Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Σπάνιες φωτογραφίες κι ένα φιλμ από την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944

Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου ο κύριος όγκος των Γερμανικών δυνάμεων που βρισκόταν στην Αθήνα αποχωρεί. Νωρίτερα έχουν καταστρέψει οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους και στα κολαστήρια της οδού Μέρλιν έχουν εκτελέσει τους διερμηνείς που γνώριζαν «ευθαίσθητα» θέματα. Την τελευταία στιγμή έχει αποφευχθεί η εφαρμογή του σχεδίου «Χάος» που προέβλεπε την καταστροφή σημαντικών υποδομών της πρωτεύουσας όπως το Φράγμα στον Μαραθώνα, οι εγκαταστάσεις της Ηλεκτρικής Εταιρείας και το σημαντικότερο την εκτέλεση πολιτικών που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας όπως ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, ο Στυλιανός Γονατάς και ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός.

Το ΚΚΕ είχε συμφωνήσει να επικρατήσει ηρεμία στην πρωτεύουσα με την αποχώρηση των Γερμανών μέχρι την άφιξη του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου που θα σχημάτιζε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο του Ριζοσπάστη στις 11 Οκτωβρίου.

Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου οι Γερμανοί στις 9.15 το πρωί κατέβασαν τη Γερμανική και τη Βουλγαρική σημαία από την Ακρόπολη, κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια πήραν το δρόμο για το βορρά. Οι Αθηναίοι κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, πέταξαν το γερμανικό στεφάνι και με σημαίες των  συμμάχων Αμερικανών – Άγγλων και Σοβιετικών γυρνούσαν στους δρόμους.

Στις 18 Οκτωβρίου η Αθήνα ήταν και πάλι στο πόδι για να ακούσει το λόγο του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Αποψη της Πλατείας Συντάγματος
Με τηνμ αποχώρηση των Γερμανών ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους
Παρέλσση μαχητών ρτου ΕΛΑΣ

Ο Φιλιποίμην Φίνος νεαρός κινηματογραφιστής τότε και μέλος της αντίστασης απαθανάτισε με την κινηματογραφική του μηχανή μοναδικές στιγμές από τη μέρα εκείνη. Τις εικόνες τις συνέθεσε σε ένα μίνι ντοκιμαντέρ 11 λεπτών που όμως σύντομα απαγορεύτηκε από τις επίσημες αρχές,  Ο Φίνος, αριστερός και ο ίδιος, τότε, είχε κάνει το λάθος να δείξει τους πολεμιστές της αντίστασης κάτι που ερχόταν σε σύγκρουση με την ιδεολογία των κρατούντων. Ετσι ενώ το ντοκιμαντέρ του λεηλατήθηκε από συναδέλφους του κινηματογραφιστές που με βάση την εικόνα του παρουσίαζαν… στρογγυλοποιημένα τα γεγονότα. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, να έρθει η εποχή του ίντερνετ για να βρει το φιλμάκι αυτό τη θέση που του αξίζει στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: