Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ηχώ από το παρελθόν – Διαβάστε το πρώτο της φύλλο

Στις μέρες μας λίγοι θυμούνται την «Αθλητική Ηχώ» κι ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν την προσφορά της στον Αθλητικό Τύπο. Την θυμηθήκαμε γιατί τέτοια μέρα, 1η Οκτωβρίου 1945, βγήκε το πρώτο της φύλλο. Δεν ήταν η πρώτη αθλητική εφημερίδα που κυκλοφόρησε μετά τον πόλεμο, την πρόλαβε ο Αθλητισμός που έβγαινε και προπολεμικά, αλλά ήταν η πρώτη που είχε ξεκάθαρους στόχους: Να βοηθήσει τη νεολαία να στραφεί στον αθλητισμό.

Σε αντίθεση απ’ ότι πιστεύουν πολλοί δεν ακολούθησε, αρχικά, κάποια ομάδα, είχε στόχους σημαντικότερους, όπως να αποδωθούν τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου στα σωματεία και να πάψουν να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικές φυλακές (!) και γενικότερα οι αθλητικοί χώροι να επιστρέψουν στα σωματεία και στη νεολαία.

Με τόσα προβλήματα δεν υπήρχε η… πολυτέλεια να υποστηρίξει κάποιος μια ομάδα.

Το Editorial του πρώτου φύλλου. Το τέλος των υποσχέσεων… ξέφτισε από τον χρόνο, αυτό που δεν ξέφτισε είναι το αποτύπωμά της στον Αθλητικό Τύπο

Η γραμμή της Ηχούς άρχισε να γέρνει προς Παναθηναϊκό και ΑΕΚ όταν ο Θόδωρος Νικολαίδης, μέλος της συντακτικής ομάδας της, αποφάσισε να βγάλει δική του εφημερίδα το Φως των Σπορ.

Η Ηχώ χτυπήθηκε κι αυτή από την κρίση. Ήταν από τις πρώτες που… κατέβασε τα ρολά, το 2008. Δεν άντεξε τα δάνεια των τραπεζών. Μέχρι τότε, όμως, έγινε αιτία να αναδειχτούν από τις στήλες της δεκάδες Αθλητικοί Συντάκτες. Ο Sporos ξεκίνησε από το ανταγωνιστικό Φως των Σπορ, πάντα όμως θυμάται τον σεβασμό που αντιμετώπιζε η μια την άλλη. Μαζί πορεύτηκαν μέχρι το 1982 όταν ο Νίκος Καραγιαννίδης κυκλοφόρησε το Φιλαθλο σπάζοντας το δίπολο της αθλητικής ενημέρωσης τουλάχιστον στην Αθήνα.

Ετσι, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Ηχώ ΜΑΣ δημοσιεύουμε τις δύο, όλες κι όλες σελίδες, που είχε το πρώτο της φύλλο της 1ης Οκτωβρίου 1945.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 01/10/2019 by in Εφημερίδες and tagged , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: