Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ο… Fei Hung που έγινε Έλλη – Πως το εύδρομο δεν έγινε Κινεζικό, αλλά ελληνικό

Wong_fei_hung

Τι σχέση μπορεί να έχει η «Έλλη» με έναν από τους πιο διάσημους Κινέζους εκτελεστές πολεμικών τεχνών και γιατρό; Μα το πλοίο που κατασκευαζόταν σε αμερικανικά ναυπηγεία στις αρχές της δεκαετίας του ‘10 ήταν παραγγελία της κινεζικής κυβέρνησης. Τότε βλέπετε οι Κινέζοι δεν είχαν μπει στο χώρο του φασόν για να φτιάχνουν από τσίχλες έως πυρηνικές κεφαλές!
Το ελαφρό καταδρομικό θα ονομαζόταν “Fei Hung” προς τιμή του πλοιάρχου, στρατιωτικού γιατρού και εκτελεστή πολεμικών τεχνών Wong Fei Hung (στη φωτογραφία, αν και υπάρχουν αμφιβολίες εάν είναι αυτός ή ο εγγονός του!) ο οποίος βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Ο πατέρας του Wong Kei Ying ήταν ένας από τους δέκα τίγρεις του καντονίου (μεγάλος τίτλος) και τον κουβαλούσε από μικρό στις παραστάσεις πολεμικής τέχνης για να εξασφαλίσουν το πενιχρό οικογενειακό τους εισόδημα.
Μόνο που η κινεζική κυβέρνηση ανατράπηκε το 1914 κι η ελληνική έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αγοράσει το πλοίο την ίδια χρονιά. Του έδωσε το όνομα «Έλλη» από την ομώνυμη ναυμαχία του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (3/16 Δεκεμβρίου 1912) στα στενά των Δαρδανελίων.
Το πλοίο έλαβε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε για αποκλεισμούς τουρκικών λιμανιών στη Μικρασιατική εκστρατεία κι επισκευάστηκε εκ βάθρων στη Γαλλία από το 1925 έως το 1927.
Όσο για τον Wong Fei Hung (9 Αυγούστου 1847 -25 Μαρτίου 1924) μπορεί να έχασε τη προβολή που θα του χάριζε ένα πλοίο με το όνομά του, αλλά την εισέπραξε στο πολλαπλάσιο από την 7η τέχνη. Τα στούντιο του Χόνγκ Κονγκ έχουν γυρίσει περισσότερες από εκατό ταινίες με τις περιπέτειές του (αληθινές και μη). Τον έχουν ενσαρκώσει το κινηματογραφικό από το 1940 μέχρι σήμερα πολλοί αστέρες του είδους. Τα τελευταία χρόνια η κινεζική τηλεόραση γύρισε τη ζωή του σε σήριαλ!

Νωρίτερα στην ίδια σειρά

Ποιος βύθισε την Έλλη

Ακολουθούν

Ποια Έλλη; Οι Ιταλοί για 32 χρόνια σφύριζαν αδιάφορα

Η οργή του Ντούτσε και ο υπερβάλλων ζήλος του Ντε Βέκι

Η Έλλη βυθίζεται

Το επίσημο ανακοινωθέν της 15ης Αυγούστου για υποβρύχιο «αγνώστου εθνικότητος»

Η έκθεση του πρεσβευτή μας στη Ρώμη προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Κάτι συμπτώσεις…

Δημοσιογραφικά απρόοπτα: Όλα πάνε καλά!

Τα δύο επιβατηγά

Η ανακοίνωση της 30ης Οκτωβρίου για την αποκάλυψη της ταυτότητας του υποβρυχίου που βύθισε την Έλλη

Τι πλήρωσαν οι Ιταλοί για την Έλλη

Πρωτοσέλιδα χωρίς φαντασία και σχόλια… καρμπόν

Δύο μέρες μετά την τραγωδία ενημέρωση… μηδέν

Μιλούν οι τραυματίες της Έλλης

Σχολιάστε

Information

This entry was posted on 09/08/2009 by in ΕΛΛΗ and tagged , .

Πλοήγηση