Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Το καλωσόρισμα του Νίκου Μαστοράκη στη χούντα

Υπάρχει ένας μύθος, τον διαδίδουν σκόπιμα ή από άγνοια. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει. Λέει ότι ο Νίκος Μαστοράκης ήταν ένας «απολιτλίκ» άνθρωπος που κάποιοι κακοί στρατιωτικοί τον έμπλεξαν, αθώο, όπως τον βρήκαν, με την εκπομπή – κόλαφο της τηλεοπτικής του καριέρας με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Κι όμως ο Νίκος Μαστοράκης ήταν από τους πρώτους που καλωσόρισαν τα τανκς της χούντας. Λίγο ακόμα και θα έτρεψε να τα προϋπαντήσει στις κεντρικές λεωφόρους τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου. Όχι από ιδεολογία, αλλά από συμφέρον. Αλλωστε 7,5 χρόνια μετά καλωσόρισε και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσα από τις στήλες της Βραδυνής, αλλά τα 3.500 τηλέφωνα διαμαρτυρίας που δέχτηκε η εφημερίδα υποχρέωσαν τον Τζώρτζη Αθανασιάδη να σταματήσει τη συνεργασία μαζί του (Περισσότερα εδώ).

Μην ξεφεύγουμε όμως. Υπάρχει μια συναυλία, αυτή των Ρόλινγκ Στόουνς στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στις 17 Απριλίου 1964, τέσσερις μέρες πριν το πραξικόπημα. Την συναυλία την οργάνωσε ο ίδιος ο Μαστοράκης και το περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί» στο οποίο έγραφε.

Η συναυλία όμως διακόπηκε με επέμβαση της αστυνομίας. Πολλοί την χαρακτήρισαν ως «πρόβα» για αυτά που έγιναν αργότερα. Όσοι έζησαν εκείνο το βράδυ την αστυνομική βία έχουν να λένε ότι ήταν πρωτόγνωρη. Ακόμη και για εκείνη την ταραγμένη εποχή.

Ο Μαστοράκης είχε υποσχεθεί να γράψει τα πάντα για τη συναυλία και κυρίως το παρασκήνιό της. Στο επόμενο τεύχος που θα είχε τον αριθμό 80. Μεσολαβεί το πραξικόπημα κι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να τα βάλει με την αστυνομία. Να τα… χώσει σε αυτούς που του χάλασαν τη δουλειά.

Όμως από το να μη γράφεις μέχρι να λιβανίζεις το νέο καθεστώς πάει πολύ. Διαβάστε τι έγραψε στη στήλη του «Από τον Μαστ με αγάπη» λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα (10 Μαΐου 1967)

Κι επειδή η φωτογραφία δεν είναι καθαρή μεταφέρουμε το κείμενο έτσι όπως δημοσιεύτηκε χρόνια αργότερα, στην Αθηναϊκή (17 Αυγούστου 1974)

Κι άντε να αποδώσουμε το κείμενο αυτό στο άγχος του να συνεχίσει να οργανώνει συναυλίες ή στο φόβο των πρώτων ημερών. Λίγο αργότερα κι ενώ ήδη εργαζόταν στον στρατιωτικό σταθμό τηλεόρασης έγραψε ένα κειμενάκι για να δείξει τον ενθουσιασμό του.

Με τόση χαρά για τη χούντα που εκφράζεται δημόσια άντε μετά να μην σε πούνε… χουντικό. Γιατί εάν επιμένεις ότι δεν είσαι χουντικός και τάχεις γράψει όλα αυτά τότε κινδυνεύεις να σε πουν κάτι άλλο…

One comment on “Το καλωσόρισμα του Νίκου Μαστοράκη στη χούντα

  1. Παράθεμα: Αntifa και ο... Νίκος Μαστοράκης (βίντεο & φωτογραφίες)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 08/09/2019 by in Περιοδικά and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: