Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Απίστευτο! Αυτός ο Βασιλιάς είναι ο κληρονόμος του θρόνου του Βυζαντίου…

Η ιστορία των δικαιωμάτων του θρόνου των Παλαιολόγων και η πορεία της μέχρι τον οριστικό κληρονόμο.

«Να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά, να ξαναζήσει ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά!»

Οι απανταχού Ελληνάρες το ονειρεύονται, χωρίς να μας εξηγήσουν φυσικά τι θα γίνει με τα 17 εκ. Τούρκους κατοίκους της Βασιλεύουσας. Όσοι θέλουν  Αυτοκρατορίες δεν αφήνουν τέτοιες…  λεπτομέρειες να τους χαλάσουν την ιστορία.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο κληρονόμος του έχει δικαιώματα στον θρόνο του Βυζαντίου, εκτός κι αν πάψει να είναι μαρμαρωμενος και διεκδικήσει τον θρόνο του!

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα, σημαντικό. Άντε και ξαναγεννήθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τι θα γίνει με τον κληρονόμο του θρόνου των Παλαιολόγων; Δεν είναι… παπάτζα. Εδώ υπάρχουν έγγραφα με βουλοκέρι. Μήπως θα πρέπει να αποδοθεί κι ο θρόνος στον κληρονομο;

 Βυζάντιο μπορεί να μην υπάρχει, αλλά κληρονόμος του θρόνου των Παλαιολόγων υπάρχει και δεν είναι άλλος από τον Βασιλιά της Ισπανίας! Χθες ήταν ο Χουάν Κάρλος που είχε ταράξει στο κέρατο τη δική μας τη κοπέλα τη Σοφία που για να την παντρέψουμε πλακώθηκε ο Καραμανλής με τη Φρειδερίκη για την προίκα, σήμερα είναι ο Φίλιππος ΣΤ’.

Αν ξαναγεννηθεί το Βυζάντιο σε αυτόν ανήκει ο θρόνος! Το πως κατέληξε εκεί είναι μπλεγμένη ιστορία που αν έχετε όρεξη να την ξεμπλέξετε διαβάστε την μέχρι τέλους.

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος σκοτώθηκε από τους Τούρκους υπερασπιζόμενος την «Βασιλεύουσα» στις 29 Μαΐου 1453. Αν και είχε κάνει δύο γάμους είχε μείνει δύο φορές χήρος και δεν είχε απογόνους. Είχε επιδιώξει να κάνει τρίτο γάμο με την Βεατρίκη, ανιψιά του Αλφόνσου Ε’ της Αραγωνίας (κόρη του αδελφού του Πέδρο) ,  αλλά το θέμα δεν προχώρησε.

Από τα αδέλφια του τελευταίου Αυτοκράτορα εν ζωή ήταν δύο. Ο Δημήτριος και ο Θωμάς. Κι οι δύο ήταν στον Μωριά. Χώρισαν τη περιοχή  κι άρχισαν να μαλώνουν. Ο Δημήτριος ήταν Τουρκόφιλος και ο Θωμάς Ενετόφιλος. Ο πρώτος κάλεσε τους Τούρκους να καταπνίξουν την επανάσταση των υπηκόων του και κατέληξε καλόγηρος στην Ανδριανούπολη. Ο Θωμάς πάλι κυνηγημένος από τους Τούρκους πήγε στη Ρώμη, έγινε καθολικός και επαγγελματίας… Τουρκοφάγος. Ζούσε από την χορηγία του Πάπα και των επισκόπων. Μαζί του είχε φέρει και την κάρα του Αγίου Ανδρέα από την Πάτρα που την επέστρεψε το Βατικανό  το 1964.

Η Βασιλική οικογένεια της Ισπανίας έχει δικαιώματα στο θρόνο του Βυζαντίου

Ο Θωμάς έζησε λίγο στην Ιταλία. Πέθανε το 1465 κι άφησε 4 απογόνους.

*Η Ελένη παντρεύτηκε τον Λαζάρ Β’, δεσπότη της Σερβίας

Ζωή άλλαξε το όνομά της σε Σοφία και παντρεύτηκε τον Ιβάν Γ’ της Μόσχας. Ο γιός της Βασίλειος ήταν ο πατέρας του Ιβάν Δ’ του τρομερού που καθιέρωσε τον δικέφαλο αετό ως έμβλημα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και θεωρούσε τον εαυτό του διάδοχο του θρόνου του Βυζαντίου.

*Ο Ανδρέας που ως πρώτος άνδρας κληρονόμησε τον τίτλο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου και ο Μανουήλ που κάποια στιγμή τους άφησε σύξυλους στην Ιταλία, πήγε στον Κωνσταντινούπολη κι έγινε υποτακτικός του Μωάμεθ με αντάλλαγμα ένα σταθερό εισόδημα. Εκεί παντρεύτηκε κι απέκτησε δύο παιδιά.

Ο Ανδρέας αν δεν ήταν «κληρονόμος» του θρόνου του Βυζαντίου θα ήταν ένα χαμένο κορμί. Περνούσε τις ώρες του στα καταγώγια της Ρώμης και των άλλων ιταλικών  πόλεων, ενώ ποτέ δεν του έφθαναν τα χρήματα που του έδινε ο Πάπας και οι Καρδινάλιοι.

Το 1494 είναι ήδη 37 χρόνων και άφραγκος. Για να ζήσει πουλά τα δικαιώματα του θρόνου του Βυζαντίου στον Κάρολο τον 8ο της Γαλλίας, τον επονομαζόμενο Ευγενή. Στη Βιβλιοθήκη των Παρισίων υπάρχουν αντίγραφα των χρημάτων που δόθηκαν. Όμως η έκπληξη έγινε αργότερα. Στη διαθήκη του που ανοίχτηκε στις 7 Απριλίου 1502 (ο ίδιος είχε πεθάνει στις 17 Ιανουαρίου) άφηνε στον Βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδο Β’ της Αραγωνίας και στην γυναίκα του Ισαβέλλα τα  δικαιώματα στον θρόνο. Το γεγονός αναφέρει και ο Ισπανός Ιερώνυμος Τσουρίτα που δημοσίευσε κι αποσπάσματα της διαθήκης.

Τον οίκο της Αραγωνίας στον Ισπανικό θρόνο διαδέχτηκε ο οίκος των Αψβούργων όταν ο Φίλιππος Α’ παντρεύτηκε την Ιωάννα την Τρελή. Λογικά η διαθήκη θα έπρεπε να υπάρχει στα αρχεία της Βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας. Βρέθηκε όμως στα Αυτοκρατορικά αρχεία της Αυστροουγγαρίας, στη Βιέννη. Προφανώς μεταφέρθηκαν εκεί όταν οι Αψβούργοι εγκατέλειψαν την Ισπανία και στον θρόνο ανέβηκε ο οίκος των Βουρβώνων .

Εκεί η διαθήκη έμεινε φυλαγμένη και ξεχασμένη. Την ανακάλυψε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη Βιέννη ο καθηγητής του εκεί Πανεπιστημίου και ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: