Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Η χοντρή του Θησαυρού, η ιστορία της και σπάνιες γελοιογραφίες.

Μπορεί ένα περιοδικό να το αγοράζουν για μια γελοιογραφία; Μπορεί εάν το περιοδικό είναι ο Θησαυρός και η γελοιογραφία η σειρά του Μιχάλη Γάλλια «η χοντρή και ο Ζαχαρίας».

Επί σειρά ετών είχε τη θέση της στην τελευταία σελίδα που ήταν γελοιογραφική. Κάποιοι στιγμή οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν ότι υπήρχαν άνθρωποι που αγόραζαν το περιοδικό για τη «χοντρή» και τη μετέφεραν στην 3η σελίδα, έτσι ώστε να μην μπορεί να βλέπει ο (λαθρ)αναγνώστης τη γελοιογραφία!

Ο δημιουργός της γεννήθηκε το 1914 στον Πειραιά, πήγε στην σχολή Καλών Τεχνών, αλλά δεν την τελείωσε. Άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα σε εφημερίδες και περιοδικά. Οι περισσότεροι του ζητούσαν να εικονογραφήσει τα μυθιστορήματα που δημοσίευαν.

Το 1942 ο Θησαυρός εγκαινίασε τη γελοιογραφική του σελίδα και κάπου εκεί δημιουργήθηκε ως τύπος η χοντρή. Θες η Κατοχή, η πείνα, το οξύμωρο της χοντρής με τον σκελετωμένο και μικροσκοπικό Ζαχαρία η Αντζουλίνα, όπως ήταν το όνομά της έγινε δημοφιλής.

Κι έχει κι ένα ρεκόρ. Οι περιπέτειές της δημοσιεύτηκαν  σε δύο περιοδικά. Όταν το 1967 έκλεισε ο Θησαυρός οι Γάλλιας, Δημήτρης Αγγελόπουλος και Κώστας Παπαχριστοφίλου κυκλοφόρησαν τον Οικογενειακό Θησαυρό όπου πάλι ήταν παρούσα η «χοντρή» αφού πλέον ο δημιουργός της ήταν και μέτοχος του εντύπου. Δεν έμεινε όμως πολύ στη μετοχική σύνθεση. Αποχώρησε νωρίς, αφήνοντας πάντως το δημιούργημά του. Η νέα περίοδος του περιοδικού παρά τα προβλήματα κράτησε κάπου τριάντα χρόνια. Έριξε αυλαία το 1997. Ήταν το τελευταίο των λαϊκών περιοδικών που είχε απομείνει.

Οι ιστορίες της «χοντρής» κράτησαν κάτι περισσότερο από μισό αιώνα. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων εξελίχτηκε. Το σκίτσο των πρώτων χρόνων είναι κάπως άτεχνο για να πάρει οριστική μορφή στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Δείτε 10 γελοιογραφίες από διαφορετικές χρονικές περιόδους για να καταλάβετε τη διαφορά.

11-2-1945
18-2-1945
15-9-1948
22-9-1948
27 -2-1949
23-9-1949
21-6-1962
7-7-1962
28-6-1962
12-7-1962
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: