Πασατέμπος

Ιστορία για να… περνά η ώρα – Σχόλια και παρατηρήσεις στο athinaios@live.com

Ο Ελεύθερος Τύπος του Κίτσου Τεγόπουλου!

Κίτσος Τεγόπουλος σημαίνει Ελευθεροτυπία. Το κακό είναι ότι και Ελευθεροτυπία σημαίνει Κίτσος Τεγόπουλος. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με τον θάνατό του, όταν οι κληρονόμοι του δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν στη ζωή το δημιούργημά του.

Ελάχιστοι, ίσως, ξέρουν, κι ακόμα λιγότεροι θυμούνται, ότι ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας δεν ξεκίνησε το 1975 από την εφημερίδα αυτή, αλλά χρόνια νωρίτερα από τον Ελεύθερο Τύπο!

Ναι σωστά διαβάσατε, Ο Ελεύθερος Τύπος είναι η εφημερίδα που δημιούργησε ένα ιερό τέρας της δημοσιογραφίας, ο Ανδρέας Καβαφάκης. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1916,υποστήριξε τον Βενιζέλο, ο Καβαφάκης υπέστη διώξεις από τους βασιλικούς, στις 21 Φεβρουαρίου 1922 δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, στην οδό Τροίας στην Κυψέλη και η εφημερίδα συνέχισε να εκδίδεται από τον γιό του Χρήστο μέχρι τον Μάιο του 1927.

Ο Χρήστος Καβαφάκης έγραψε τη δική του ιστορία όχι μόνο στη δημοσιογραφία, αλλά και στους εθνικούς αγώνες. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, υπήρξε αρχισυντάκτης του Ριζοσπαστη την περίοδο 1946-49 και πήγε εξορία για τις ιδέες του.

Το λογότυπο του πρώτου φύλλου

Αργότερα εργάστηκε στα ΝΕΑ, έμεινε στην ιστορία για τις καμπάνιες του για την αποικιοκρατία και τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το 1963 συμπράτει με τον Χρήστο Τεγόπουλο για την έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

Από το πρώτο φύλλο έδειξε ότι θα είναι ένα μαχητικό κεντροαριστερό φύλλο

Το πρώτο φύλλο κυκλοφορεί στις 7 Οκτωβρίου 1963. Προσπαθεί να… αντιγράψει την Μεσημβρινή της Ελένης Βλάχου την πιό μοντέρνα και καθαρή εφημερίδα της εποχής. Στηρίζει την κεντροαριστερά, αλλά οι συγκυρίες δεν βοηθούν τη νέα εφημερίδα. Ενα μήνα πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου οι αναγνώστες έχουν επιλέξει την εφημερίδα που θα εμπιστευτούν. Στην ίδια πολιτική πλευρά βρισκονται εκδοτικοί κολοσσοί. Η Αθηναϊκή του Παπαγεωργίου, ΤΑ ΝΕΑ του Λαμπράκη, το Εθνος. Οι κυκλοφορίες είναι χαμηλές από το ξεκίνημα.

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας με το οποίο συστηνόταν στους αναγνώστες

*14.231 φύλλα τον Οκτώβριο του ’63 με το ισχνό 3,85% μερίδιο αγοράς

*14.273 φύλλα τον Νοέμβριο με μερίδιο 3,44%, και

*11.781 φύλλα τον Δεκέμβριο με μερίδιο 3,12%

Η γελοιογραφία του Πέτρου Παυλίδη στο πρώτο φύλλο. Αφορμή η προεκλογική ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Θεσσαλιονίκη κάτω από την βαριά σκιά της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη λίγους μήνες νωρίτερα

Στις 11 Ιανουαρίου 1964 η εφημερίδα διακόπτει την κυκλοφορία της, ενώ είχε προαναγγείλει τα θέματα του επόμενου φύλλου! Λέγεται ότι ρόλο σε αυτό έπαιξε και η διαφωνία του διευθυντή (Καβαφάκη) με τον εκδότη (Τεγόπουλο). Ισως εκεί βρίσκεται και η εξήγηση του γιατί δεν έγιναν προσπάθειες ανάκαμψης μετά τις πρώτες άσχημες κυκλοφορίες.

Τα περιεχόμενα του πρώτου φύλλου

Ο… επόμενος Ελεύθερος Τύπος είναι αυτός που έφθασε στις μέρες μας. Τον έβγαλε ο Άρις Βουδούρης τον Απρίλιο του 1983…

Σχολιάστε