Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Τον ρώτησε «που άφησες τα παιδιά μας» και σκότωσε τον Στρατηγό Παπαστεργίου! – Ντοκουμέντο: Η επίσημη έκθεση της τραγωδίας

Στους καταλόγους των νεκρών της Μάχης της Κρήτης υπάρχει πρώτο – πρώτο το όνομα ενός υποστρατήγου, του Γιώργου Παπαστεργίου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 29 Απριλίου 1941. Η απορία είναι πως σκοτώθηκε σε μια μάχη που άρχισε μέρες αργότερα;

Η δολοφονία του Παπαστεργίου, αλλά και του χωροφύλακα εκτελεστή, του Γ. Κ από το «Μ» των Χανίων κρύβει την τραγωδία μερικών χιλιάδων παλληκαριών της Κρήτης που αφέθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς να έχουν δυνατότητα να υπερασπιστούν το νησί τους. Είναι οι μαχητές της 5ης Μεραρχίας Κρητών.

Την αποτελούσαν τα:

Ο αντιστράτηγος Γιώργος Παπαστεργίου
  • 14ο Σύνταγμα Πεζικού Χανίων
  • 44ο Σύνταγμα Πεζικού Ρεθύμνου
  • 43ο Σύνταγμα Πεζικού Ηρακλείου
  • V Σύνταγμα ορεινού πυροβολικού με έδρα τη Σούδα.

Με την έκρηξη του πολέμου η αρχική σκέψη ήταν να παραμείνει η δύναμη στο νησί ως εφεδρική, αλλά υπήρξαν διαμαρτυρίες από μέρους των Κρητικών, αλλά και φόβοι της κυβέρνησης που θα υπήρχε στα μετόπισθεν μια τόσο σημαντική δύναμη… αντιφρονούντων. Ο αρχιστράτηγος Παπάγος έδωσε τη λύση και διέταξε την Μεραρχία να προωθηθεί στην Αλβανία.

Η Ληξιαρχική πράξη θανάτου του στρατηγού

Από τις 18 Νοεμβρίου 1940 έως τις 13 Δεκεμβρίου που πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα είχαν προωθηθεί:

*566 αξιωματικοί

*18.662 οπλίτες

*684 υποζύγια

*81 οχήματα

Με πορείες σε βουνά και χαμηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που δεν είχαν συνηθίσει οι μαθημένοι με ζεστά κλίματα Κρητικοί έφθασαν στις 27 Ιανουαρίου 1941 στα υψώματα της Τρεμπεσίνας. Εκεί έδωσαν ηρωικές μάχες, πολλές φορές σώμα με σώμα με τους Ιταλούς. Μέχρι τις 25 Απριλίου 1941 που διατάχτηκε ο αφοπλισμός τους μετά τη συνθηκολόγηση των επίορκων Στρατηγών η Μερχία είχε χάσει το 1/3 της δύναμης της. Είχε:

*1.141 νεκρούς

*2.025 τραυματίες

*2.553 παγόπληκτους

*434 με μολύνσεις

Βλέπουμε ότι το τίμημα ήταν βαρύ. Τα κρυοπαγήματα θέρισαν τους μαχητές, ενώ το 1/3 της δύναμης έπαψε να είναι αξιόμαχο.

Διοικητής της Μεραρχίας στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν ο υποστράτηγος Γιώργος Παπαστεργίου από το Φανάρι Καρδίτσας. Στις 15 Απριλίου απαλλάχτηκε των καθηκόντων του λόγω νευρικού κλονισμού. Τον διαδέχτηκε ο Διονύσιος Παπαδόγκωνας που ανέλαβε την δύσκολη αποστολή να την οδηγήσει στην κυρίως Ελλάδα. Οι μαχητές μετά την Συνθηκολόγηση ένα πράγμα είχαν στο μυαλό τους: Να επιστρέψουν στην Κρήτη! Ήταν το μόνο ελεύθερο μέρος και το βασικότερο έπρεπε να υπερασπιστούν τους δικούς τους ανθρώπους. Άρχισαν οι διαρροές. Πολλοί έκρυψαν τα όπλα που έπρεπε να παραδώσουν στους Γερμανούς. Τα υπολείμματα της Μεραρχίας έφθασαν στην Τρίπολη όπου αναζητούσαν τρόπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους δεν σεβάστηκαν τις συνθήκες. Προσπάθησαν να συλλάβουν όσους περισσότερους μπορούσαν για να μην επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ενώ όμως οι περισσότεροι μαχητές βρίσκονταν στην ηπειρωτική Ελλάδα ο Παπαστεργίου κατάφερε να πάει στην Κρήτη. Με κουρελιασμένη τη στολή του έφθασε στον Κίσσαμο. Εκεί τον αναγνώρισε ο Επίσκοπος της επαρχίας, ο Ευδόκιμος, που δέχτηκε να τον συνοδεύσει σε μια βόλτα. Μαζί ήταν κι ένας διάκονος. Η ιδέα δεν ήταν καλή. Κόσμος έκανε κύκλο γύρω του. Συγγενείς των πολεμιστών, τον ρωτούσαν γιατί άφησε τα παιδιά τους κι επέστρεψε μόνος στην Κρήτη. Ακούγονταν κατάρες. Ξαφνικά ένας έφεδρος χωροφύλακας που είχε δύο αδέλφια στην Μεραρχία τον πυροβόλησε στο κεφάλι με το υπηρεσιακό «μάλιχερ». Η δύναμη της χωροφυλακής δεν κατάφερε να τον συλλάβει εκείνη την στιγμή αφού το πλήθος κάλυπτε τον δράστη.

Λίγες μέρες αργότερα εκτελέστηκε και ο χωροφύλακας από άγνωστους ολοκληρώνοντας τον κύκλο του αίματος…  

Έχει ενδιαφέρον η έκθεση της Χωροφυλακής για τις συνθήκες θανάτου.

Διαβάστε ακόμα:

Μάχη της Κρήτης, η άλλη πλευρά και οι άγνωστες φωτογραφίες

Οι Έλληνες που έβριζαν τους Κρητικούς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: