Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Το μάθημα του Φρέντυ Γερμανού προς νέους δημοσιογράφους

Στον τελευταίο μισό αιώνα η ζωή μας άλλαξε ριζικά. Κι όμως ένα μάθημα δημοσιογραφίας από τον Φρέντυ Γερμανό που γράφτηκε πριν 50 χρόνια παραμένει επίκαιρο, ζωντανό, όπως η γραφή του. Ο τίτλος «Πώς να ΜΗΝ γίνεται δημοσιογράφος» είναι… παραπλανητικός. Ο Φρέντυ μιλά για δημοσιογραφία και θίγει με χιούμορ μερικά από τα κακώς κείμενα της δουλειάς.

Μπορεί σήμερα να μην κατακλύζεται η τηλεόραση και το ίντερνετ από διαφημίσεις σχολών δημοσιογραφίας, όπως γινόταν πριν μερικά χρόνια – άς όψονται οι μάγειροι και τα ριάλιτι μαγειρικής – αλλά υπάρχουν ακόμα νέα παιδιά που θέλουν να δοκιμάσουν τη τύχη τους σε ένα επάγγελμα που ήταν… επικίνδυνο και με την κρίση έγινε αβέβαιο και σίγουρα ασύμφορο οικονομικά.

Ο Φρέντυ Γερμανός δεν θα μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν σε 50 χρόνια, από το 1969 που έγραφε το κείμενο που ακολουθεί στα 2019, αλλά σίγουρα θα είναι ικανοποιημένος, όπου κι αν βρίσκεται, γιατί τα κείμενά του εξακολουθούν να αρέσουν, αλλά και να περνούν τα μηνύματα τους. Τα σκίτσα είναι του ΚΥΡ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο αφιέρωμα της «Απογευματινής» (18 Οκτωβρίου 1969) για την συμπλήρωση 17 χρόνων από την έκδοση της εφημερίδας (20 Οκτωβρίου 1952). Όπως διαβάζουμε στο σχετικό τετρασέλιδο αφιέρωμα όλο το 1969 είχε την πρώτη κυκλοφορία με 156.000 φύλλα μέση ημερήσια κυκλοφορία (!) και για να προλάβει να τυπώνει τα θηριώδη τιράζ είχε νοικιάσει και το πιεστήριο της «Μεσημβρινής» που είχε κλείσει η Ελένη Βλάχου διαμαρτυρόμενη για την επιβολή της χούντας, ενώ διατύπωνε την ελπίδα ότι με το νέο ταχυπιεστήριο που θα αποκτούσε σύντομα θα μπορούσε να τυπώνει σε μια ώρα 70.000 φύλλα των 24 σελίδων. Οι εφημερίδες, τότε, κυκλοφορούσαν, συνήθως με8 σελίδες μεγάλου σχήματος (ακόμα μεγαλύτερο από την Καθημερινή ή το ΦΩΣ) και έφθαναν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τις 16.

... ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΣ ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΔΩ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: