Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Μαθαίναμε πρώτοι τον αποδυτηριάκια

Ο Κώστας Καίσαρης έβγαζε σπυριά όταν άκουγε τη λέξη «καλό παιδί».

  • Τι πάει να πει καλό παιδί. Αν είναι καλό να πάει στον Ερυθρό Σταυρό.

Το σεβάστηκαν όσοι έγραψαν κάτι γιαυτόν. Κανείς δεν έγραψε «ήταν καλός άνθρωπος» γιατί πολύ απλά ήταν διαφορετικός.

Κωνσταντίνου και Ελένης του λέγαμε «Χρόνια Πολλά»

  • Ο Αγιος γιορτάζει, όχι εγώ, μας έλεγε με τη βαριά φωνή του

Είχα τη τύχη να τον γνωρίσω τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 1983 στον Ελεύθερο Τύπο. Στα δοκιμαστικά. Η εφημερίδα βγήκε στις 11 του μήνα. Ο Καίσαρης είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός από το Φίλαθλο και στον Τύπο ήταν μεταγραφή από το Ριζοσπάστη. Εγώ πάλι μεταγραφή από το ΦΩΣ. Είχα αφήσει τις 1.500 δρχ το μήνα για να πάω σε μια πολιτική εφημερίδα αν και μετρούσα λίγους μήνες στο επάγγελμα.

Η εφημερίδα είχε ζητήσει να ξέρουμε όλοι γραφομηχανή. Ο Κώστας δεν ήξερε. Και βάλθηκε να μάθει. Την ησυχία του γραφείου τη διέκοπτε η φωνή του «Που είναι αυτό το γαμημένο το κ… που έχουν χώσει το λ…»

Δίπλα του ο Νίκος Αντωνιάδης που έφυγε κι αυτός πρόωρα, άνθρωπος της εκκλησίας του φώναζε:

Σταμάτα άνθρωπέ μου… Αυτό ήταν το ταβάνι στις βρώμικες λέξεις που χρησιμοποιούσε αυτός ο Αγιος (κυριολεκτικά) άνθρωπος

Εμείς γελούσαμε. Ο Κώστας Ζαχαρόπουλος που έμεινε λίγο μαζί μας γύριζε και μου έλεγε μόλις άνοιγε το καπάκι της κόκκινης γραφομηχανής:

  • Τώρα αρχίζει το σώου.

Το πραγματικό σώου άρχιζε μόλις τελείωνε τη δουλειά. Τότε έπιανε κουβέντα με όλους. Τους έλεγε τις ιστορίες που είχε γράψει στον αποδυτηριάκια. Συνήθως τον έγραφε μεσημέρι στον Ελεύθερο Τύπο και τον έστελνε με fax. Τότε δεν υπήρχαν email. Δεν το έκανε από επίδειξη. Ήθελε να δει τις αντιδράσεις. Μας έβλεπε σαν το κοινό της εφημερίδας. Αν δεν γελάγαμε κατσούφιαζε.

Η έρευνα του Ελεύθερου Τύπου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που άρχισε στο δεύτερο φύλλο της εφημερίδα στις 12 Απριλίου 1983

Κάποτε έφυγα από τον Ελεύθερο Τύπο. Χαθήκαμε. Η εφημερίδα που πήγα έκλεισε πριν συμπληρώσει χρόνο και για πρώτη φορά στην εξαετή, τότε, «καριέρα» μου θα έμενα άνεργος, Ένα πρωί χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι. Ηταν αυτός

  • Ξέρω ότι ψάχνεις πολιτική εφημερίδα. Κάνε τη γύρα σου κι αν δεν βρεις τίποτα θα έρθεις στο Φίλαθλο, μου είπε.

Για έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρας του, είναι παντρεμένος, έχει και δύο παιδιά μωρά, αυτό το τηλεφώνημα είναι το καλύτερο βάλσαμο στο φόβο της ανεργίας.

Ο Κώστας Καίσαρης είχε τον συντονισμό της έρευνας που έγραφαν οι Νίκος Φύριος (Ολυμπαικός), Μανώλης Σαριδάκης (Παναθηναϊκός), Βαγγέλης Μελέκογλου (ΑΕΚ) και Τέλης Τσιπιανίτης (Πανιώνιος)

Δεν χρειάστηκε να πάω στο Φίλαθλο, η… γύρα απέδωσε. Πήγα στην Πρώτη κι αργότερα επέστρεψα στον Τύπο. Όμως τόσα χρόνια ξέχασα κάτι. Να πω «ευχαριστώ» σε έναν άνθρωπο που έδειχνε σκληρός, αλλά στην ουσία είναι, ήταν ήθελα να πω, ένα ντρόμπρο παιδί από τα Πετράλωνα. Απλά φοβόταν να δείξει τον πραγματικό του εαυτό. Δεν θα ταίριαζε με το προφίλ του.

  • Κώστα σε ευχαριστώ για τότε….

ΥΓ-1: Η πρώτη φουρνιά του Ελεύθερου Τύπου διαρκώς λιγοστεύει. Ανδρέας Μπόμης, Χρήστος Ράπτης, Αντώνης Αντωνιάδης, Κώστας Καίσαρης. Και να σκεφτεί κανείς ότι, τότε, είμαστε το πιο νεανικό αθλητικό τμήμα εφημερίδας. Ρούκις με τα όλα τους…

ΥΓ-2: Θα μου λείψουν τα τηλεφωνήματα στον Δαυίδ και οι κρίσεις σου για τον Βαγγέλη κι εμένα…

Στη κεντρική φωτωγραφία τρεις προσωπικότητες. Μίλτος Παπαποστόλου, Κώστας Καίσαρης και Χρήστος Ράπτης πιθανότατα σε ένα ταξίδι στην Ολλανδία με την εθνική (το περίφημο 1-1 στο Ρότερνταμ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: