Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Δευτέρα 9 Αυγούστου 1965-Ημερολόγιο αποστασίας

Οπαδοί της Ε.Κ καίνε τις εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ" και "Αθηναϊκή" μετά τις φήμες ότι στηρίζουν τη λύση Στεφανόπουλου

Ένα τεράστιο πλήθος έχει κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι προσπαθούν να χωρέσουν στον οδό Χρήστου Λαδά, στη Λέσχη των Φιλελευθέρων. Εκεί συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ε.Κ για να αποφασίσει εάν δεχτεί τη πρόταση του Βασιλιά για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Στέφανο Στεφανόπουλο. Κι ενώ οι βουλευτές προβληματίζονται οι διαδηλωτές δεν έχουν ενδοιασμούς. Απόδειξη το σύνθημα που φωνάζουν «Όχι άλλος Νόβας».
Και για όσους δεν κατάλαβαν καίνε φύλλα των εφημερίδων «TA NEA» και της «Αθηναϊκή» οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται να υποστηρίξουν τη λύση Στεφανόπουλου.
Ο ίδιος ο Στεφανόπουλος μέσα στην αίθουσα δεν κρύβει ότι επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση: «Πρέπει κατά την άποψη του Βασιλέως να προηγηθεί η αναγκαία προπαρασκευή από μίαν μεταβατικήν κυβέρνησιν και ακολούθως να φθάσωμεν εις εκλογάς, τας οποίας θα διενεργήσει υπηρεσιακή κυβέρνησις
Ο Ηλίας Τσιριμώκος για τον οποίο οι φήμες λένε ότι ετοιμάζεται να περάσει στους αποστάτες υποστηρίζει ότι «με άμεσες εκλογές υπάρχει ο φόβος της αιματοχυσίας». Άρα στηρίζει Στεφανόπουλο.

Ο Στέφανος Στεφανόπουλος δέχεται την... πίεση του πλήθους να μείνει πιστός στον Γεώργιο Παπανδρέου

Ο Γεώργιος Παπανδρέου βρίσκεται απέναντί τους: «Ουδέποτε συνέβη εις το παρελθόν ο βασιλεύς να εισβάλει εις τα κόμματα και να εκλέγει κατ’ αρέσκειαν μέλη δια να κατασκευάζει κυβερνήσεις, διαλύοντάς τα…Με την πρότασιν να γίνουν άλλοι πρωθυπουργοί από το κόμμα, κατ’ ουσίαν καθαιρείται ο αρχηγός με απόφαση του βασιλέως… Ο βασιλεύς ουδέποτε θα δικαιωθεί αν κάμη δικτατορία εφ΄όσον έχει την λύσιν των εκλογών».
Στη ψηφοφορία που ακολουθεί στους 139 παρόντες:
113 στηρίζουν τον Γεώργιο Παπανδρέου
26 ψηφίζουν υπέρ της πρότασης Στεφανόπουλου.
Είναι φανερό ότι έρχεται δεύτερο κύμα αποσκιρτήσεων.

Ο διευθυντής του πολιτκού γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνος Χοϊδάς

Το ίδιο βράδυ ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βασιλιά ο Κωνσταντίνος Χοϊδάς τηλεφωνεί στον αμερικανό επιτετραμένο Νόρμπερτ Ανσουτς και του ζητά να ενθαρρύνει τον Στεφανόπουλο στο σχηματισμό κυβέρνησης. Βλέπετε ο Στεφανόπουλος έχει υποσχεθεί στον Παπανδρέου να υποταχθεί η μειοψηφία στη θέληση της πλειοψηφίας.
Λίγες ώρες αργότερα ο Ανουτς με αξιωματούχο της CIA στην Αθήνα συναντά τον βουλευτή Γιάννη Τσουδερό ο οποίος έχει προσχωρήσει στους αποστάτες. Ο Έλληνας βουλευτής τους εξηγεί ότι έρχεται από ένα ραντεβού όπου Μητσοτάκης, Τσιριμώκος και Παπαπολίτης προσπαθούσαν να πείσουν τον Στεφανόπουλο να γίνει πρωθυπουργός. «Μια ενθαρρυντική κουβέντα από την πλευρά της πρεσβείας θα ήταν εξαιρετικά σημαντική σε αυτό το σημείο» τους λέει με νόημα ο Τσουδερός.
Την επομένη ο Ανσουτς στέλνει τηλεγράφημα στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ λέγοντας:
«Έχω δηλώσει τις τελευταίες 24 ώρες στον Τσουδερό και υπενόησα σαφώς στην συνομιλία μου με τον Στεφανόπουλο πως ο τελευταίος πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές του…Το σύνολο των ψήφων της ΕΡΕ, των Προοδευτικών, των 25 που ψήφισαν Νόβα και των 26 που στήριξαν τον Στεφανόπουλο στη ΚΟ της ΕΚ αρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση.Ο σταθμάρχης της CIA πιστεύει ότι μέσα στα όρια των μέσων που διαθέτει η πρεσβεία έχουμε δώσει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στο Νόβα και στο Στεφανόπουλο».

Διαβάσαμε πριν γράψουμε:
Ιστορικό Λεύκωμα 1965,
έκδοση «Καθημερινή»
Αλέξη Παπαχελά: Ο βιασμός της ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ», Αθήνα 1998
Ηλία Νικολακόπουλου:Αποστασία οι μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα,έκδοση εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ«
Εφημερίδες της εποχής: «ΤΑ ΝΕΑ», Αθηναϊκή», «Απογευματινή»

6 comments on “Δευτέρα 9 Αυγούστου 1965-Ημερολόγιο αποστασίας

  1. Σιτάλκης
    09/08/2009

    Το κάψιμο των εφημερίδων άρχισε εκείνο το μεσημέρι, όταν κυκλοφόρησε το ΕΘΝΟΣ με φωτογραφία στην τελευταία σελίδα του, του Χρίστου Λαμπράκη, σε αυτοκίνητο με άνθρωπο των Ανακτόρων, γεγονός που πυρδότησε εκείνες τις αντιδράσεις. Για να κατευνασθούν τα πλήθη βγήκε από τη Λέσχη Φιλευθέρων ο Παύλος Βαρδινογιάννης και ο Ανδρέας Παπαπανδρέου και από εξώστη του γραφείου του Χρήστου Λαμπράκη, ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ηρεμήσουν.

  2. athinaios1960
    09/08/2009

    Την επομένη στην «Ελευθερία» δημοσιεύτηκε φωτογραφία του Χρήστου Λαμπράκη στο αυτοκίνητο του Στέφανου Στεφανόπουλου

  3. Σιτάλκης
    09/08/2009

    Νομίζω πως η φωτογραφία, εκείνο το μεσημέρι στη δεύτερη έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ ήταν η θρυαλλίδα. Όχι την επομένη

  4. athinaios1960
    09/08/2009

    Δεν έχω το «Εθνος» της μέρας εκείνης στο αρχείο μου. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

  5. Σιτάλκης
    09/08/2009

    Ψάξτε το στην Εθνική Βιβλιοθήκη… Αξίζει να δημοσιευθεί εκείνη η φωτογραφία!

  6. athinaios1960
    09/08/2009

    Με την πρώτη ευκαιρία θα το ψάξω. Βλέπεις η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι κλειστή όλο τον Αύγουστο και η Μπενάκειος στη Λένορμαν μου πέφτει μακριά. Θα το ψάξω σίγουρα.

Σχολιάστε