Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Αργία Κυριακής, από τη λατρεία του Ήλιου σε αυτήν του Κυρίου!

Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έγινε και ΜΕΓΑΣ και ΑΓΙΟΣ. Η παράδοση λέει ότι ασπάστηκε τον Χριστιανισμό λίγο πριν πεθάνει κι έγινε Άγιος. Η ιστορία από την άλλη υποστηρίζει ότι εκτός από τον εαυτό του λάτρευε και τον ήλιο. Και τους… δύο τους αγαπούσε σαν… θεούς. Κι επειδή δεν μπορούσε να καθιερώσει γιορτή για τον εαυτό του, καθιέρωσε για τον ήλιο! Στις 7 Μαρτίου του 321 με διάταγμα αποφάσισε να γιορτάζεται η «μέρα του ήλιου», dies Solis στα λατινικά που ήταν η επίσημη γλώσσα της Αυτοκρατορίας που παρέμενε Ρωμαϊκή.

Ο ίδιος πριν 8 χρόνια είχε προσφέρει τη μεγαλύτερη υπηρεσία στους Χριστιανούς. Με το διάταγμα των Μεδιολάνων (σημερινό Μιλάνο) διακήρυσσε την ανεξιθρησκία.

Ο Κωνσταντίνος ζητούσε με την καθιέρωση της μέρας αυτής να εκφράζουν οι υπήκοοι την ευγνωμοσύνη προς τον ήλιο που τους ζέσταινε. Κάποιοι έλεγαν ότι ήλιος ήταν ο ίδιος ο Αυτοκράτορας.

Από εκεί κι ύστερα άρχισε ένας μαραθώνιος ερμηνειών. Ακόμα και σήμερα η μέρα του ήλιου διχάζει. Περισσότερο ίσως κι από το εάν η «θεία κοινωνία».

Ο Κωνσταντίνος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να καθιερώσει ως αργία την ημέρα που υπήρχε από τους ελληνιστικούς χρόνους. Η Μέρα του Ήλιου ήταν η πρώτη της εβδομάδας και το ξεκίνημα μιας σκυταλοδρομίας. Σε πολλές γλώσσες πέρασε αυτούσια.

Sunday στα αγγλικά

Sonntag στα γερμανικά

Sondag στα δανέζικα και νορβηγικά

Sondog στα σουηδικά

Sunnudagur στα Ισλανδικά

Εμείς πάλι ως χριστιανοταλιμπάν απαρνηθήκαμε την ελληνιστική ονομασία και αφιερώσαμε τη μέρα στον Θεό. Τη μέρα του ήλιου την κάναμε Κυριακή, δηλαδή μέρα του Κυρίου. Δεν είμαστε οι μόνοι. Μας ακολούθησαν οι πιστότεροι των καθολικών.

Domenica την ονόμασαν οι Ιταλοί, δηλαδή ημέρα Θεού

Dimanche οι Γάλλοι  

Domingo οι Ισπανοί

Ξεχωριστή κατηγορία είναι οι σλαβικές γλώσσες που ακολούθησαν το «πνεύμα» του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, όχι ως προς τον ήλιο, αλλά ως προς την αργία. Δείτε ένα κατατοπιστικό πίνακα με τις μέρες της εβδομάδας στις γλώσσες αυτές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 07/03/2020 by in επέτειος and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: