Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ιωάννης Καματηρός, ο Πατριάρχης… τόσκασε!

Στις 5 Αυγούστου 1199 ο Ιωάννης Καματηρός στεφόταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Είχε όλα τα εχέγγυα να πετύχει. Καταγόταν από την ξακουστή οικογένεια των Καματερών, είχε διαβάσει, ήξερε ρητορική, φιλοσοφία, κλασσική φιλολογία. Ενδιαφερόταν για τα προβλήματα της εκκλησίας κι είχε αρχίσει αλληλογραφία με τον Πάπα για τα θεολογικά θέματα που χώριζαν τις δύο εκκλησίες.

Όμως η ριμάδα η Ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια. Υπό άλλες συνθήκες ο Καματηρός θα ήταν ένας πεφωτισμένος Ιεράρχης, όπως θα έλεγαν και οι παπάδες.

Δυστυχώς για τον ίδιο βρέθηκε σε μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της Αυτοκρατορίας στον Πατριαρχικό θρόνο. Κι εκεί δεν χρειαζόταν μόρφωση, αλλά… καρύδια, για να το πούμε κομψά και μην σοκάρουμε.

Μόνο που οι πρωτοκλασσάτοι ιερωμένοι,  καταδικασμένοι σε αγαμία ανακαλύπτουν στη πορεία εάν διαθέτουν ή δεν διαθέτουν από αυτά.

Ο Καματηρός και τις δύο φορές που χρειάστηκε να τα δοκιμάσει αποδείχτηκε… τζούφιος.

Απρίλιος του 1204 η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους. Για πρώτη φορά μετά από 900 χρόνια ιστορίας καταχτητής μπαίνει στη Πόλη. Και καίει τα πάντα.

Ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Γ’ την… κοπανάει και για να αισθάνεται ασφάλεια αδειάζει και το θησαυροφυλάκιο.

Ο Καματηρός την κοπανά κι αυτός αλλά με άλλο τρόπο. Ντύνεται μοναχός και φεύγει ξυπόλητος από την Πόλη. Καταφεύγει στην Ανδριανούπολη. Του δίνει άσυλο ο Βασιλιάς της Βουλγαρίας. Ο Θόδωρος Λάσκαρης τον συναντά και του προτείνει να τον ακολουθήσει στη Νίκαια που θα είναι προσωρινά η έδρα της Αυτοκρατορίας μέχρι να απελευθερωθεί η Πόλη. Ο Ιωάννης Ι’ όπως ήταν το θρησκευτικό του όνομα αρνείται. Για δεύτερη φορά κλωτσά την ευκαιρία. Προτιμά την ησυχία του. Φεύγει για το Διδυμότειχο όπου θα περάσει ήσυχα τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Λίγο πριν πεθάνει το 1206 θα παραιτηθεί κι από Πατριάρχης.

Το ωραίο είναι ότι η εκκλησία στο Διδυμότειχο το έχει περί πολλού που εκεί πέρασε τις τελευταίες του μέρες ένας ιερωμένος που στάθηκε ανάξιος της αποστολής του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: