Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ιερά Σύνοδος: Στην κόλαση οι εμπρηστές

Το ανασύρουμε από το αρχείο μας επειδή είναι επίκαιρο μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές. Το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά δεν πιστεύαμε ότι είναι και τόσο… παλιό. Ακόμα και η Ιερά Σύνοδος από το 1845 είχε ασχοληθεί με τους εμπρηστές. Από τότε τα ελληνικά δάση παραδίδονταν στη φωτιά.

Οι Άγιοι Πατέρες της εποχής εκείνης θεωρούν ότι όλες αυτές οι πράξεις είναι αποτέλεσμα των «πολυειδών και πολυτρόπων επινοιών του διαβόλου», ο οποίος «εις επρησμόν δασών ευρών τινας επιρρέποντας εις τούτο, μεταχειρίζεται αυτούς από τινός χρόνου και ωραιότατα και χρησιμότατα εκτεταμένα δάση, δημόσια και ιδιωτικά απετεφρώθησαν εις διάφορα μέρη της Ελλάδος και δενδροσκέπαστα όρη εγένοντο διαμιάς έρημα και άκοσμα».

Η Ιερά Σύνοδος επικαλείται την πύρινη ρομφαία και την οργή του Θεού επί των κεφαλών των υπευθύνων και «προκοπήν ουμή  ίδοιεν πώποτε εφ’ οίς εργάζονται τα έργα αυτών είη εις απώλειαν και η έπαυλις αυτών ερημωθεί η και μη έστω εν αυτή ο κατοικών έχοιεν δε και τας αράς πάντων των αγίων και θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας».

Ακόμη και η έκδοσή της,  Απρίλιος  1845 έγινε για να προλάβει τους… θεοφοβούμενους εμπρηστές του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς. Δεν ξέρουμε για το 1845, αλλά διαχρονικά αποδείχτηκε ότι  οι εμπρηστές δεν έχουν τον… Θεό τους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 13/08/2019 by in Φυσικές καταστροφές and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: