Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Το ατύχημα της «Πρώτης» και το Τσέρνομπιλ

Τρίτη 8 Απριλίου 1986 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο μιας νέας εφημερίδαςε. Λέγεται «Πρώτη». Δεν το κρύβει ότι ανήκει στον κεντροαριστερό χώρο. Στην ταυτότητα του φύλλου υπάρχουν πέντε εκδότες, αλλά γρήγορα θα μείνει ένας, ο Χρήστος Καλογρίτσας, πατριώτης του Χαρίλαου Φλωράκη.

Η εφημερίδα κυκλοφορεί για να αποτελέσει γέφυρα με τον κόσμο της Αριστεράς και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Είναι η εποχή που κυοφορείται ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, ο Μίμης Ανδρουλάκης γράφει τους λόγους του Χαρίλαου Φλωράκη που αρχίζει να… μιλά μια άλλη γλώσσα διαφορετική.

Διευθυντής της εφημερίδας είναι ο Λυκούργος Κομίνης και γύρω του υπάρχουν πολλοί και καλοί δημοσιογράφοι που έγιναν καλύτεροι θητεύοντας στην εφημερίδα.

Μόνο που το ξεκίνημα της «Πρώτης» στράβωσε από την αρχή. Στις 8 Απριλίου κυκλοφόρησε, στις 26 γίνεται το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ κοντά στο Κίεβο.

Λογικά η εφημερίδα έπρεπε να καλύψει το γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις δείχνοντας το «νέο πνεύμα».

Για πρώτη φορά συναντάμε αναφοράωτην Τρίτη 29 Απριλίου. Στο δισέλιδο των διεθνών το θέμα καλύπτεται αυστηρά δημοσιογραφικά.

Την επόμενη μέρα (Τετάρτη 30 Απριλίου) γίνεται πρωτοσέλιδο…

ενώ υπάρχει πλούσιο ρεπορτάζ και στις εσωτερικές σελίδες. Σημαντική η μπηχτή για την αργοπορία της Σοβιετικής κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει το κοινό

Μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα, αλλά, προφανώς, και τα αντανακλαστικά των σκληρών του ΚΚΕ. Η εφημερίδα τυπώνεται στις εγκαταστάσεις της Τυποεκδοτικής, ενώ υπήρχε και ενημέρωση στα μέλη για στήριξη της «δικής μας εφημερίδας». Η στάση απέναντι στο γεγονός αλλάζει ακριβώς τη στιγμή που ο φόβος έχει κυριεύσει όλη την Ευρώπη. Τα βάζει ακόμα και με τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων χωρών που στην ατζέντα των συνομιλιών τους έβαλαν πρώτο πρώτο κι εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα.

Και για όσους δεν κατάλαβαν έρχεται στις 2 Μαΐου ένα άρθρο του Σπύρου Κομίνη που μπλέκει τον πυρηνικό τρόμο του Τσέρνομπλ με την πυρηνική στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ. Διαβάστε το…

Το αποτέλεσμα ήταν η εφημερίδα που είχε ξεκινήσει με καλές προοπτικές να χάσει φύλλα, λίγο αργότερα ο Λυκούργος Κομίνης παραιτήθηκε από διευθυντής και το συντακτικό προσωπικό εξέλεξε το Νίκο Τσαγκρή νέο διευθυντή. Μαζί του η «Πρώτη» άλλαξε στιλ, κήρυξε τον πόλεμο στον Ανδρέα Παπανδρέου, έστρωσε το δρόμο για τη συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζανετάκη, έγινε εφημερίδα γνώμης, έγραψε ιστορία με τις γελοιογραφίες του Ιωάννου, τα σκίτσα του Αρκά, αλλά στο τέλος έπεσε θύμα των σκληρών του ΚΚΕ. Έκλεισε απρόσμενα τον Σεπτέμβριο του 1991 ενώ τα ηνία της είχε αναλάβει ο Παύλος Τζήμας κι ετοίμαζε μεγάλη δημοσιογραφική εξόρμηση. Ο Sporos είχε την ευκαιρία να εργαστεί από τον Φεβρουάριο του 1989 έως τον Σεπτέμβριο του 1991 και διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις, τόσο από τον Χάρη Ξύδη και την ομάδα του αθλητικού, όσο και την υπόλοιπη εφημερίδα.

Σχολιάστε