστών οίτινες ηγόρασαν εν Πειραιεί τα εισιτήριά των από τα οποία έχουν αρκετά ποσοστά αφήκαν άνευ θέσεως τους μετανάστας εκείνους των οποίων το εισιτήριον είχε προπληρωθή υπό των συγγενών των εν Αμερική, από το οποίον εισιτήριον δεν έχουν ποσοστά οι ενταύθα πράκτορες.

Τοιουτοτρόπως πλείστοι των μεταναστών παρ όλας αυτών τας διαμαρτυρίας εις τους προξένους και τας άλλας προϊσταμένας αρχάς  δεν ηδυνήθησαν να επιβώσι του αναχωρήσαντος ατμοπλοίου «Ρώμη», αναγκασθέντες να παραμείνωσιν εις Πειραιά οπόθεν κατόπιν τόσων εξόδων και κακουχιών είνε υποχρεμένοι πάλιν να επιστρέψωσιν εις τας πατρίδας των»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 17/07/2019 by in Μετανάστες and tagged , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: