Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ο φασίστας Παναγούλης και ο δημοκράτης Παπαδόπουλος!

Τρίτη 13 Αυγούστου 1968. Η Χούντα  έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στην εξουσία κι ετοιμάζει το Δημοψήφισμα για τη… νομιμοποίησή της. Στις 7.30 το πρωί το τεθωρακισμένο αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου ξεκινά από το Λαγονήσι, από τη βίλα που του έχει παραχωρήσει δωρεάν ο Αριστοτέλης Ωνάσης για να μένει με προορισμό την Αθήνα. Τον συνοδεύουν μοτοσικλετιστές και περιπολικά. Δέκα λεπτά αργότερα η πομπή φθάνει στο 38ο χιλιόμετρο όταν ακούγονται δύο εκρήξεις. Κανείς δεν παθαίνει τίποτα. Ανοίγουν όμως δύο μικροί κρατήρες στο έδαφος. Η έκρηξη έγινε λίγο πριν φθάσει στο παγιδευμένο σημείο ο Παπαδόπουλος και η ακολουθία του.

Ασφάλεια και Χωροφυλακή «χτενίζουν» την περιοχή. Η έρευνα αποκαλύπτει ένα ψηλόλιγνο άνδρα με μαγιό πίσω από βράχια. Δηλώνει ότι δεν έχει συνεργούς.

Ο ίδιος ο δικτάτορας στις 9 το πρωί θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν θα πει τίποτα σε κανένα

Το γεγονός θα ανακοινωθεί στις 3 το απόγευμα από τη Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών. Ο Βύρων Σταματόπουλος θα αναφέρει ότι δράστης της απόπειρας ήταν ο υπολοχαγός των Καταδρομών Γεώργιος Παναγούλης! Και θα προσθέσει, με σαφή την έκφραση της λύπης του: «Λυπούμαι, αλλά εκείνος ο οποίος εκινήθη διά να δολοφονήση τον Πρωθυπουργόν δεν ήτο κομμουνιστής. Ο Γ. Παναγούλης ήτο και είναι όργανον φασιστικών και αντιδραστικών κύκλων, το οποίον εκινήθη διά να δολοφονήση τον ηγέτην της Επαναστάσεως και Πρόεδρον της Κυβερνήσεως, δηλαδή τον επικεφαλής των νέων δυνάμεων, αι οποίαι θεμελιώνουν την δημοκρατίαν»! 

Από τη σύγχυση που επικράτησε μπέρδεψαν τον Αλέξανδρο Παναγούλη που είχαν συλλάβει με τον αδελφό του Γιώργο. Ο Παναγούλης, σπουδαστής στο Πολυτεχνείο, υπηρετούσε τη θητεία του στο 85ο Σύνταγμα Πεζικού στη Βέροια.

Την εποχή εκείνη οι εφημερίδες κυκλοφορούσαν με την ασφυκτική πίεση της λογοκρισίας. Όπως και η χούντα,  έτσι κι οι εκδότες, αλλά και οι διευθυντές βρέθηκαν σε δίλημμα πώς να παρουσιάσουν το θέμα. Ο Παναγούλης μόνο κομμουνιστής δεν μπορούσε να παρουσιαστεί. Για να ξεμπερδεύουν λοιπόν τον ονόμασαν… φασίστα και καθάρισαν!

Αν η Ιστορία γραφόταν με τα πρωτοσέλιδα της εποχής θα ήταν διαφορετική από αυτή που ξέρουμε. Ένας φασίστας, ο Παναγούλης επεχείρησε να δολοφονήσει έναν λαοφιλή πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπαπαδόπουλο. Κι αφού ο Παναγούλης ήταν… φασίστας ο Παπαδόπουλος λογικά θα έπρεπε να είναι Δημοκράτης ή Κομμουνιστής. Τόσο απλά!

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τα πρωτοσέλιδα κάποιες εφημερίδες φιλοξένησαν και σχόλια δικά τους. Και αυτά βέβαια δεν τα παράγγειλε η λογοκρισία.

Η πρώτη σελίδα της «Ακρόπολις»
Το άρθρο της «Ακρόπολις» για τον Παναγούλη
Η «Βραδυνή» χαρακτήρισε αντεθνική την απόπειρα
Ακόμη χειρότερο κι από το πρώτο θέμα ήταν το σχόλιο για την απόπειρα. Εκεί εκτός των άλλων μαθαίνουμε για την «φιλελληνικότητα του Παντοδύναμου»
Και το «Έθνος» ελαφρά τη καρδία κατέταξε στους φασίστες τον Παναγούλη, αρκούμενο στις επίσημες ανακοινώσεις
Επειδή οι ‘Έλληνες δεν είναι δειλοί το «Έθνος» δείχνει ανακουφισμένο που η απόπειρα οργανώθηκε στο εξωτερικό κι όπου εξωτερικό η Κύπρος!
Σε αντιδραστικούς κύκλους αποδίδει η «Μακεδονία» την απόπειρα
Μιλώντας εξ ονόματος του ελληνικού λαού η εφημερίδα του συγκροτήματος Βελλίδη την καταδικάζει!
Κρατά τις αποστάσεις το «Βήμα» στην πρώτη σελίδα
… αλλά τις αφήνει κατά μέρος στο σχόλιο
Πιο… δυναμικά αντιμετωπίζει το θέμα η άλλη εφημερίδα του ΔΟΛ, «ΤΑ ΝΕΑ» όπου κάνουν λόγο για πανελλήνια εξέγερση κατά των οργανωτών
Στο ίδιο – και χειρότερο – πνεύμα το σχόλιο των «Νέων»

15 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ – Η ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ «ΒΟΜΒΕΣ ΒΥΘΟΥ» ΕΔΩ

Σχολιάστε