Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

20 Αυγούστου/2 Σεπτεμβρίου: Στρατηγοί για κλάματα!

Το γεγονός: Παραδίδονται στους Τούρκους οι διοικητές του Α’ Σώματος Στρατού Νικόλαος Τρικούπης και ο ομόβαθμος του Β’ Σώματος Στρατού Κίμων Δεγενής. Τους ακολουθεί ο διοικητής της XIII Μεραρχίας Μιλτιάδης Κουμπαλής. Ο αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Σακέτας δεν μπορεί να πιστέψει αυτά που βλέπει. Με το άλογό του και γυμνό το σπαθί του ορμά στους Τούρκους που τον γεμίζουν σφαίρες. Τουλάχιστον αυτός πέφτει ηρωικά (περισσότερα εδώ).
Το δράμα δεν σταματά εδώ. Υπό τις διαταγές τους υπηρετούν πολλοί Μικρασιάτες που είναι υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για αυτούς δεν ισχύουν τα δικαιώματα του αιχμαλώτου πολέμου. Θεωρούνται προδότες της… πατρίδας τους και εκτελούνται. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι άμαχοι Μικρασιτές Αρμένοι και Έλληνες που ακολουθούν τον στρατό για να γλυτώσουν από την οργή των Τούρκων. Τώρα οι Έλληνες ηγήτορες τους οδήγησαν κατ’ ευθείαν στη χατζάρα του Κεμάλ! Την ίδια στιγμή αρχίζει η εκκένωση του Αίδινίου, ενώ στη Σμύρνη οι ελληνικές αρχές αρχίζουν να μαζεύουν τα πράγματά τους.

Η Αμάλθεια της Σμύρνης ζει στην αυταπάτη. Πιστεύει ότι η πόλη δεν κινδυνεύει. Την ίδια ώρα που οι ελληνικές αρχές καίνε αρχεία και συσκευάζουν τα πράγματα για την επιστροφή στην Αθήνα αυτή στο βασικό της άρθρο καλεί τους Σμυρνιούς να συνδράμουν τους πρόσφυγες που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν από την ενδοχώρα και καλεί τις εκκλησιαστικές αρχές να οργανωθούν για να τους βοηθήσουν αποτελεσματικά!


Στα σύννεφα πετούν και αι Αθήναι που καλούν τους φαντάρους μας να ανακαταλάβουν τις περιοχές που έχασαν από την επίθεση του Κεμάλ. Το ζήτημα είναι ότι  δεν υπάρχει πλέον στρατός. Μόνο τρομαγμένες ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φθάσουν στη θάλασσα για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η Αστραπή τα βάζει με τον Βενιζέλο που μας έμπλεξε σε αυτή την περιπέτεια. Διαβάστε το απόσπασμα που είναι μέσα στον κόκκινο κύκλο για να φρίξετε…

Το Έθνος απευθύνεται στον Στρατό και του ζητάει να κάνει το καθήκον  του

Το Εμπρός τα βάζει με τους Φιλελεύθερους. Τους κατηγορεί ότι με την προπαγάνδα τους έριξαν το ηθικό του Στρατού στη Μικρά Ασία

Η Εσπερινή μιλά για τα διπλωματικά λάθη που έγιναν από το 1919. Της διαφεύγει όμως ότι εδώ έχουμε να κάμουμε και με τρία εκατομμύρια Έλληνες κατοίκους της Ιωνίας των οποίων η ζωή απειλείται από τους Τούρκους.

Ο Ριζοσπάστης βρίσκει την ευκαιρία να απαντήσει στις κατηγορίες ότι έχει συμμετοχή στη πτώση του ηθικού του στρατού με προκηρύξεις που ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή. Τα διαψεύδει όλα και καταγγέλλει αυτούς που  διαδίδουν τέτοια ψεύδη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: