Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

23 ΙΟΥΛΙΟΥ 194 – Η ώρα μηδέν της χούντας και ο φόβος των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της 23ης Ιουλίου 1974 δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η γενική επιστράτευση που κήρυξε η χούντα έχει αποτύχει. Παρέλυσε το κράτος, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα, ενώ οι στρατιωτικοί βρέθηκαν να είναι μειοψηφία στα στρατόπεδα κι είχαν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα οπλιτών χωρίς ρούχα, χωρίς όπλα, χωρίς φαγητό και χωρίς κρεβάτια για να κοιμηθούν.

Οι επιστρατευμένοι άνοιγαν τα κουτιά με τα όπλα κι έβρισκαν πέτρες!. Κάποια στιγμή όλη αυτή η οργή κάπου θα ξεσπούσε. Το πιθανότερο ήταν να ξεσπούσε στους ίδιους τους αρχηγούς της χούντας.

Οι στρατιωτικοί εκείνο το βράδυ δεν παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς από πατριωτισμό ή από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Το έκαναν για να γλυτώσουν οι ίδιοι. Μια εξέγερση θα είχε θύματα τους ίδιους.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο τίποτα δεν πάει καλά. Και τα δύο καθεστώτα καταρρέουν. Οι Αμερικανοί στους οποίους πόνταραν οι δύο χούντες σε Αθήνα και Λευκωσία σφυρίζουν αδιάφορα, Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι ποτέ δεν έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι θα αναγνώριζαν το καθεστώς Σαμψών και θα συγκρατούσαν τους Τούρκους που από το 1963 έψαχναν την ευκαιρία να επέμβουν στο νησί. Απλά ο Ιωαννίδης σε μια από τις γνωστές κρίσεις μεγαλομανίας θεώρησε δεδομένο ότι θα είχε τη στήριξη των συμμάχων του.

Από όλα όσα έγιναν οι εφημερίδες κατηγορούν τους Τούρκους ότι παραβίασαν την ανακωχή! Στις μέσα σελίδες χοντροκομμένη προπαγάνδα. Εκείνες τις ώρες όλοι, σχεδόν, οι υπουργοί, ακόμα και ο πρωθυπουργός Ανδρουτσόπουλος είχαν εξαφανιστεί, ο Ιωαννίδης ζητούσε από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων να γίνει επίθεση στην Τουρκία και ίσως εκείνοι, για πρώτη φορά, να συνειδητοποίησαν την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου στον οποίο υπάκουαν τυφλά.

Στο ίδιο πνεύμα και οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.

Καμία εφημερίδα δεν γράφει ότι ο Φαίδων Γκιζίκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των τριών όπλων μαζί με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων αναζητούσαν πολιτική λύση και «αναίμακτη έξοδο» από την εξουσία. Αντίθετα ο χουντικός «Ελεύθερος Κόσμος», αμετανόητος έχει βασικό θέμα ένα σχόλιο για τις φήμες που κυκλοφορούσαν. Οι περισσότερες από αυτές ήταν η σκληρή πραγματικότητα.

Οσο για το ΑΠΕ αντί να πληροφορεί τους συνδρομητές του μοίραζε προπαγανδιστικά τηλεγραφήματα για γέλια και για κλάματα. Ένα από αυτά το βρήκαμε στην «Απογευματινή». Από τον πρόλογο καταλαβαίνουμε ότι η εφημερίδα προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση της. Ειρωνεία: Μιλά για φασίστες κι αναφέρεται στους Ιταλούς του Μουσολίνι και τους Τούρκους του Ετσεβίτ. Προφανώς ο συντάκτης του δεν μπορούσε να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη.

Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 22 Ιουλίου

H έκτακτη έκδοση της «Βραδυνής» και η απόλυση του Νίκου Μαστοράκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: