Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Η μέρα που ο Βέγγος… σκούπισε τις Θερμοπύλες! – Η μόνη συνέντευξή για την οικονομική του καταστροφή στον Φρ. Γερμανό

Οι περισσότεροι έχουμε την εικόνα του Θανάση Βέγγου να τρέχει κυνηγημένος στις ταινίες του. Θυμόμαστε και κάποιες ατάκες. Υπήρχε όμως ένα διάστημα που ο δημοφιλής κωμικός έτρεχε και δεν έφθανε, όχι για κινηματογραφικούς λόγους, αλλά οικονομικούς. Η εταιρεία ΘΒ – ταινίες γέλιου που είχε ιδρύσει παρήγαγε δύο πράγματα, επιτυχίες και χρέη. Πως έγινε αυτό; Ο Βέγγος ήταν καλλιτέχνης. Μπορούσε, όπως ομολογεί κι ο ίδιος στον Φρέντυ Γερμανό, να γυρίσει ακόμα και 25 φορές την ίδια σκηνή για να έχει το αποτέλεσμα που ήθελε, ή να… σκουπίσει τις Θερμοπύλες! Υποστηρίζει ότι δεν έκανε τέχνη, αλλά μια τίμια δουλειά. Μα η Τέχνη στηρίζεται στην τιμιότητα…

Κι όμως είναι ο Θανάσης Βέγγος,
νέος με μαλλιά και το ίδιο
αποφασιστικό βλέμμα

Η συνέντευξη δόθηκε το 1971 στην Απογευματινή. Ήταν η εποχή που ο Θανάσης Βέγγος χρωστούσε το αστρονομικό ποσό των δέκα εκατομμυρίων δραχμών από τις κινηματογραφικές του παραγωγές. Ήταν όμως και η εποχή που στη δεύτερη θεατρική του παρουσία, στο έργο Ο τρελός του Λούνα Παρκ γνώριζε απίστευτη επιτυχία. Ο καλλιτέχνης Βέγγος μπορούσε να καλύπτει τις ζημιές του (αποτυχημένου) επιχειρηματία.

Ήταν πετυχημένος γιατί ήταν αληθινός. Σε κάθε ρόλο έβαζε τον καλύτερό του εαυτό. Δεν κορόιδεψε ποτέ το κοινό του. Αυτός είναι ο λόγος που αγαπήθηκε. Κι αυτή την αγάπη την εισέπραξε μέχρι τις 3 Μαΐου 2011 που έφυγε από τη ζωή, κι αυτή την αγάπη συνεχίζει να του την προσφέρει ο κόσμος, το κοινό του, που στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν τον γνώρισε την εποχή της ακμής του. Απλά αγάπησε από την τηλεόραση και το βίντεο τις ταινίες που τον κατέστρεψαν οικονομικά, αλλά τον απογείωσαν καλλιτεχνικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: