Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Τα τρία γουρουνάκια της χούντας

Ο τέως περιφερειάρχης Ψωμιάδης, οι Ελληνάρες με τις σημαίες στη πλάτη και όλη η κουστωδία που πριν μερικές μέρες πήρε μέρος στο σόου των Διαβατών ίσως να αγνοούσε ότι το χοιρινό κρέας έγινε μεγάλη προσπάθεια να καθιερωθεί στην Ελλάδα.

Στον καιρό της χούντας, τέλη του 1971, το καθεστώς αναλάμβανε πρωτοβουλία να… συστήσει στους καταναλωτές την ανάγκη να τρώνε και χοιρινό αφού η παραγωγή είχε πιάσει… ταβάνι στις άλλες μορφές κρέατος και χρήματα για εισαγωγές δεν υπήρχαν.

Για να είμαστε δίκαιοι η χούντα πρώτα προσπάθησε να καθιερώσει το κατεψυγμένο αρνάκι. Οι διαφημίσεις για το αρνάκι Νέας Ζηλανδίας είναι σίγουρα γνώριμες στους παλαιότερους. Μόνο που ο υπουργός Εμπορίου, ο Μπαλόπουλος, βρέθηκε μπλεγμένος στο σκάνδαλο με σάπια κρέατα από την Αργεντινή και δικάστηκε από την επόμενη χούντα, αυτή του Ιωαννίδη.

Ο Μιχάλης Μπαλόπουλος πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο που ούτε η χούντα κατάφερε να κρύψει!

Επιστροφή στο κυρίως θέμα. Έρευνες του 1971 δείχνουν ότι στην Ελλάδα ο μέσος κάτοικος κατανάλωνε 5,2 κιλά χοιρινού κρέατος το χρόνο έναντι 37,3 κιλών του Γερμανού, 25,4 του Γάλλου και 24,1 του Βέλγου. Το καθεστώς βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει την κατανάλωση, άρα να αυξήσει και την παραγωγή. Μια μεγάλης έκτασης διαφημιστική εκστρατεία βγήκε στον αέρα. Τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνα, όλοι επιδοκίμαζαν την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Βέβαια η διαφημιστική εκστρατεία μάλλον θα ξεσήκωνε – και δικαίως – τους φιλόζωους. Το γουρουνάκι το παρουσίαζαν ως φίλο μας κι έπειτα έπρεπε να το φάμε. Βέβαια από ένα καθεστώς που ο γιός κάρφωνε τον πατέρα το α φας το… γουρουνάκι της διπλανής πόρτας δεν ήταν κακό. Εδώ ήταν επιβεβλημένο να καρφώσεις τον αντιφρονούντα του διπλανού διαμερίσματος!

Τρεις ήταν οι σημαντικότερες έντυπες διαφημίσεις.

Στην πρώτη καταχώρηση γινόταν η… γνωριμία με το γουρουνάκι
Στη δεύτερη μας έδειχνε το πόσο καθαρό ήταν το σπίτι του που θα γινόταν και σφαγείο αργόερα
Στην τρίτη ήταν ο «μίστερ νόστιμος». Είχε ήδη μεταφερθεί στο πιάτο μας και έδινε ιδέες για συνταγές μαγειρικής…

Οργανώθηκαν και παρουσιάσεις όπως αυτή του Δεκεμβρίου 1971 που εντοπίσαμε στην εφημερίδα Απογευματινή

Αρα οι ένδοξοι πρόγονοι του Ψωμιάδη και των άλλων τους οποίους οι υπερπατριώτες επικαλούντο στο μπάρμπεκιου της ντροπής και σε άλλες ανάλογες εκδηλώσεις δεν θα άγγιζαν το χοιρινό ακόμα κι αν θεωρούσαν ότι το να τρως δίπλα σε πεινασμένους δεν είναι κάτι κακό. Το χοιρινό θα θεωρούσαν μεγαλύτερη προσβολή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: