Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ποιος διάσημος ηθοποιός έκανε… κόρτε στην ξαδέλφη του κι έγινε ταινία! – Ο διάσημος ζεν πρεμιέ συναντά μια όμορφη κοπέλα. Αργότερα ανακαλύπτει ότι είναι η συγγενής του που σπούδαζε στο εξωτερικό!

Την ιστορία του Μανώλη Σκουντρή που συναντά ελληνοαμερικανίδα ξαδέλφη της γυναίκα του και περνά μια νύχτα στα μπουζούκια της εποχής σίγουρα την έχετε δει. Ο Βασίλης Λογοθετίδης δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ στο «ένα βότσαλο στη λίμνη». Η ταινία γυρισμένη το 1952 παραμένει μια ευχάριστη κωμωδία.

Η αφίσα της ταινίας

Μόνο που πίσω της κρύβεται μια αληθινή ιστορία, ελαφρώς τροποποιημένη. Ο Γιώργος Παππάς ήταν ένας από τους πολύ ωραίους άντρες της εποχής του. Κάποια στιγμή στο Κολωνάκι συναντά μια πανέμορφη νέα κοπέλα. Τη πλησιάζει και της μιλά. Κανονίζουν να ξαναβρεθούν. Όταν επιστρέφει σπίτι του, η Μυρτιώτισσα, η διάσημη ποιήτρια του βάζει τις φωνές. Είχε έρθει από την Αγγλία η ξαδέλφη του να τον δει κι αυτός άργησε. Η ξαδέλφη του και η άγνωστη κοπέλα στο Κολωνάκι είναι το ίδιο πρόσωπο. Είναι η Ξένια Καλογεροπούλου που έγινε κι αυτή ηθοποιός.

Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Γιώργος Παππάς

Την ιστορία την αφηγήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Παππάς στον Χρήστο Γιαννακόπουλο, συνεργάτη του Αλέκου Σακελλάριου σε πολλές μεγάλες θεατρικές επιτυχίες κι αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στο θέατρο.

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις κατακτήσεις του Γιώργου Παππά

Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που αποφασίστηκε να γυριστεί και ταινία. Όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Αίγυπτο στα υπερσύγχρονα στούντιο «Νασίμπιαν» του Αλεβίζε Ορφανέλι στη  πρωτεύουσα της χώρας. Τα γυρίσματα συνδυάστηκαν με παραστάσεις του θιάσου Λογοθετίδη στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια που τότε είχε πολυάριθμους Έλληνες.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης και Ιλια Λιβικού στο «ένα βότσαλο στη λίμνη». Δεξιά ο Βαγγέλης Πρωτοπαππάς και η Μαίρη Λαλοπούλου

Η ταινία ήταν συμπαραγωγή των Φιλοποίμην Φίνου, Σωτήρη Μήλα (Αιγυπτιώτης παραγωγός) και του Γκαμπριέλ Νάχαμ. Έγινε αμέσως επιτυχία και έκοψε 151.058 εισιτήρια από τις 8 Δεκεμβρίου που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Ήταν η 2η ελληνική ταινία σε εισπράξεις εκείνη τη σεζόν.

Το 1967 γυρίστηκε το «ριμέικ» της ταινίας με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στο ρόλο του Μανώλη Σκουντρή και την Τζένη Ρουσσέα στο ρόλο της Έβελιν. Τίτλος της ταινίας «Ο Σπαγκοραμμένος» σε  σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη.

Σχολιάστε