Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Από τα ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ υπουργεία της χούντας στο ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ κράτος

Πέμπτη 26 Αυγούστου 1971. Ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Αναβαθμίζει τους Παττακό και Μακαρέζο σε αντιπροέδρους, ενοποιεί υπουργεία, δημιουργεί περιφέρειες και υπόσχεται πάταξη της γραφειοκρατίας.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης μιλά για ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ υπουργεία που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο Παπαδόπουλος μπορεί να μην έχει συμβούλους δημοσκόπους, αλλά στρατιωτικούς, αλλά βαδίζει βάσει σχεδίου. Έχει στο νου του να παίξει το προτελευταίο του χαρτί.

Ενώ η διεθνής πίεση για εκδημοκρατισμό της χώρας αυξάνει, τα οικονομικά προβλήματα αρχίζουν να γίνονται πιεστικά θέλει να στείλει μήνυμα στο εξωτερικό ότι διορθώνει τα «κακώς κείμενα».

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Απέτυχε παταγωδώς. Το επόμενο βήμα ήταν η «Νέα Δημοκρατία», όπως ονόμαζε το πείραμα του Σπύρου Μαρκεζίνη που έφερε την ανατροπή του.

Ποιος να του τόλεγε ότι δεκαετίες μετά, το 2019 ίδια εποχή, Αύγουστο μήνα, ο αρχηγός ενός κόμματος που λέγεται Νέα Δημοκρατία θα προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω. Θα δημιουργούσε όχι ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ υπουργεία, αλλά ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ κράτος!

Ο Βασίλης Χριστοδούλου στη Βραδυνή δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει με τον δικό του τόπο τις εξαγγελίες.

Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια δείχνει να καταρρέει νωρίτερα κι από το «όραμα» του δικτάτορα. Οι διορισμοί συγγενών και φίλων, η ανοιχτή σύμπραξη με την ακροδεξιά, ακόμα και η εσωτερική αντιπολίτευση (Σαμαράς) που του βγαίνει από ακόμα δεξιότερα, δημιουργούν βάσισμες αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι νοιώθουν να βρίσκονται σε άλλο κόμμα. Φοβούνται να ψελίσουν ακόμα και τις «βασικές αρχές» του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το περίφημο επιτελικό κράτος βυθίζεται στους διορισμούς των διοικητών των νοσοκομείων, στην ασυνενοησία των υπουργών και στον ανταγωνισμό βουλευτών και υπουργών για το ποιός θα χαϊδέψει τα ακροδεξιά αυτιά…

Ο αρμόδιος για τον Τύπο συνταγματάρχης Σταματελόπουλος εξηγούσε στους δημοσιογράφους τι θα αλλάξει στις σχέσεις κράτους και πολίτη και πως η «Επανάστασις» θα οικοδομήσει τη «νέαν Δημοκρατίαν»

Καμμιά φορά δεν επαναλαμβάνεται η ιστορία ως φάρσα, αλλά και η ίδια η φάρσα που δεν μπορεί να γράψει ιστορία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: