Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ο «φιμωμένος τύπος» του 1940

Λένε πολλοί:

Μα καλά τόσο δύσκολο ήταν να σκεφτεί ένας από τους διευθυντές των εφημερίδων τη μία λέξη που χρειαζόταν για πρωτοσέλιδο εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου;

ΠΟΛΕΜΟΣ!  

Καμία εφημερίδα δεν βγήκε με πρωτοσέλιδο αυτή τη λέξη. Όλες διάλεξαν ολόκληρες προτάσεις για να πουν αυτό που φώναζαν λίγες ώρες αργότερα οι εφημεριδοπώλες για να… ξεπουλήσουν τη πραμάτεια τους:

ΠΟΛΕΜΟΣ!

Τώρα με χρονική απόσταση 80 χρόνων παρά κάτι καταλαβαίνουμε την αμηχανία των διευθυντών και των επιτελών. Η Ιταλική επίθεση ήταν μια πραγματικότητα που φόβιζε. Τα πρωτοσέλιδα με τις πολλές λέξεις στο τίτλο μπορεί να περιέχουν κορώνες για την αποτελεσματική απόκρουση του εισβολέα (για νίκη ούτε λόγος…), αλλά κατά βάθος δείχνουν την αγωνία για το αύριο. Κι όπως απέδειξε η Κατοχή που ήρθε λίγους μήνες αργότερα όλοι, η σχεδόν όλοι, φρόντιζαν για το… αύριο.

Άλλωστε εκείνο τον Οκτώβριο του 1940 ο τύπος είχε συνηθίσει να είναι υποταγμένος. Η δικτατορία Μεταξά είχε συμπληρώσει τέσσερα χρόνια και δύο μήνες στην εξουσία. Είχε καταφέρει να πάρει με το μέρος της τους περισσότερους δημοσιογράφους κι αυτοί που δεν τη συμπαθούσαν έπρεπε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της εποχής.

Παράλληλα το καθεστώς είχε ευνοήσει την έκδοση… δικών της εφημερίδων. Η λογοκρισία ήταν πανταχού παρούσα. Οι εφημερίδες πριν τυπωθούν έστελναν στο Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού που είχε δημιουργήσει με επικεφαλής τον Θεολόγο Νικολούδη, τα τελικά κείμενα όλης της ύλης τους. Εφ΄όσον αυτά έπαιρναν έγκριση πήγαιναν στο τυπογραφείο. Παράλληλα από το 1938 λειτουργούσε το «Μητρώο Τύπου» όπου καταγραφόταν η συμπεριφορά όλων των εντύπων απέναντι στο καθεστώς.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο όπου τα «απαγορεύεται» ήταν λιγότερα από τα «επιτρέπεται» έπρεπε να λειτουργήσουν οι εφημερίδες. Κι όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ο πόλεμος απελευθέρωσε τις γραφίδες, απογείωσε τη φαντασία κι οι εφημερίδες της περιόδου Νοεμβρίου ’40-Απριλίου ’41 σφύζουν από ζωντάνια. Παρά τις δυσκολίες αυτή είναι η καλύτερη περίοδός τους.

Η Ακρόπολις είχε στην πρώτη έκδοσή της τη κήρυξη του πολέμου στην τελευταία σελίδα της. Αργότερα ακολούθησαν συνεχείς εκδόσεις.
Η Βραδυνή ως απογευματινή εφημερίδα είχε από τα καλύτερα τεχνικά εξώφυλλα
Ντοκουμέντο: Η πρώτη έκδοση της Μακεδονίας δεν… πρόλαβε την είδηση της κήρυξης του πολέμου
Η εφημερίδα Ο Τύπος του Νίκου Κρανιωτάκη
Τα Αθηναϊκά Νέα που μεταπολεμικά έγιναν σκέτο ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 28/10/2019 by in 28η Οκτωβρίου and tagged , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: